Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wij Rotterdammers laten ons graag voorstaan op ons arbeidersethos. Zo zwelgen we weg in romantische leuzen als mouwen opstropen, geen woorden maar daden en niet lullen maar poetsen. Daarnaast lijden we aan een hardnekkig Calimero-complex. Niet alleen is onze stad gebombardeerd in de oorlog en door de wederopbouwers nog verder verwaarloosd, ook voeren wij zo ongeveer alle slechte Nederlandse lijsten aan. Als tegenreactie willen we daarom in Rotterdam van alles het grootste, eerste, duurste en hoogste hebben.

In die combinatie van geromantiseerd arbeidersethos en traumatisch Calimero-complex schuilt een gevaar. Dat wij van aanpakken weten mag niet betekenen dat we niet éérst denken voordat we doen. Ook mag het tweede-stadcomplex (‘want we hebben het al zo moeilijk!’) niet als excuus gebruikt worden om kritische geluiden te verstommen.

Wij van Vers Beton vinden juist dat Rotterdam bij uitstek een stad is waar over nagedacht kán en móet worden. Rotterdam vormt altijd de Nederlandse frontlinie van nieuwe gebeurtenissen en veranderingen op sociaal, politiek en cultureel gebied. Ook de beleidsantwoorden op de grootstedelijke vraagstukken komen uit het Rotterdamse laboratorium.

Het is niet toevallig dat de Fortuyn-revolutie, preventief fouilleren en de Rotterdam-wet hier geboren zijn, en dat de veranderende bevolkingssamenstelling en de demografische trek van hoogopgeleiden in Rotterdam op het scherpst van de snede plaatsvinden. Daarmee vormt de stad een goudmijn voor onderzoekers en verschaft hij een rijke bron van materiaal voor de denkende en schrijvende klasse van Nederland.

Juist op dit vlak constateren wij een groot gemis. RTV Rijnmond en AD Rotterdams Dagblad vervullen hun functie als nieuwsdienst prima, maar missen vanwege hun grootschalige karakter een plek voor reflectie, diepgang, opinie en discussie over Rotterdam.

Het is daarom hoog tijd om een plek te creëren waar Rotterdammers eerst kunnen denken voordat ze doen, en die plek is Vers Beton. Dit online tijdschrift neemt Rotterdam onder loep, en rapporteert kritisch, enthousiast, fel, meedenkend en rauw over zijn bevindingen. Rode draad hierbij is dat we alles uit liefde voor de stad doen. Ook meedenken en doen? Graag! Je – goed gefundeerde – reacties zijn daarom altijd welkom onderaan de artikelen, via de contactpagina, of als gastschrijver.

Vers-Beton-Jowan-de-Haan-Nieuwe-Missie-2021

Lees meer

Waarom Vers Beton na 10 jaar een nieuwe missie heeft

Vers Beton streeft naar een eigenzinnige en eerlijke stad.

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Inderdaad! We wilden eerst ook nog stukken dik drukken (goed voor de leesbaarheid), bullet lists toevoegen (vindt Google fijn), een video embedden (multimediaal te werk gaan!) en een citaat toevoegen (lijkt het net echte journalistiek), maar dat houden we voor versie 2.0. Bedankt dus voor het aanstippen van wat we al goed doen!

 1. Profielbeeld van leonie
  leonie

  Leuke site! Heel actief geschreven. Ik vond jullie via The Challenge, veel succes!

  1. Profielbeeld van Eeva
   Eeva

   Hoi Leonie, leuk dat je via The Challenge bij ons bent terechtgekomen en dankjewel! We doen ons best!

 2. Profielbeeld van Joost De Kleine
  Joost De Kleine

  “dat de veranderende bevolkingssamenstelling en de demografische trek
  van hoogopgeleiden in Rotterdam op het scherpst van de snede
  plaatsvinden.”

  wajooo, wat een rare zin, geen idee wat dat betekent? Gaat dat over het toenemende aantal niet westerse allochtonen en de Rotterdamse brain-drain?  En is het dan niet trek van hoogopgeleiden UIT Rotterdam? En hoe vind zoiets in vredesnaam plaats op het scherpst van de snede?

  En hoe kom ik hier tig maanden na publicatie eigenlijk terecht? Inge?

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Joost! Achteraf gezien is het inderdaad geen al te beste zin. We gaan het onder handen nemen. En ja, ik ben je digitale cerberus, en deze liet ik door. Zo ben ik.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.