Erasmus in RotterdamLeve de zotheid!17 maart 2016

Leve de zotheid! – Shehera Grot

Beeldreportage (deel één van acht)

Erasmus wilde van mensen betere mensen maken. In zijn Lof der Zotheid nam Erasmus daarom de gehele mensheid op de hak. Acht Rotterdamse fotografen tonen aan dat de mensheid al die honderden jaren nog geen spat veranderd is. Deze aflevering: Shehera Grot.

De beroemde denker Desiderius Erasmus (wiens 550e geboortejaar we dit jaar vieren in Rotterdam) had heel wat op te merken over het gedrag van zijn medemens. Met zijn geschriften wilde hij de mensen weer op het goede spoor zetten. Hij putte hierbij uit het gedachtengoed van grootheden uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zijn snedigste kritiek op de maatschappij uitte hij in zijn beroemde satirische boek Lof der Zotheid. Een meesterzet: door niet namens zichzelf, maar namens ‘de Zotheid’ te spreken, kon hij pas echt met scherp schieten.

Ongeveer vijfhonderd jaar later pakken acht Rotterdamse beeldmakers de draad van Erasmus’ Lof der Zotheid weer op. Want geloof het maar: de zotheid is nog onder ons.

Ons leven is een toneelstuk waarin iedereen met zijn eigen masker rondloopt

Ons leven is een toneelstuk waarin iedereen met zijn eigen masker rondloopt Beeld: Shehera Grot

De maag is een lastige vrager

De maag is een lastige vrager Beeld: Shehera Grot

Een op de zeven kinderen in Nederland is te dik. In Rotterdam zelfs één op de vier. Ik fotografeerde enkele kinderen in Rotterdam-Zuid. Ik vroeg wat hun lievelingsgerecht was en maakte een cyanotopie van hun portretten en het afvalpapier van hun ongezonde lekkernijen. (Shehera Grot)

Wat mooi is kost moeite

Alles wat mooi is kost moeite Beeld: Shehera Grot

Dit beeld verwijst naar twintigers die onder het mes zijn geweest en botox gebruiken om een perfect ik te creëren. (Shehera Grot)

Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten

Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten Beeld: Shehera Grot

Een maand geleden kreeg je te horen dat je uitgezaaide longkanker hebt. Ze kunnen je niet genezen, slechts je leven verlengen. Je wilt vechten, want je hebt een gezin en een jong klein kind. Je bent hoopvol, maar je lichaam wil niet meer. (Shehera Grot)

Reageer of deel op Social Media

Tags:adagia, eenzaamheid, erasmus, ijdelheid, lof der zotheid, moderne stad en ziekte

Secties: Erasmus in Rotterdam en Leve de zotheid!

kaart: Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *