Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Een gastbijdrage van Rejo Zenger.
Onder het mom van veiligheid vraagt de overheid je steeds meer van onze vrijheid op te offeren. De overheid dringt steeds verder in jouw privéleven door. Nu al moeten internet- en telefoonaanbieders nauwkeurig bijhouden met wie je wanneer en hoelang belt, sms’t of mailt. En waar je op dat moment bent. Ook de Rotterdamse politie laat zich niet onbetuigd. Onbespied door de stad rijden kan niet meer: overal staan camera’s die je kenteken registeren.
Dat is niet zonder risico’s. Want waar wij als burger steeds meer van ons privéleven moeten inleveren, wordt de overheid juist steeds ondoorzichtiger. Wat gaan zij met al jouw gegevens doen en gaan ze er wel op een goede manier mee om? De politie overtrad met langdurig bewaren van de kentekens zelf de wet. De minister van Veiligheid en Justitie lost dat probleem nu handig op: de wet wordt verruimd.
De politie Rotterdam-Rijnmond heeft in 2009 geprobeerd om de verkeerscamera’s, die gebruikt worden voor verkeersmanagement, aan te sluiten op het eigen systeem voor kentekenherkenning (ANPR). Daarmee zou haast geen auto ongemerkt meer door Rotterdam kunnen rijden. Of de koppeling uiteindelijk tot stand is gebracht, is niet bekend.
De aantallen en een deel van de locaties van de camera’s zijn terug te vinden in een rapport van de politie Rotterdam-Rijnmond. Het document bevat een opsomming van alle projecten om de toepassing van Automatic Number Plate Recognition uit te breiden. Het rapport werd openbaar gemaakt naar aanleiding van een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur.
Door de politie zijn alle oeververbindingen in de regio Rotterdam afgedekt. In de Maastunnel hangen sinds eind 2007 vier statische camera’s die op elk moment de kentekens van de passerende auto’s vastleggen. Ook de Erasmusbrug en Willemsbrug in het centrum zijn voorzien van camera’s die de passerende auto’s registreren. Buiten het centrum zijn de grote toegangs- en uitvalswegen voorzien van ANPR camera’s, zoals de Suurfhofbrug, de Harmsenbrug, de Thomassentunnel, de Calandbrug, de Hartelbrug, de Botlektunnel, de Beneluxtunnel en de Van Brienenoordbrug. In totaal zijn het 68 camera’s. Op de Botlekbrug, direct naast de Botlektunnel, zijn eind 2009 nog geen camera’s opgehangen. De projectgroep van de politie adviseert om dat “lek” te dichten.

ANPR-camera's van Politie Rotterdam-Rijnmond

Maar, er is meer. Vialis levert diensten op het gebied van verkeersmanagement aan de gemeentelijke dienst dS+V. Het bedrijf heeft op 55 belangrijke verkeersknooppunten 350 camera’s hangen die het verkeer registreren ten behoeve van de analyse van verkeersstromen. Die camera’s zijn nodig om te kunnen achterhalen hoe auto’s door de stad bewegen en hoe lang een automobilist er over doet om van de ring in het centrum van de stad te komen.
De Rotterdamse politie onderzocht in 2009 of het mogelijk was om ook deze camera’s aan te sluiten op het eigen systeem. Daarmee zou de dekkingsgraad van camera’s van de politie explosief stijgen. De camera’s van de politie herkennen 98% van de kentekens van de passerende auto’s. De camera’s van Vialis zijn in staat om 90% van de kentekens van de passerende auto’s te herkennen, maar blijven daarmee nog net boven het minimum van de politie. Vialis zou de politie overigens alleen de kentekens leveren, geen beelden van de auto’s. De politie heeft ingeschat dat daarvoor 5 Terabyte aan opslagcapactiteit voldoende moet zijn. Technisch bleek het koppelen van de systemen geen probleem. Eind 2009 moest gewacht worden op bestuurlijke afstemming. Hoe de situatie nu is, is niet bekend. De politie kan de gegevens overigens ook gewoon vorderen als het echt nodig is.
De gemeente Rotterdam heeft ook camera’s voor het detecteren van vervuilende vrachtwagens die de milieuzone inrijden. De politie wilde ook de kentekens die daarmee vastgelegd worden gaan gebruiken. Technisch gezien zou dat geen probleem zijn, zo wezen testen uit. Nadat de gemeente was overgestapt op een andere backoffice functionaliteit bleek koppeling niet langer mogelijk.
Uit het rapport blijkt verder dat de politie ook twee aanhangers, vijf herkenbare en twee onopvallende auto’s en een motor voorzien heeft van camera’s die kentekens kunnen registreren. Tenslotte beschikt de politie ook over een “James Bond”-bus: een Mercedes Sprinter met twee ANPR-units met elk vier camera’s en een eigen generator. De politieambtenaren hadden vermoedelijk liever de Aston Martin.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Rejo Zenger

Rejo Zenger

Rejo Zenger is geïnteresseerd in privacy, digitale burgerrechten en een transparante overheid. Hij werkt bij de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

unnamed-2