Voor de harddenkende Rotterdammer

13 miljoen euro mocht-ie kosten, de loopbrug tussen Hotel New York en Katendrecht. De verbinding vormt het voorlopige hoogtepunt van jaren waarin een sloot aan gemeentegeld geïnvesteerd werd in het schiereiland. Ondertussen promoveerde Katendrecht van probleemwijk naar een wijk met zeer lage criminaliteitsscores, wat een behoorlijke prestatie is op Rotterdam Zuid. Wat zijn nu precies de verdere plannen voor Katendrecht? Het ene gerucht lijkt iets waarschijnlijker dan het andere, maar dat er nog meer staat te gebeuren, dat is wel duidelijk.

foto: Ossip van Duivenbode http://www.ossip.nl/

Met de nieuwe loopbrug is het voor toeristen en Rotterdammers nog maar een kleine moeite om over te steken naar Katendrecht. Ook de Katendrechters zijn blij, want het was toch wel héél erg ver fietsen naar het centrum. De naam van de brug, De Rijnhavenbrug, lijkt verzonnen te zijn door een weinig fantasierijke ambtenaar. Gelukkig hebben de Rotterdammers inmiddels een daadkrachtig koosnaampje bedacht voor deze 106 meter lange ijzeren verbinding: De Hoerenloper. Alhoewel niet alle Katendrechters er even blij mee zijn, verwijst de naam naar het roemruchte en stoute verleden van Katendrecht, dé plek waar zeelieden voor vrouwelijk vertier, alcohol en andere verboden middelen terechtkonden. Ook de grote industriële loodsen, de Fenixloodsen, herinneren aan het voormalige arbeidersbestaan van Rotterdamse havenwerkers.
Bij het oversteken van de nieuwe loopbrug ogen de Fenixloodsen ruw en industrieel, wat een interessante combinatie vormt met het achterliggende Deliplein. De linkerloods is verbouwd tot de bijzondere kunstlocatie RAW Art. Het was een hels karwei, maar het resultaat is ernaar. Het achterliggende plein wordt omringd door het knusse theater Walhalla en verschillende restaurantjes en winkels. Het streven is schattig, maar het gevoel van een ‘bruisend’ cultureel centrum ontbreekt nog een beetje.
Als het goed is gaat dat veranderen, want de gemeente en de Katendrechters denken groot. Een plaatselijke onderneemster vertelt dat een poppodium zich aan het Deliplein gaat ontplooien. Dat had Katendrecht nog niet, dus dat lijkt een prima plan! De gemeente wil dit helaas niet bevestigen, maar heeft wel andere bevestigde plannen. Zo moet de rechterloods een grote glazen markthal worden, zodat er een prachtige doorkijk ontstaat over de Maas en Hotel New York. Ook zijn er plannen voor het bouwen van appartementen, 6 verdiepingen hoog op de loods. Er is echter een kleine kink in de kabel: geen investeerder wil zijn geld erin steken. De linkerkant van de Fenixloods moet gaan dienen als cultureel centrum voor bedrijven en evenementen. Zo vinden er onderhandelingen plaats om de muziekonderwijsinstelling Codarts te verhuizen naar de loods. Daarnaast zijn er nog meer plannen op andere locaties op het schiereiland, die het aangezicht van Katendrecht drastisch zullen veranderen.
foto: Ossip van Duivenbode http://www.ossip.nl/

Begin 2010 gaf het aanmeren van het ss Rotterdam een behoorlijke boost aan de wijk, hoewel deze met een omzet van 40 miljoen euro per jaar nog niet aan de beoogde doelstellingen voldoet. De boot heeft überhaupt een roerige financiële geschiedenis, aangezien eigenaar Woonbron al eens een rekenfoutje maakte toen de opknapbeurt van het schuitje geen 30 maar 230 miljoen euro bleek te kosten. Niettemin zal de nieuwe loopbrug naar verwachting een extra bijdrage leveren aan het cruiseschip. Zo wordt er momenteel geëxperimenteerd met tuktuks die tussen Hotel New York en het ss Rotterdam heen en weer pendelen, uiteraard óver de nieuwe brug.
Inmiddels vliegen de vastgoedprojecten, voornamelijk koophuizen, als paddenstoelen uit de grond. Deze zijn vooral in trek bij jonge gezinnen en tweeverdieners die in hun zoektocht naar een beetje ‘gezelligheid’ en ‘knusheid’ de nieuwe Katendrechters worden. Al met al hebben de gemeente en aanverwante investeerders erg hun best gedaan om het schiereiland naar een hoger niveau te tillen. Grote idealen en grote investeringen laten zien dat er veel potentie zit in Katendrecht.
Ons advies: ga in ieder geval een kijkje nemen in de Fenixloods, waar de RAW Expo nog te bezichtigen is tot 4 maart. Het is een echte aanrader.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Annelies Lacor

Annelies Lacor

Annelies Lacor (1986) is oorspronkelijk een Zeeuwse maar voelt zich als een vis in het water in de Maasstad. Ze volgde de studie Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit.

Profiel-pagina
Lees 12 reacties