Politiek17 maart 2014

Simpel maakbaarheidsideaal vergroot kloof burger en politiek

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. De PvdA en Leefbaar geloven heilig in de maakbare samenleving. Allemaal prima, maar het wordt problematisch als ze ook nog gaan simplificeren, aldus Ties Joosten.

VB_Metro_Eva_DEF

Rotterdam-Zuid is een schijtbuurt. Tenminste, als je de PvdA en Leefbaar Rotterdam moet geloven. Bij verschillende verkiezingsdebatten schetsten zij de afgelopen weken een beeld van Zuid als ‘Aleppo aan de Maas’. PvdA-lijsttrekker Karakus kent – althans, dat zegt hij – duizenden en duizenden kinderen die als ze jarig zijn niet naar school durven omdat ze geen geld hebben voor een traktatie. Volgens zijn evenknie Joost Eerdmans van leefbaar moeten Zuiderlingen tijdens het boodschappen doen ‘bukken voor de kogels’.

De oplossing voor al deze ellende is natuurlijk uw stem op de partij die de megasupervreselijk grote problemen heeft benoemd. De weg van Aleppo naar Eden is slechts één rood gekleurd cirkeltje lang. Het is de ultieme retoriek van de maakbaarheidsidealisten die Leefbaar en de PvdA in hun diepste wezen allebei zijn: ‘U bent arm. U bent laagopgeleid. Uw wijk is kut. Stem op ons.’

Uit talloze onderzoeken blijkt dat als bewoners ergens een hekel aan hebben, het een negatieve framing van hun wijk is. Het zal u ook maar gebeuren, dat u plots in Vogelaars top-40 van Slechte Wijken woont. Politici en journalisten komen enkel nog langs om problemen rond armoede en onveiligheid te vinden en, als het even kan, uit te vergroten. Familie en vrienden krijgen een vertekend beeld en blijven weg.

Als de stofwolken na komende woensdag zijn opgetrokken zullen de problemen weer naar hun oorspronkelijke complexe en weerbarstige vorm terugkeren. De politiek zal ze met beperkte middelen zo goed en zo kwaad als het kan proberen op te lossen – wie weet gaan Leefbaar en de PvdA dat zelfs wel samen doen – maar van de versimplificeerde maakbaarheidsretoriek zal weinig over blijven. En op Zuid zal blijken dat de weg naar Eden over een weer wat breder geworden kloof tussen burger en politiek voert. Niemand durft te zeggen dat het de Zuiderling voor een groot deel zélf is, die deze weg moet bewandelen.

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Hamit Karakus, joost eerdmans, leefbaar, maakbaarheidsideaal, pvda, Rotterdam Zuid en vogelaarwijken

Sectie: Politiek

kaart: Slinge 457, 3085 ES Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *