Voor de harddenkende Rotterdammer
zus-brug

ZUS heeft al eerder het bijna onmogelijke voor elkaar gekregen: Terwijl de sloopvergunning al was vergeven voor het leegstaande kantoorpand waar ze anti-kraak kantoor in hielden, hebben ze de grote projectontwikkelaar LSI toch zover gekregen om het nog even te laten staan. Vervolgens is het pand tijdelijk ingericht als kantoorruimte voor ondernemers uit de creatieve industrie, totdat de ontwikkelaar echt gaat slopen. In een tijd dat er onderzoeksbureau’s, beleidsmakers, architecten en stedenbouwers nadenken over het probleem van de enorme leegstand in kantoorgebouwen, lossen zij dat concreet op. Terwijl kraken wordt verboden, geven zij nieuwe oplossingen voor creatief gebruik. Inmiddels is het Schieblock een gevestigde creatieve hotspot in Rotterdam en is er met de Dépendance weer leven in de plint.

ZUS lijkt het adagium te volgen ‘verbeter de wereld, begin (dicht) bij jezelf’. Veel van hun plannen gaan over hun eigen directe omgeving: het stationsgebied in Rotterdam. In het masterplan voor dit gebied staat er een hoge toren gepland op de plek waar nu in de Delftsestraat ’s nachts jongeren uitgaan in één van de grootste discotheken van het land. Vanwege dit plan zou het Schieblock moeten wijken. Een voorstel van ZUS is om de wederopbouwarchitectuur van de Delftsestraat te laten staan en daar bovenop de nieuwe torens te bouwen. Waarom zouden we nog meer panden wegslopen als je kunt voortbouwen op het bestaande? Een verfrissend idee in een stad waar na de oorlog bijna meer is gesloopt dan tijdens het bombardement zelf, zoals Gyz la Rivière onlangs opnieuw aantoonde in zijn boek ‘Rotterdam 2040’.

Schiestraat
Het stationsgebied: de Schiestraat. Bron: Ferry van Steijn / www.ikrotterdam.nl Beeld door: beeld: Ferry van Steijn

Met deze aanpak stelt ZUS een typisch Rotterdamse kwestie aan de kaak. Rotterdam lijdt sinds het bombardement aan een permanente vernieuwingsdrang. Eerst moest het de modernste stad van Nederland worden, daarna de stad van het volk en toen weer de stad van de wolkenkrabbers. Zoals ZUS het mooi geformuleerd heeft; Rotterdam heeft een cultuur van ‘stad maken’. ZUS laat zien dat je als stad jezelf ook opnieuw kunt uitvinden door te kijken naar de bestaande stad en juist daarop voort te bouwen.

Indirect stelt ZUS hier ook de vraag naar de zegeningen van de crisis. Want iedereen weet dat als de financiële crisis niet was uitgebroken, er werd geheid op de plek waar al die creatieve bedrijven nu een nieuwe culturele infrastructuur opbouwen. Kunnen we deze tijdelijke stilstand niet gebruiken om eens goed te kijken naar wat we hebben? Wat is waardevol? Hoe kunnen we met kleine ingrepen de bestaande potenties benutten en vergroten? Is dat niet veel efficiënter dan na sloop helemaal opnieuw te beginnen? En bovenal, is de architectonische en historische gelaagdheid die we dan krijgen ook niet veel spannender?
ZUS denkt hier niet alleen over na, ze gaat ook aan de slag. Het nieuwste project moet dus een brug worden. Een brug die het stationsgebied verbindt met de rest van de stad. Om precies te zijn, met de hofbogen onder het voormalig station Hofplein, die verscholen hoek waar vorige maand de <a href=”http://www.mini-mall.nl/over-mini-mall/”>Mini Mall</a> is geopend. Deze brug geeft fietsers en voetgangers de gelegenheid om het Hofplein, met die eeuwige wachttijden bij de stoplichten, te omzeilen. Dan rijd je zó de voormalige Hofpleinlijn op, die ooit getransformeerd moet worden naar het voorbeeld van het <a href=”http://www.thehighline.org/”>High Line Park</a> in New York. Waarom de voetgangersbrug officieel een ‘luchtsingel’ heet en volgens ZUS gezien moet worden als de vervolmaking van het singelproject van stadsarchitect Rose uit 1854, ontgaat mij even. Maar ach, dat is ze vergeven. Ben je net zo enthousiast als ik over die nieuwe brug, dan kan je vanaf zondag 30 oktober een plank of een brugdeeltje kopen met je naam, of je favoriete dichtregel, erop:<a href=” http://www.imakerotterdam.nl/”> http://www.imakerotterdam.nl/</a>
<em>Dit artikel is ook verschenen op <a href=”http://hardhoofd.com/”>Hard//Hoofd</a>.</em>

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
  1. Profielbeeld van Anoniem
   Anoniem

   Ah, inderdaad; het is niet het singelproject maar het waterproject van Rose.  

 1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Wat een ZUS reclame. ;)

  Ik vraag me bij het project af wat er precies met wat verbonden wordt. Waar komen er allemaal opgangen naar de brug? Kan je over het spoor heen gelijk naar beneden naar de Minimall? Kan je bij het Shell station en voor het Schieblock ook omhoog of moet je eerst helemaal richting Deltsestraat voordat je omhoog kunt? Ik wil best een plank kopen maar dan wil ik wel precies weten waar ik voor betaal natuurlijk. :)

 2. Profielbeeld van Anoniem
  Anoniem

  Het zou goed kunnen dat ze dat bedoelen – ik vind het wel wat vergezocht om het dan meteen de ‘vervolmaking’ van Rose’s project te noemen. 

  En ik weet trouwens niet zeker of je er ook een dichtregel op kunt zetten, maar het leek me wel een leuk idee!

 3. Profielbeeld van Isidora
  Isidora

  Goed plan en ik vind het ook leuk dat je er wat anders dan je naam op mag zetten. Ik denk dat de vergelijking met Rose is dat de singels en de brug samen een mooie wandeling door de stad mogelijk maken – wat ook een doel van Rose was met z’n waterproject. Maar ik kan goed hineininterpretieren, dus misschien bedoelen ze iets heel anders :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.