Economie27 januari 2014

Groningen beeft, maar Rotterdam leeft steeds korter

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. De realisatie van twee kolencentrales doet de levensverwachting in Rotterdam ernstig geweld aan. Ties Joosten ziet het met lede ogen aan. Hij vindt dat we ons wel wat meer mogen opstellen als de Groningers, die ziedend zijn over aardgasboringen.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Groningen beeft en is boos, heel boos. Aardgas ter waarde van 500 miljard euro werd er door de NAM uit de provincie gepompt, terwijl de kosten daarvan (scheuren in muren, dalende huizenprijzen) doodleuk op de samenleving werden afgewenteld. Groningen voelt zich misbruikt als pinautomaat van Nederland.

Toen minister Kamp afgelopen week naar Loppersum afreisde werd hij dan ook onthaald op een woedende menigte. Met tractoren werden de toegangswegen tot het gemeentehuis afgesloten en met de hooivork in de hand werd compensatie geëist. Ostentatief werd de Republiek Groningen uitgeroepen.

Zonder de Groningse malheur te willen bagatelliseren: de eerste aardbevingsdode moet nog vallen. In dat licht is het opvallend dat Rotterdam zo op zijn handen blijft zitten, terwijl wij vanaf dit jaar het dodelijke fijnstof van twee nieuwe kolencentrales over ons krijgen uitgebraakt. Ieder jaar zullen daardoor veertig Rijnmonders gemiddeld tien jaar eerder sterven, concludeert de Universiteit van Stuttgart. Veertig mensen, die creperen na vreselijke longkankers en hartklachten. Daarnaast zullen we ieder jaar 31.000 (!) extra dagen ziek zijn. Kost allemaal bakken met geld, dat door de samenleving kan worden opgehoest.

Maar misschien nog wel stuitender is het dedain van de twee bouwers van de centrales: E.On en GDF Suez. Deze mochten er namelijk alleen komen als de CO2 zou worden afvangen en onder de grond gestopt. Dat hadden E.On en GDF Suez eerlijk beloofd, echt waar, ze spuwden zelfs door hun vingers. Nu echter blijkt dat de EU er niet voor wil betalen (jep, uiteindelijk moest ook dit van uw belastingcenten komen), hebben ze er geen zin meer in. Toch gaat de bouw van de centrales gewoon door, want de beloftes staan niet zwart op wit en zijn daarom niet juridisch afdwingbaar. ‘Foutje’, zegt de politiek, ‘gaan we de volgende keer anders doen’. Alsof we verdomme achterlijk zijn.

Rotterdam kan nog wel wat leren van Loppersum.

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Reageer of deel op Social Media

Tags:aardgas, Co2-uitstoot, E.On, GDF Suez, groningen, kolencentrales, levensverwachting, loppersum, protest en Rotterdam

Sectie: Economie

kaart: missouriweg 69, rotterdam

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *