Voor de harddenkende Rotterdammer

Op 14 februari is de shortlist bekend gemaakt van het Stadsinitiatief, een project dat de gemeente Rotterdam heeft gelanceerd om de burger meer te betrekken bij de stad. Van de 93 ingediende plannen zijn nu nog vijf ideeën in de race voor 4 miljoen euro subsidie. Tussen 1 en 12 maart mogen alle Rotterdammers vanaf twaalf jaar geheel democratisch hun stem uitbrengen op ‘het beste initiatief’.

Zoals altijd met verkiezingen zorgt het voor veel discussie. Na elke aflevering van ‘The Voice’ stroomt het internet over van woede en vreugde, haat en liefde, want er kan er maar één de winnaar zijn. Zo ook in Rotterdam. Maar wat is het stadsinitiatief eigenlijk?

Wat is het stadsinitiatief?
Het stadsinitiatief is volgens de gemeente ‘een idee voor Rotterdam dat de sociale binding in Rotterdam en tussen de Rotterdammers vergroot en impact heeft op de hele stad’. Grote ambities dus. Voor het vier jaar durende project is een subsidie van 16 miljoen euro beschikbaar, waarvan 4 miljoen voor de eerste editie. Tot 2015 volgt jaarlijks een nieuwe editie, waarvoor in totaal nog eens 10 miljoen beschikbaar is. Het overige deel van het budget is om het project draaiende te houden.

 

stadsinitiatief

Wie deden er mee in de strijd?
Elke Rotterdammer kan mee doen. Dit heeft voor de huidige editie geresulteerd in een grote etalage van 93 voorstellen, variërend van de meest grootschalige ideeën tot bescheiden buurtplannen. Zo waren er veel initiatieven op het water, waarbij de Rijnhaven vaak als favoriete locatie werd genoemd. Een ‘lounge’, trimbanen, een wakeboardbaan, een park, zwembaden en zelfs een hockeyveld zouden allemaal, met steun van de gemeente, op het water worden gebouwd. Andere initiatieven stelden een sportpark voor op de Binnenrotte, een boom om je fiets in op te hangen, een toeristische visserswerf bij Tropicana, een stuk of 90 hondenspeelplaatsen door de hele stad, of een toren die pas in 2340 voltooid zou worden, als Rotterdam 1000 jaar bestaat.

Wie zijn de genomineerden?
Er kan echter maar één winnaar van het stadsinitiatief 2012 zijn, en dat wordt één van de plannen uit de recent gemaakte shortlist. De vijf initiatieven die genomineerd zijn, en waar de Rotterdammers binnenkort op mogen gaan stemmen, zijn zeer verschillend van aard. Zo wil ‘Het geluid van Rotterdam’ Rotterdam weer als muziekstad op de kaart zetten door middel van meerdere evenementen en activiteiten. ‘Eerbetoon aan de Rotterdammers’ wil de mensen die de stad na de oorlog hebben opgebouwd eren door hun namen te projecteren op de Hef. Het ‘Stiltepunt Rotterdam’ wil met workshops op scholen leraren, ouders en leerlingen zelf laten ervaren wat ‘het stiltepunt’ is (letterlijk een ‘adempauze’). Een vierde project kreeg al eens aandacht op versbeton, namelijk ‘de luchtsingel’: Een houten voetgangersbrug die noord en het centrum met elkaar, over het Hofplein en de hofbogen, verbindt. Het laatste initiatief, ‘uit je eigen stad’ wil, naast een stadslandbouwbedrijf bij marconi, op braakliggende terreinen verspreid over de stad groente en fruit verbouwen.

Wie beoordeelden de initiatieven en waarop?
Voor de beoordeling van alle ingediende plannen is een onafhankelijke board aangesteld, bestaande uit Rotterdammers met uiteenlopende achtergronden. Zo namen onder andere de comedian Jandino Asporaat, president-commissaris van Feyenoord Dick van Well en oud leefbaar wethouder Marianne van den Anker zitting in de zeskoppige commissie. De criteria waarop zij beoordelen zijn gericht op de haalbaarheid van het plan, de kwaliteit van de begroting, openbare toegankelijkheid, en de vraag in hoeverre het project Rotterdammers bindt en beeldbepalend is voor de stad. Daarnaast zijn er punten te scoren wanneer het initiatief de sportparticipatie, de culturele ontwikkeling danwel de hoeveelheid groen in de stad stimuleert. Als laatste wordt er nog gekeken naar het draagvlak van het project onder de Rotterdammers, in welke mate het steun heeft van het bedrijfsleven en of het zorgt voor een multiplier-effect. Wat betreft de begroting is het van belang dat er een aanmerkelijke eigen bijdrage wordt geleverd door de initiatiefnemers. Wanneer het initiatief commerciële belangen heeft moet deze bijdrage meer dan 50% van het budget zijn. Als dit niet het geval is gaat het vooral om de hoeveelheid tijd, expertise en mankracht die de deelnemers in het project steken. Op basis van al deze criteria heeft de board een selectie van 10 initiatieven gemaakt die zijn aanbevolen bij het college die op basis daarvan uiteindelijk de top 5 heeft geselecteerd.

