Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

13 miljoen euro mocht-ie kosten, de loopbrug tussen Hotel New York en Katendrecht. De verbinding vormt het voorlopige hoogtepunt van jaren waarin een sloot aan gemeentegeld geïnvesteerd werd in het schiereiland. Ondertussen promoveerde Katendrecht van probleemwijk naar een wijk met zeer lage criminaliteitsscores, wat een behoorlijke prestatie is op Rotterdam Zuid. Wat zijn nu precies de verdere plannen voor Katendrecht? Het ene gerucht lijkt iets waarschijnlijker dan het andere, maar dat er nog meer staat te gebeuren, dat is wel duidelijk.

Rijnhavenbrug
Rijnhavenbrug Beeld door: beeld: Ossip van Duivenbode

Met de nieuwe loopbrug is het voor toeristen en Rotterdammers nog maar een kleine moeite om over te steken naar Katendrecht. Ook de Katendrechters zijn blij, want het was toch wel héél erg ver fietsen naar het centrum. De naam van de brug, De Rijnhavenbrug, lijkt verzonnen te zijn door een weinig fantasierijke ambtenaar. Gelukkig hebben de Rotterdammers inmiddels een daadkrachtig koosnaampje bedacht voor deze 106 meter lange ijzeren verbinding: De Hoerenloper. Alhoewel niet alle Katendrechters er even blij mee zijn, verwijst de naam naar het roemruchte en stoute verleden van Katendrecht, dé plek waar zeelieden voor vrouwelijk vertier, alcohol en andere verboden middelen terechtkonden. Ook de grote industriële loodsen, de Fenixloodsen, herinneren aan het voormalige arbeidersbestaan van Rotterdamse havenwerkers.

Bij het oversteken van de nieuwe loopbrug ogen de Fenixloodsen ruw en industrieel, wat een interessante combinatie vormt met het achterliggende Deliplein. De linkerloods is verbouwd tot de bijzondere kunstlocatie RAW Art. Het was een hels karwei, maar het resultaat is ernaar. Het achterliggende plein wordt omringd door het knusse theater Walhalla en verschillende restaurantjes en winkels. Het streven is schattig, maar het gevoel van een ‘bruisend’ cultureel centrum ontbreekt nog een beetje.
Als het goed is gaat dat veranderen, want de gemeente en de Katendrechters denken groot.

Een plaatselijke onderneemster vertelt dat een poppodium zich aan het Deliplein gaat ontplooien. Dat had Katendrecht nog niet, dus dat lijkt een prima plan! De gemeente wil dit helaas niet bevestigen, maar heeft wel andere bevestigde plannen. Zo moet de rechterloods een grote glazen markthal worden, zodat er een prachtige doorkijk ontstaat over de Maas en Hotel New York. Ook zijn er plannen voor het bouwen van appartementen, 6 verdiepingen hoog op de loods. Er is echter een kleine kink in de kabel: geen investeerder wil zijn geld erin steken. De linkerkant van de Fenixloods moet gaan dienen als cultureel centrum voor bedrijven en evenementen. Zo vinden er onderhandelingen plaats om de muziekonderwijsinstelling Codarts te verhuizen naar de loods. Daarnaast zijn er nog meer plannen op andere locaties op het schiereiland, die het aangezicht van Katendrecht drastisch zullen veranderen.

Rijnhavenbrug bij nacht
Rijnhavenbrug bij nacht Beeld door: beeld: Ossip van Duivenbode

Begin 2010 gaf het aanmeren van het ss Rotterdam een behoorlijke boost aan de wijk, hoewel deze met een omzet van 40 miljoen euro per jaar nog niet aan de beoogde doelstellingen voldoet. De boot heeft überhaupt een roerige financiële geschiedenis, aangezien eigenaar Woonbron al eens een rekenfoutje maakte toen de opknapbeurt van het schuitje geen 30 maar 230 miljoen euro bleek te kosten. Niettemin zal de nieuwe loopbrug naar verwachting een extra bijdrage leveren aan het cruiseschip. Zo wordt er momenteel geëxperimenteerd met tuktuks die tussen Hotel New York en het ss Rotterdam heen en weer pendelen, uiteraard óver de nieuwe brug.

