Voor de harddenkende Rotterdammer

Het Schouwburgplein. Bij het geven van stadstours aan middelbare scholieren leg ik altijd uit dat dit plein een controversiële plek is. Bejubeld door architectuurliefhebbers. Het project waarmee landschapsarchitect Adriaan Geuze naam maakte, is een ode aan Rotterdam en de Rotterdammers. Met zijn talloze verwijzingen naar de haven en interessante keuzes in materiaalgebruik. Vanwege de verhoging en de lichtmasten een heus podium waarop de bewoners van de stad in de schijnwerpers worden gezet.
Juist die Rotterdammers hebben vaak de heftigste kritiek op dit plein. Het is kil, ongezellig en er gebeurt nooit iets. Als het nat is veranderen de houten vlonders en de stalen platen in een levensgevaarlijke glijbaan. Om over situaties met sneeuw en ijs maar niet te spreken. Zelf stak ik eens het plein over tijdens het IFFR, glibberend over de ijzel van de Doelen naar de Schouwburg. Achter mij hoorde ik een man een sterk verhaal vertellen aan zijn gezelschap. Hij had het jaar daarvoor zijn vinger gebroken op deze vervloekte plek. Ik bedoel maar.

Het Schouwburgplein. Foto: Ossip van Duivenbode

Gelukkig heeft het Schouwburgplein de laatste jaren al vaak genoeg laten zien dat de critici het niet altijd bij het juiste eind hebben. Zowel in april 2010 als 2011 streek Motel Mozaique neer op het plein en maakte het tot Plaza Mozaique. Met tenten, een opblaaskerk, een grasveld met heuse schapen en vooral heel veel publiek en bloedmooi weer was het Schouwburgplein opeens het epicentrum van de stad. Ook tijdens De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg in 2011 bleek het plein, met daarop een lange houten tafel met lekkernijen, debatten en een volledige timmerwerkplaats, het in zich te hebben een ontmoetingsplek te zijn waar van alles kan gebeuren. En als er geen festival plaats vindt kan Sir Richard Branson er in ieder geval met zijn luchtballon landen als hij toevallig in de Doelen moet zijn.
Mijn eigen mening ligt ergens in het midden. Ik zie vooral graag dat het plein een mooiere, betere plek wordt, waar iedereen iets aan heeft. En daar wordt aan gewerkt. In 2010 heeft Adriaan Geuze met zijn bureau West 8 een aantal aanpassingen aan het plein ontworpen. Die aanpassingen worden nu in fases uitgevoerd. Gaan deze wijzigingen de leefbaarheid van het plein daadwerkelijk verbeteren? Is het binnenkort 365 dagen per jaar feest op het plein?
De eerste zichtbare verandering is gereed en ligt pal voor de ingang van de Pathe bioscoop. Bij de oplevering van het plein in 1997 lag daar een vloer van epoxyhars met een patroon van gevallen bladeren. De vloer was te glad en binnen de kortste keren brokkelde de kunststof van de vloer af. Op deze plek is nu een nieuwe vloer gemaakt, wederom van epoxy, maar nu wat ruwer. Er is ook opnieuw gekozen voor afbeeldingen in de vloer. Uitvergrote zeemanstatoeages zouden het oppervlak sieren las ik, toen ik het nog niet met eigen ogen gezien had. Dat kon best eens mooi worden. Het is nog niet eens zo lang geleden dat ik er plots bovenop stond en mijn teleurstelling niet onder stoelen of banken kon steken.
Het ontwerp is kort gezegd vreemd. De afbeeldingen van ‘zeemanstatoeages’ zijn allemaal in dezelfde richting geplaatst. Alsof ze eerst op een rechtopstaand canvas gerangschikt zijn, dat daarna plat neergelegd is. Een plein bewandel je vanuit alle mogelijk richtingen, maar op deze manier ziet alleen de wandelaar van oost naar west de afbeeldingen niet ondersteboven of zijwaarts. De afbeeldingen zijn erg klein, misschien maar een meter groot. Hierdoor doen ze op een plein van deze afmeting kneuterig en friemelig aan. De proporties kloppen niet.
Daarnaast vallen er vraagtekens te zetten bij deze keuze voor de zeemanstatoeages. In het originele ontwerp van het plein zijn de verwijzingen naar de haven geabstraheerd en onderdeel van een groter geheel geworden. De lichtmasten bijvoorbeeld, zíjn geen havenkranen; ze zijn een geabstraheerde verwijzing naar havenkranen. De tattoo’s zijn daarnaast wel erg letterlijk. Zou dit een poging zijn het plein ‘laagdrempeliger’ te maken? Met een betekenis die ook te ontrafelen is als je geen kenner bent?
Zeemanstatoeages op het Schouwburgplein. foto: Ossip van Duivenbode

Over een ontwerp kan veel gezegd worden en misschien zijn er heel goede redenen voor de keuzes in dit ontwerp, die ik nu niet zie. Maar over de uitvoering kan ik kort zijn. Die is heel slecht. De lijnen van de figuren zijn in witte verf op een groene ondergrond aangebracht. Die verf is uitgelopen; waar strakke lijnen horen te staan zitten vlekken en druipers. En zeemanstatoeage ontleent zijn sterke beeld nu juist aan heldere, zwierige lijnen en een bijna cartooneske manier van dingen weergeven. Daar horen geen vlekken en druipers bij.
Morgen is Adriaan Geuze te gast bij De Unie Late Night, om te vertellen over de metamorfose van het Schouwburgplein. Ik ben zeer benieuwd wat hij te zeggen heeft, maar ook naar de volgende ingrepen in het plein. Daar gaan we zeker op terug komen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Frans Blok
  Frans Blok

  Die bult vind ik wel geslaagd. Ik ken ‘m goed; hij ligt precies op het parcours tussen mijn huis en het station. Ik zie er regelmatig mensen op zitten of kinderen op spelen; dat belooft wat voor de zomer.
  Ook de hellingbaan bij de hoek met de Aert van Nesstraat, eveneens precies op voornoemd parcours, vind ik een verbetering. Graag ook nog zoiets aan de andere kant, tegenover het Doelencafe.
  En verder ben ik blij dat er de laatste jaren wat meer bomen om het plein heen zijn geplant. Het gaat zeker de goede kant op met het Schouwburgplein.
  Maar die tatoeages: inderdaad onbegrijpeljk en onvergeeflijk. Vooral omdat het wel weer eens tien jaar kan duren voor Adriaan de opdracht krijgt iets beters te verzinnen.

 2. Profielbeeld van Fay van der Wall
  Fay van der Wall

  Helaas heeft Adriaan Geuze tijdens de Unie Late Night geen reactie meer kunnen geven op dit stukje plein; door tijdgebrek kwam het gesprek er niet aan toe.
  Maar verwacht binnenkort meer over het Schouwburgplein op Vers Beton, wellicht over de ‘bult’.

 3. Profielbeeld van Richard Boeser
  Richard Boeser

  Tja de tatoeages. Volgens mij heeft Rotterdam genoeg ontwerpers die daar wel iets spannends van zouden kunnen maken. De eeuwige link naar de havens is wel erg makkelijk en levert in dit geval zeker niet iets spannends op.

  Enkele dagen geleden is een nieuw stukje plein afgerond. Tenminste ik denk dat het af is. Een lage heuvel in de houten vloer. Weet iemand wat het idee hierachter is?

 4. Profielbeeld van j. hogenboom
  j. hogenboom

  Jeanne Hogenboom
  Het plein is in de eerste plaats misvormd door het gebouw van Pathe. Daarvan dacht ik dus dat het een tijdelijke – goedkope – koektrommel was. De verhoudingen van het plein zijn zoek, de prachtige facade van De Doelen is half verrommeld. Bah! En heeft niemand bedacht dat Pathe (dat op zich een heel goede bijdrage aan het centrum van Rotterdam is) mooi ingepast had kunnen worden in het nieuwe Calypso-gebouw? Dan waren de wanden van het plein en daarmee de eerste indruk weer hersteld geworden. En dan een andere architect dan Geuze eens vragen om te kijken naar de inrichting. Veel kan er niet want het plein is eigenlijk het platte dak van de parkeergarage, maar meer dan het kinderachtige gedoen van nu, dat kan toch wel? Zoals Arie van der Krogt al zong: “en over een paar jaar, mag hij [Adriaan Geuze] voor een paar miljoen, zijn eigen fouten nog eens overdoen”! 

 5. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Het zal geen toeval zijn dat ik al weken – zo niet maanden – niet meer op het Schouwburgplein ben geweest. Zo veel plein en zo veel prominente locatie, zo weinig functie en zo weinig uitstraling.

 6. Profielbeeld van Eva Lindeman
  Eva Lindeman

  Het idee had potentie, en ik dacht dat er een soort pakpapier-achtig patroon van verschillende formaten tatoeages zou ontstaan. Geen rijtje met beelden die allemaal in dezelfde richting wijzen. Het ziet er te braaf uit, een gedomesticeerde verwijzing naar tatoeages van zeemannen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.