Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Bij het bekijken van de nieuwe promotiefilm van de Rotterdamse binnenstad kreeg ik een uncanny valley-achtig gevoel. Het ziet eruit als Rotterdam, maar er klopt iets niet…
Euromast, Binnenrotte, Dudok, het zit er allemaal in maar… waarom zie ik vrijwel alleen blanke mensen? In het filmpje van bijna drie minuten zijn bijvoorbeeld maar drie personen met een donkere huidskleur een paar seconden lang in beeld. Het lijkt mij niet representatief voor de binnenstad van Rotterdam. Is het wensdenken van de makers en/of initiators van de film?

Het filmpje staat op YouTube en is ook te zien op de site van de gemeente.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Florian Schroiff

Florian Schroiff

Rotterdammer sinds 2007. Geestelijke vader van Vers Beton en verantwoordelijk voor diens enen en nullen. Webdeveloper bij Fotomat.

Profiel-pagina
Lees 21 reacties
 1. Profielbeeld van Ernest
  Ernest

  Het draait om dat lege kantoor, die vierkante meters moeten worden verhuurd! Als je mikt op buitenlandse corporaties is het helemaal geen gek filmpje. Dit is misschien de paralelle realiteit van de wolkenkrabberbewonende expat.

 2. Profielbeeld van Antero Helasvuo
  Antero Helasvuo

  Gewoon een saai filmpje, Rotterdam is veel interessanter. Aantal blanken en zwarten en er intussen totaal onbelangrijk. Ik vraag me af voor wie is de stomme stuk eigenlijk bedoeld?

  1. Profielbeeld van Mike
   Mike

   Los van de afkomst van de acteurs in dit filmpje: het geeft vooral aan wat Rotterdam zou willen zijn en niet hoe het echt is. Dat is niet erg, het is pure reclame. Helaas is prikt de beoogde doelgroep hier zo doorheen. Die komen een kijkje nemen in onze stad en schrikken zich rot. Ze zien een prachtige skyline met daarin een stad van niets. Dan kun je het nog zo mooi verkopen, het gebrek aan stedelijke beleving jaagt iedereen de stad uit.

 3. Profielbeeld van Rik Schippers
  Rik Schippers

  Inderdaad zeg, een heel lui filmpje vooral. Ook al woon ik er niet is dit een compleet ander beeld dan wat ik ken van R’dam. En zoals hierboven ook al eens is gezegd is het heel duidelijk op wie het gericht is. Was ik even blij dat ik me totaal niet geroepen viel om ineens naar Rotterdam te verhuizen zeg, jeetje. 

  Trouwens was me het mindere aantal getinte mensen absoluut niet opgevallen, meer het soort mens (yuppen, veel maatpakken e.d.) wat imo overdadig aanwezig was.

 4. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Hahahahaha! Hilarisch, die film. De muziek, de montagesnelheid, de mensen die je ziet, de plekken die bezocht worden: het is precies zoals Rotterdam niet is. Het is hooguit een beetje zoals Blaak, Liskwartier en het Centrum zijn. Rotterdam is grimmig, gekleurd, ruw, contrasterend en hoekig. Neem dan dubstep en beelden van de Kruiskade.

  1. Profielbeeld van Florian Schroiff
   Florian Schroiff

   Het filmpje gaat puur over de binnenstad. Nou weet ik niet wat daar allemaal bij hoort, maar Kruiskade en dubstep volgens het filmpje duidelijk niet.

  2. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Volgens de genoemde gebieden op  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdam_Centrum hadden ze dan ook nog wel wat ruwere plekken erbij kunnen pakken. 

  3. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Ja, het blijft natuurlijk een promo filmpje, het hoeft niet alles van het centrum te laten zien. Met dit filmpje willen ze die hoogopgeleide middenklasse trekken. Daarom zie je ook alleen maar middenklasse in het filmpje. Jammer alleen dat ze er al van uit gaan dat 1 die middenklasse zo blank is (ook de allochtone hoogopgeleide middenklasse vertrekt uit de stad). En 2 dat het multiculturele karakter van Rotterdam die middenklasse afschrikt (anders hadden ze daar meer van laten zien). Ik zou juist tegen die middenklasse willen zeggen: als je problemen hebt met het multiculturele karakter van Rotterdam, blijf dan lekker in je Vinex wijkje.  :)

 5. Profielbeeld van Chantal Straver
  Chantal Straver

  Wat een slecht filmpje, totaal niet representatief. Ook in de binnenstad wonen veel allochtonen. Waarom zou je ze bijna weglaten? Als hier over nagedacht is, is het des te slechter. Bovendien vind ik het filmpje behoorlijk saai, had moeite om hem helemaal uit te kijken. Mooi dat je dit filmpje aan de kaak stelt Florian! 

 6. Profielbeeld van Eva Lindeman
  Eva Lindeman

  Ik denk dat de gemeente hiermee bepaalde groepen naar de stad wil trekken. Welke groepen zich in dit filmpje moeten vinden lijkt me vrij helder: jonge gezinnen en young professionals.Wat me trouwens ook opvalt is dat beeldmateriaal van grote Rotterdamse evenementen (in de binnenstad) ontbreekt, iets waar de gemeente zich mee profileert. Misschien hadden de makers geen tijd/zin in de archieven te duiken. Misschien is het een bewuste keuze dit weg te laten. Want Boijmans zit er dan wel weer in.

 7. Profielbeeld van Lucas
  Lucas

  Ja, er zijn verschillende gezichten op Rotterdam. Maar om nu alles langs de blank/niet-blank meetlat te leggen, is wat overdreven. Het is niet in me opgekomen na het bekijken van het filmpje. Na deze post ben ik er wel op gaan letten. Op de volgende momenten zie ik niet-blanken:
  0:290:320:480:520:540:550:571:261:592:26

  Lijkt me een prima mix. Geef dan op zijn minst hoeveel niet-blanken je per minuut wilt zien. 

 8. Profielbeeld van Anna
  Anna

  Je hebt wel een punt, maar ik erger me ook weer aan de posters van de gemeente Rotterdam waarop altijd heel blij een blank persoon, donker persoon, een Marokkaan of Turk en een opa staan.

  1. Profielbeeld van Florian Schroiff
   Florian Schroiff

   Ik vind dat de gemeente in haar uitingen meestal vrij genuanceerd is. Het komt niet dwangmatig op me over. Een zwarte, vrouwelijke RET conducteur, een kaalgeschoren, wellicht Turks-afkomstige, stadswacht, een blanke, getatoeëerde man met hond. Allemaal ‘authentieke’ personen en herkenbare Rotterdammers. 

   Dit filmpje schetst een heel eenzijdig beeld en ik vraag me af of de beweegredenen daarvoor misschien sinister zijn. 

  1. Profielbeeld van Florian Schroiff
   Florian Schroiff

   Beide clips, de duistere en de glimmende, zijn ficties. Facetten. Bij rapper en gemeente gaat het om het presenteren van een bepaald imago.
   Maar van de gemeente verwacht ik dat ze niet hele bevolkingsgroepen wegmoffelen om zichzelf in een beter licht te presenteren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte