Kunst & Cultuur21 januari 2012

Vlaardingen?

Vers Beton is trots op een eigen ‘Matthijs Vlot’: de film die de lancering van de nieuwe website inluidde, gisteren tijdens het feest in De Unie.

Het mag een klein wonder heten dat Matthijs Vlot de tijd vond om deze film voor ons te maken; precies deze week ging één van zijn filmpjes opeens ‘viral’. In paar dagen tijd werd zijn mash-up van Lionel Richie’s nummer ‘Hello’ meer dan 2 miljoen keer bekeken en hij gaat richting drie miljoen op het moment van schrijven. Opeens had de hele twittergemeenschap het over die geniale Matthijs Vlot, konden de vaderlandse media niet vaak genoeg benadrukken dat het een Nederlander betrof, stond zijn telefoon roodgloeiend en wilde de NOS een interview. Omdat Matthijs niet op televisie wil, heeft hij, geheel in stijl, zijn eigen interview gemonteerd. Inmiddels heeft de video Lionel Richie zelf ook al bereikt.

Die aandacht is terecht, als je het mij vraagt. Matthijs timmert al een tijdje aan de weg en heeft enkele youtube-hits op zijn naam staan. In 2005 studeerde hij af aan de Willem de Kooning Academie met ‘Dit is een herhaling’, waarin hij Philip Freriks een journaal liet rappen. Het stond nog maar twee dagen online (dit was in het pre-youtube tijdperk) en de film werd tot zijn eigen verbazing in het acht-uur journaal vertoond. Maar Matthijs is ook de maker van het ‘Chucky Wilders’ filmpje, waarvan meerdere kopieën nog steeds op internet circuleren. En Showroom MAMA vertoonde eerder werk van zijn hand, zoals het ‘Politiek ABC’.

Het is duidelijk dat Matthijs Vlot gefascineerd is door de beeldcultuur die via de massamedia tot ons komt en hoe die beeldcultuur onze blik op de werkelijkheid beïnvloedt. Door deze beelden vervormd terug te plaatsen in de massamedia, lijkt hij de controle terug te vragen. Nu hij is overgestapt van Nederlandse beelden naar beelden die in het internationale collectieve geheugen vastliggen, namelijk beelden uit de Hollywood film, is het publiek dat hij kan bereiken direct groter, dat heeft zich deze week bewezen. Nog even en zijn films zijn zelf onderdeel van ons collectieve geheugen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Unie, Hello, Lanceringsfeest, Lionel Richie, Matthijs Vlot en viral video

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Mauritsweg 33-34, 3012 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *