Voor de harddenkende Rotterdammer

Een gastbijdrage van Fred Marree, directiewoordvoerder en manager Stadstoezicht Rotterdam. Hij reageert op het artikel ‘Bevoegd en Bereid. Wees gewaarschuwd‘, waarin melding wordt gemaakt van een duistere poster over de Stadswacht.
Sinds enkele weken duiken er hier en daar plaatjes of posters op in een huisstijl die sterk lijkt op die van de gemeente. Sterker nog: het is gewoon kopieer-, knip- en plakwerk, waarbij Stadstoezicht de vermeende gemeentelijke afzender is. Op de poster is een afbeelding te zien van een zwart gemaskerde man of vrouw met een pet van een stadswacht. De ondersteunende tekst luidt: Bevoegd en Bereid. Wees gewaarschuwd.
Stadstoezicht heeft verschillende verontruste reacties gekregen van Rotterdammers die zich afvragen hij deze Rotterdamse dienst inderdaad de afzender is. “Nee! Waar zie je ons voor aan?” is de reactie van Stadstoezicht, dat even verbaasd is als de mensen die reageren.
Het gaat om een poster met misplaatst knip- en plakwerk van een onbekende maker. Nu komt het wel vaker voor dat mensen uitingen van Stadstoezicht creatief bewerken. Soms is de toon negatief, soms gebeurt het met een vleugje humor. Deze keer is de toon wel heel zwartgallig. Bovendien slaat de poster volledig de plank mis. Op deze manier Stadstoezicht anoniem op de hak nemen is gewoon laf. Heb je kritiek of ben je boos? Zeg dat dan met open vizier en niet via een misplaatst plaatje.
En die tekst? In het juiste perspectief kan de titel ‘Bevoegd en bereid’ nog wel. Stadstoezicht staat met hulp en handhaving voor een schoon, heel en veilig Rotterdam, en is bevoegd en bereid tot hulp en handhaving. Via directe hulpverlening en hulp na klachten over het gebruik van de openbare ruimte staat Stadstoezicht 7 dagen per week klaar. En ja, Stadstoezicht is ook bevoegd om te handhaven wat betreft betaald parkeren en handhaving op overlastgevende situaties en overtredingen.
Samengevat: Stadswachten zijn zeker bevoegd en bereid om hulp te verlenen en wees gewaarschuwd, dat doen ze ook. Maar ze doen dit met een open vizier voor een schoon, heel en veilig Rotterdam.

Stadswachten: Bevoegd en bereid om hulp te verlenen

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Fred Marree

Fred Marree

Fred Marree is bijna 10 jaar hoofd Communicatie en tevens directiewoordvoerder bij de gemeente Rotterdam. Sinds 2002 was hij dat ook bij Gemeentebelastingen. Na een jaar 2 heren gediend te hebben, is hij in 2009 definitief overgestapt naar de dienst Stadstoezicht.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Bas
  Bas

  Op het Eudokiaplein in Noord wordt gefietst en dat geeft geen overlast. Toch stonden er twee stadswachten verdekt opgesteld om fietsers aan te houden en te bekeuren. Toen ik kort daarna de sticker zag, toverde hij dus een glimlach op mijn gezicht. Bovendien ik vind het een ‘net echt’ en dus goed uitgevoerd ontwerp.

 2. Profielbeeld van Bart van der Zande
  Bart van der Zande

  Persoonlijk vind ik het wel duidelijk een gemeente communicatie stukje, met veel schoon, heel en veilig er in. Zelf heb ik niet veel tegen stadswachten, de stadswacht als gastheer prefereer ik persoonlijk ver boven de zero tolerance, ME en de vele camera’s die Rotterdam ‘veilig, heel en schoon’ maken. Wel heb ik iets tegen de veiligheidsmanie in deze stad waarin angst naar mijn idee, ondanks de onechtheid van de poster, niet wordt geschuwd om beleid te rechtvaardigen. 

 3. Profielbeeld van Christa
  Christa

  De enige manier voor de gemeente en de stadswacht zelf om hier mee om te gaan, is mee te lachen. Want iedereen met een beetje humor in z’n lijf, ziet dat dit best een aardig cartoon is van de originele poster. Wanneer de gemeente en stadswacht niet mee lachen, getuigt dit van slecht zelf inzicht en humor en dit zal hun imago meer schaden dan de poster op zich.

 4. Profielbeeld van Chris van der Meulen
  Chris van der Meulen

  Deze meneer Marree getuigt, namens Stadstoezicht, van weinig introspectie of nieuwsgierigheid. In zijn reactie op deze plak-actie flecteert hij op geen enkele manier op de mogelijke beweegredenen van de maker van de poster. Zou de creatieve knipper reageren op het optreden van de Stadswacht? Of op de manier waarop de stad met haar inwoners communiceert? Van wie zou de plakker die zwartgalligheid hebben? Misschien denkt de maker dat dit nog de enige manier is om zijn of haar vermoeidheid met “schoon, heel en veilig” te articuleren? Misschien zou hij deze ‘lafaard’ kunnen uitnodigen voor een gesprek? Wie weet wat er uit zo’n gesprek zou kunnen komen. Persoonlijk vind ik Stadswachten de stad een gruwel, maar ik neem zomaar aan dat anderen blij zijn met hun komst. Ik zou me kunnen voorstellen dat de beste man nieuwsgieriger zou kunnen zijn naar hoe de Stadswacht door Rotterdammers ervaren wordt. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat Marree een discussie zou omarmen. Ik blijf in ieder geval nieuwsgierig naar de diepste drijfveren van Fred Marree en zijn organisatie. Wat bezielt iemand wanneer hij een onbekende om een postertje voor laf uitmaakt? Wat bezielt je in vredesnaam als je zelf posters laat plakken waarop de tekst “bevoegd te bekeuren” prijkt? Het antwoord staat vast en zeker op de volgende poster van Stadstoezicht ….

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500