Inmiddels vliegen de vastgoedprojecten, voornamelijk koophuizen, als paddenstoelen uit de grond. Deze zijn vooral in trek bij jonge gezinnen en tweeverdieners die in hun zoektocht naar een beetje ‘gezelligheid’ en ‘knusheid’ de nieuwe Katendrechters worden. Al met al hebben de gemeente en aanverwante investeerders erg hun best gedaan om het schiereiland naar een hoger niveau te tillen. Grote idealen en grote investeringen laten zien dat er veel potentie zit in Katendrecht.

Ons advies: ga in ieder geval een kijkje nemen in de Fenixloods, waar de RAW Expo nog te bezichtigen is tot 4 maart. Het is een echte aanrader.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Annelies Lacor

Annelies Lacor

Annelies Lacor (1986) is oorspronkelijk een Zeeuwse maar voelt zich als een vis in het water in de Maasstad. Ze volgde de studie Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit.

Profiel-pagina
Ossip

Ossip van Duivenbode

Fotograaf

Ossip van Duivenbode (1981) is architectuurfotograaf. “Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen?”

Profiel-pagina
Lees 12 reacties
 1. Profielbeeld van Tineke Overbosch
  Tineke Overbosch

  Dag Miki, Was jij toevallig op zondagochtend om 9 uur op de kaap? Tsja, dan is het stil. Ik heb je trouwens niet gezien hoewel ik, net als alle buren hier, de hele dag vanachter mijn Hr+++ glas naar buiten sta te loeren om vreemdelingen te betrappen. Joh, hou toch op. Nieuwe huizen zien er nou eenmaal netjes uit, maar hier wordt gewoon geleefd, net als overal. Hier spelen de kinderen ook buiten, ’s zomers zelfs vaak op blote voeten, en oude kapenezen had je kunnen zien als je niet alleen door de nieuwbouw was gelopen. Het is gewwon zo dat de een gaat, en de ander komt. Net als op plekken waar de stadsvernieuwing niet heeft toegeslagen. Katendrecht is altijd in beweging geweest, en al die nieuwe bewoners in hun (nu nog) nette huizen zorgen ervoor dat dat zo blijft. Samen met de hoerenloper natuurlijk:-))

  1. Profielbeeld van Miki
   Miki

   Nee, dat was (niet) toevallig in het weekeinde. Maar uiteraard kom ik graag nog een keer langs om rond te kijken.

   De oude buurt en haar bewoners ken ik al vrij goed. En het telkens terugverwijzen naar de prostitutie is wel erg vermoeiend, ook als ik denk aan de mensen die zich hebben verzet tegen de prostitutie en de drugsoverlast.

   Dat de “een gaat, en de ander komt” zoals jij schrijft is wel een erg makkelijke reductie van de politieke werkelijkheid. Net als in andere “volksbuurten” in Rotterdam is nieuwbouw ingezet voor bevolkingspolitiek. Dit is geen spontaan gebeuren, maar een proces gebaseerd op keuzes. De behoefte is om middeninkomens aan te trekken in de stad. Daar sta ik zelf ook achter, waar ik mij wel zorgen om maak zijn hoge- en middeninkomens enclaves binnen de stadsgrenzen. Mijn indruk van de kaap, juist of onjuist, is dat door de keuzes die gemaakt zijn in de invulling van de ruimte er twee van elkaar geïsoleerde gemeenschappen zijn ontstaat. De lollige benoeming van de brug als “hoerenloper” illustreert een kloof; voor de oudere bewoners verwijst het naar een problematisch geleefd verleden terwijl het voor de nieuwe bewoners een stukje authenticiteit geeft aan een verder generieke nieuwbouwwijk.

   1. Profielbeeld van Tineke Overbosch
    Tineke Overbosch

    Je hebt gelijk dat er twee gemeenschappen zijn ontstaan, maar wat je als buitenstaander niet ziet tijdens de enkele keer dat je op de Kaap komt, is dat er juist door mensen die er wonen hard aan wordt gewerkt de kloof die daar ligt te dichten. En dat werkt, dat zie je, maar er is tijd voor nodig. Veel oude bewoners zijn overigens best blij met de nieuwbouw. Anders dan je zou denken, is er echt wel contact over en weer. En die hoerenloper… volgens mij is bijna niemand op de Kaap blij met die naam. Jij stelt dat de naam voor de nieuwe bewoners ‘een stukje authenticiteit geeft aan een verder generieke nieuwbouwwijk’. Dat is niet zo. Voor de authenticiteit van de Kaap hebben wij dat niet nodig. Wij hebben het dan ook gewoon over ‘de brug’. Zelfs niet over de schep of de taartschep. De nieuwe Kaapbewoners respecteren de oude Kaapbewoners en zijn blij en dankbaar dat ze hier mogen wonen. ‘Hoerenloper’ is voor ons, juist gezien het verleden, te lollig. Daarin gaan we niet mee. Het is gewoon een brug – de brug. Niet meer en niet minder.

  1. Profielbeeld van Eeva
   Eeva

   Ha, ja geweldige docu! Katendrecht als een vrijhaven vol onderduikers, zwarte muziek, drugs en vertier in WO2. Als ik een tour geef op Katendrecht vertel ik dit verhaal altijd.

 2. Profielbeeld van Evert Albers
  Evert Albers

  Je hoeft maar even uit de stad weg te zijn of er is alweer van alles bijgebouwd. Leuk om te lezen – ik moet nodig eens over deze brug heen stampen om hem te testen.

 3. Profielbeeld van Miki
  Miki

  De laatste zomer heb ik een stukje gefietst op de Kaap. Ik was benieuwd naar de nieuwbouw en de boot. Het was een vreemde gewaarwording. Tijdens mijn tocht door het nieuwe gedeelte bekroop mij het gevoel dat ik angstvallig in de gaten werd gehouden door de nieuwe bewoners vanachter hun HR++ glas. Het is er allemaal wel heel netjes en geordend. Alsof onze stedelijke planners zijn doorgeslagen in hun behoefte om te compenseren voor de chaotische jaren. Ik vraag mij opeens af waar alle oorspronkelijke bewoners zijn gebleven.

 4. Profielbeeld van Léon van Geest
  Léon van Geest

  Fijn stuk! Ik ben erg blij met de brug.
  Je vergeet volgens mij nog wel een belangrijke functie; de brug is heel belangrijk voor de Wilhelminapier. HNY is een vaste waarde, maar de hele plint onder de Montevideo is al failliet gegaan, omdat het een doodlopend gebied is. Dat is nu ontsloten en ik denk dat dit voor de ontwikkeling van de Wilhelminapier bijna net zo belangrijk is als die van Katendrecht. Die 13 miljoen is wat mij betreft niet enkel voor Katendrecht.

   1. Profielbeeld van Jan Jager
    Jan Jager

    Geweldig verhaal. Herinner me de Neutraal Bar aan het Deliplein. Verlaten. Met de glazen nog op de bar. En gokhal Las Vegas in de voormalige dancing Walhalla. Rolluiken dicht. Wat heeft zich achter die gevels afgespeeld? Jammer dat cafe de Pijp aan de Tolhuislaan dicht is, maar Theater Walhalla borduurt voort op dat roemruchte verleden. Ach, je moet ook vooruit kijken. Met die brug verdwijnt de typische charme van een schiereiland wel, maar was die charme al niet een beetje verdwenen. Het vernieuwde Deliplein liep van geen kant. Die brug gaat echt wonderen doen! Maar waarom nu pas, en niet eerder?
    Goed trouwens, deze website!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.