Wat gebeurt er met de winnaar en het geld?
Niet alle vijf genomineerde plannen hebben volgens de woordvoerder van het stadsinitiatief daadwerkelijk een begroting van vier miljoen of meer ingediend. Mocht er geld overblijven dan zal dit volgens een aangenomen motie van het college terugvloeien naar andere stadsinitiatieven. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan is ook voor de woordvoerder nog onbekend en hangt af van de grootte van het bedrag dat overblijft. Het is in ieder geval niet zo dat het geld automatisch naar de nummer twee doorvloeit.

Waar komt het stadsinitiatief vandaan?

Het stadsinitiatief komt voort uit het besluit van het college om de burger meer te betrekken bij de ontwikkeling van de stad. In het college-werkboek valt te lezen:

“Het is niet de overheid die de stad bouwt; veel gebeurt dankzij de eigen kracht van bewoners, bedrijven en instellingen. De komende jaren zal nog duidelijker moeten blijken wat een samenleving zelf tot stand kan brengen. Wij zullen als gemeente steeds meer de rol van regisseur innemen in plaats van ontwikkelaar van de stad.”

Dat klinkt als een mooie boodschap, vooral omdat de gemeente soms naast de rol van regisseur ook die van producent, hoofdrolspeler en alle figuranten aanneemt. Meer ruimte, invloed en verantwoordelijkheid voor de burger is het idee. Het stadsinitiatief is één van de projecten die, onder aanvoering van D66 wethouder Korrie Louwes, voortkomt uit de ambitie om de burgers meer te betrekken bij de ontwikkeling van de stad.

Verkiezingen waarbij maar één winnaar is zouden tot een heleboel verliezers kunnen leiden. Gezien de ambitie moet de toename van sociale binding in de stad echter winst betekenen voor alle Rotterdammers. Of één van de vijf genomineerde initiatieven mij met een groot gevoel van victorie door de stad zal laten lopen valt te betwijfelen, maar de gemeente laat wel zien dat ze werk maakt van burgerinitiatieven. Zouden ze daarbij de rol van regisseur te pakken hebben of laat het stadsinitiatief zien dat de gemeente toch wel erg graag in de spotlight staat? Mooi is wel dat de diversiteit van de inzendingen duidelijk maakt dat wij in een stad vol ideeën en creativiteit leven. De komende tijd zou de discussie wel eens kunnen los barsten en zich kunnen richten op de vraag of het stadsinitiatief wel dé manier is om duidelijk te maken wat een samenleving zelf tot stand kan brengen. Vooral als de gevolgen van harde bezuinigingen op andere gebieden hard door gaan klinken is het de vraag of iedereen zijn stiltepunt nog kan vinden.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

bart6

Bart van der Zande

Bart van der Zande (1988) is een Rotterdamse ondernemer die bouwt aan een duurzame toekomst. Via zijn bedrijven Impact Express en Fresh Ventures waarmee hij duurzame bedrijvigheid aanjaagt en als mede initiatiefnemer van Dus Wat Gaan Wij Doen campagnes.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van jantien
  jantien

  Stuk geeft een goed beeld. Het is een schande , de kraan dicht bij allerlei
  Rotterdamse instellingen en strooien met een paar miljoen.

 2. Profielbeeld van Martin van Rijn
  Martin van Rijn

  er staat werkelijk iets nieuws te gebeuren. zeker als je stemt op Uit je eigen stad.
  De Marconistraat wordt daardoor een prachtige nieuwe hotspot! met een gebied vol met creatieven.
  Straks ook met het gebouw De Fruitvis die haar deuren ook ergens in Mei opent. Een podium voor jong talent, restaurant/cafe, symposia, design, flexplek (het nieuwe werken), ontmoetingsplek, expositie en meer om je te vermaken of te netwerken.

  1. Profielbeeld van Tom
   Tom

   Ik vraag me af hoeveel creativen Rotterdam herbergt. Het lijkt de oplossing te zijn voor elke in verval geraakte buurt: een blik met reatieven.

   Zwaanshals, Hofbogen, Maassilo, de Oostzijde van Central District en wat ik nog meer vergeet. Overal lijkt het antwoord voor verval: ‘we maken er een hotspot van met creativelingen’. Volgens mij is dat gezien het daadwerkelijke aantal creativelingen fysiek onmogelijk en daarbij ontbeert de stad Rotterdam ook het aantal inwoners (=de klanten van de creativelingen) om deze allemaal te onderhouden.

 3. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Mooi, een informatief en beknopt stuk over deze zeer interessante initiatieven!

  Ben benieuwd wat dit op gaat leveren uiteindelijk, maar so far, so good.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.