Wetenschap en onderwijs8 december 2017

De Beste Stuurlui: Ruim baan voor de Maasbever en Roffavos

Opinie

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week vindt Ferrie Weeda zijn innerlijke Freek Vonk en werpt hij een blik op de stadse zoogdieren.

Beeld: Mark van Wijk

Al schijnt het slecht te gaan met de insecten, de zoogdieren zijn in opkomst. Reeën, zwijnen, vossen, otters en bevers knagen zich een weg richting onze steden. Niet gek, want de Randstad is een opgeflufte moerasdelta. De beesten waren er eerder dan wij.

Helaas blijkt de herintrede van de grote zoogdieren vooral uit het aantal verkeersslachtoffers. Hoe groter de populatie, des te groter de kans dat ze onder je auto komen. Het is nog niet zo erg als op verkeerswegen door de Veluwe, waar je inmiddels moet slalommen om de herten en ander wild gespuis. Maar intussen ontpopt hier in de buurt, op 20 kilometer afstand, de Biesbosch zich tot beverwalhalla. Trieste constatering: in twee jaar zijn er bij Werkendam acht bevers doodgereden.

Kan hard aankomen trouwens, zo’n confrontatie met een bever. Het laatste exemplaar dat bij de Biesbosch werd aangereden was 1,30 meter lang en 35 kilo zwaar. Inclusief staart, die 1,30 meter, maar toch schrikken als je zoiets tegenkomt in een donker steegje.

Schuilplaatsen en lekkere hapjes

Er ontstaat een nieuw evenwicht tussen ons (stads)mensen en andere zoogdieren. Het domein van de ‘Brabo-bever’ strekt zich uit van de Biesbosch tot in Den Bosch. In Limburg zijn de bevers zo talrijk dat ze inmiddels bejaagd mogen worden. Ze eten suikerbietenvelden en appelboomgaarden leeg en dat vinden de Limburgers niet okay.
De Limbo-bevers mogen wat mij betreft asiel aanvragen in Rotterdam. Kunnen ze lekker dammen gaan bouwen in de Coolhaven ofzo. Hun soortgenoten zijn al dichtbij trouwens: bij Rhoon (met de metro in 15 minuten) wonen een stuk of 35 bevers.
Waar de bever vanuit het zuiden opdringt, pleegt vanuit het noorden de vos een geleidelijke invasie. Deze week publiceerde de gemeente een nieuwsbericht over de Roffavos. In Rotterdam leven zo’n 30 a 50 vossen. Ze hebben een voorkeur voor groene, ruim opgezette wijken als Overschie, Schiebroek, Hillegersberg en Prins Alexander. Zuid vinden ze maar niks. Incidenteel wordt melding gemaakt van een doodgebeten kip of konijn, maar conflicten tussen vos en mens zijn zeldzaam.
Vossen houden van de stad, want hier vinden ze schuilplaatsen en veel lekkere hapjes. Bovendien zijn er geen jagers. Volgens stadsecoloog André de Baerdemaeker dragen de vossen bij aan een goede balans in de stadsnatuur. Ze eten muizen, konijnen, ganzen en ratten. Vooral dat laatste lijkt me een uitkomst. Ik woon liever in Vosserdam dan in Ratterdam.

Reageer of deel op Social Media

Tags:biologie, De Beste Stuurlui, vossen en zoogdieren

Sectie: Wetenschap en onderwijs

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *