Voor de harddenkende Rotterdammer

Tijdens het lanceringsfeest van Vers Beton vroegen we een aantal gasten om hun goede voornemen voor Rotterdam te formuleren. Lees hieronder het voornemen van Tim de Bruijn.
Nederlanders hebben klagen tot een ware kunst verheven en Rotterdammers in het bijzonder. Als we in Rotterdam op één vlak van cultuur hoog scoren dan is het wel de klaagcultuur. Ik denk echter dat we de stad daarmee vaak veel te negatief op de kaart zetten. Dit gebeurt zeker sinds de opkomst van Leefbaar Rotterdam meer dan ooit. Bestuurders die doodleuk op de nationale TV lijstjes opsommen waarin Rotterdam slecht scoort, ondersteund door beelden van dichtgetimmerde huizen en opgeschoten hangjongeren. Ja, zo maak je Rotterdam voor niet-Rotterdammers wel erg onaantrekkelijk. Daar kan geen city marketing campagne meer tegenop!
Los van de vraag of de kritiek terecht of onterecht is, het is ‘bedrijfstechnisch’ gezien niet erg handig om de vuile was pontificaal buiten te hangen. Laten we wel wezen, problemen heeft elke stad, maar stiekem is Rotterdam natuurlijk gewoon een geweldige stad om in te wonen of te bezoeken! Dat bewijzen wij deze avond ook maar weer eens met z’n allen.
Ik wil dit moment daarom benutten om eens stil te staan bij de positieve ontwikkeling die Rotterdam al jaren doormaakt, want we komen van ver en er is al erg veel bereikt. Vijfentwintig jaar geleden was het Weena nog een lege vlakte met parkeerplaatsen en een hertenkamp. Nu is het één van de belangrijkste zakengebieden van Nederland en weer volop in ontwikkeling. Twintig jaar geleden was er geen Erasmusbrug en was Kop van Zuid een verlaten havengebied. Nu is dit gebied één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: voor vele steden een schoolvoorbeeld van succesvolle stadsontwikkeling. Vijftien jaar geleden ging je alleen naar De Meent om een uitzendbureau of een reisbureau te bezoeken. Nu is het misschien wel de meest levendige stadsstraat van Rotterdam. Tien jaar geleden was het Wijnhaveneiland nog een verlaten kantorengebied, nu wonen er enkele duizenden mensen die op hun beurt weer de restaurants in de omgeving bevolken. Op de plek waar de stad is ontstaan lag een paar jaar geleden nog een ondergrondse parkeergarage met een betonplaat erop. Nu bouwen we daar de Markthal. Gisteren moesten we het nog doen met Rijnmond.nl. Maar vanaf vandaag hebben we Vers Beton.
Nog één concreet voorbeeld. Rond de Binnenrotte zijn de afgelopen tien jaar behoorlijk wat woningen gebouwd en we kennen allemaal de metamorfose die de stad daar heeft ondergaan. Ik ben hier zelf drie jaar geleden gaan wonen en sindsdien zijn er maar liefst 21 horecagelegenheden bijgekomen en slechts 6 verdwenen. Nettowinst: 15. Het lijkt er niet op dat deze ontwikkeling zal stoppen, de komende maanden komen er aan de Botersloot weer 2 bij.

foto: Tim de Bruijn

Ik zou door kunnen gaan met nog meer voorbeelden. Zoals het feit dat de ene na de andere buitenruimte in de stad een groene kwaliteitsimpuls krijgt. Maar daar heb ik helaas de tijd niet voor. Wat echter mooi is om te zien, is dat de positieve ontwikkeling ook blijkt uit de bezoekersaantallen van de stad. Wat betreft toerisme was 2011 voor Rotterdam op veel vlakken een recordjaar. Vele attracties en musea hadden niet eerder zoveel bezoekers en het totaal aantal hotelovernachtingen is fors toegenomen, ondanks de slechte zomer. Er zijn dan ook volop plannen voor nieuwe hotels en hostels. Blijkbaar weten toeristen en dagjesmensen Rotterdam steeds beter te vinden en dat is natuurlijk een goed signaal.
Kortom, ik ben erg positief over de ontwikkeling van Rotterdam en ik vind dat we daar als Rotterdammers samen best openlijk trots op mogen zijn! We mogen vaker pontificaal de schone was uithangen. Rotterdam mag gezien worden, het wordt hier gewoon steeds leuker. Als we meer mensen van buiten Rotterdam daarvan kunnen overtuigen dan kunnen we die positieve ontwikkeling de komende jaren verder doorzetten. Wij zijn daarvoor allemaal ambassadeur van de stad.
Ik roep daarom iedereen op om in 2012 positiever in de stad te staan. Geniet van de mooie dingen die Rotterdam te bieden heeft. Ga wat vaker uit eten, bevolk de straten, terrassen en andere voorzieningen. Bezoek de vele mooie musea die we hebben. De stad wordt gemaakt door zijn inwoners en dat zijn wij!
Deze tekst is op 20 januari in aangepaste vorm in De Unie uitgesproken tijdens ons lanceringsfeest. De overige teksten van onze gasten verschijnen deze week ook op Vers Beton.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tim de Bruijn

Tim de Bruijn

Tim de Bruijn is opgeleid als stedenbouwkundig adviseur en houdt zich al jaren bezig met het functioneren van de stad in al haar facetten. Omdat stedenbouwkundig adviseur de lading van dit specialisme niet geheel dekt gebruikt hij daarvoor de term stedoloog. Momenteel is hij actief voor binnenstadsplatform RTM XL en voor ontwerpbureau Studio B Central.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500