Vers Beton20 oktober 2017

De Beste Stuurlui: Knusheid voor Koolhaas

Opinie

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week zul je naar de Wilhelminapier moeten om mee te praten. Ferrie Weeda evalueert namelijk de architectuur van het nieuwe restaurant Ketelbinkie, in De Rotterdam.

Beeld: Mark van Wijk

Wat zou Rem ervan vinden? Op een prominente plek op de begane grond van De Rotterdam zijn bouwvakkers in de weer met hout en bakstenen. Ze bouwen een soort bruine kroeg. De strakke conceptuele architectuur van OMA (betonnen kolommen, stalen roosters, wanden van travertijn en messing) maakt plaats voor een verlaagd plafond, gemetselde muurtjes, glas in lood en sierlijke ornamenten.

‘Bruine kroeg’ mag het van de bedrijfsleider niet heten, want Ketelbinkie is een restaurant. Louise Janssen ziet wel de overeenkomsten met een oud-Hollands café: een sfeer van knusse nostalgie. Met de inrichting wil ze “een warm Rotterdams gevoel” oproepen: “Dit past bij de geschiedenis van deze plek, waar de schepen naar Amerika vertrokken.” Ketelbinkie zat tot voor kort in de Montevideo, met hetzelfde soort interieur. “Als wij ons gaan aanpassen aan het ontwerp van De Rotterdam, dan is het voor ons geen Ketelbinkie meer.”

Dit interieur wordt een schok voor dogmatische architectuuradepten. Ze gaan dit ongetwijfeld kitsch noemen, of misschien zelfs wel een regelrechte verkrachting van het ontwerp van Koolhaas. Het contrast met het minimalisme van De Rotterdam kan inderdaad niet groter zijn. Het donkere hout, de gietijzeren wenteltrap en de groteske kroonluchters lijken onderdelen van een barok toneeldecor.

De strakke conceptuele architectuur van OMA maakt plaats voor een verlaagd plafond, glas in lood en sierlijke ornamenten.

Maar kitsch of niet – het is fantastisch dat de Rotterdammers bezit nemen van dit steriele gebouw. De vaak tochtige Kop van Zuid kan onherbergzaam aanvoelen. Door hun ongenaakbare vormgeving kunnen gebouwen als De Rotterdam bijdragen aan een unheimisch gevoel. Een restaurant vol nostalgische knusheid is daar het perfecte tegengif voor.

Het contrast dat het oplevert hoort bovendien onmiskenbaar bij de stad. En het hoort ook bij Koolhaas, met zijn ideeën over strijd en tegenstellingen in cultuur, architectuur en samenleving. Was De Rotterdam trouwens niet bedacht als ‘verticale stad’, een ‘social condensor’ die verschillende mensen met verschillende opvattingen dwingt samen te leven in een soort culturele snelkookpan? Nou dan!

Wanneer de verbouwing precies klaar is, kan de bedrijfsleider nog niet zeggen. Maar hopelijk gaat restaurant Ketelbinkie nog dit jaar open. Uw beste stuurman kijkt ernaar uit. De steriele Kop van Zuid kan wel wat gezelligheid gebruiken.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, de Rotterdam, Ketelbinkie en Rem Koolhaas

Sectie: Vers Beton

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *