Voor de harddenkende Rotterdammer

Voordat we beginnen de volgende nuance: eerder verscheen op Vers Beton het stuk van ondernemer Léon van Geest waarin hij gehakt maakt van het Stadsinitiatief. Terecht legt hij ondermeer de link naar het vaste spelletje van Rotterdamse wethouders om met een volksverkiezing van deze aard hun eigen naam aan een vorm van prestige te knopen. Zijn grootste probleem met de verkiezing is dat de verstrekte informatie over de initiatieven beperkt en gekleurd is. Zo worden wij Rotterdammers eigenlijk geacht om louter met de onderbuik te stemmen. Wij onderschrijven deze conclusie, maar willen geen probleem maken van de onderbuik. Sterker nog: wethouder Korrie Louwes kan het krijgen. Hierbij daarom de weldoorvoede onderbuikreactie van twee geboren en getogen Rotterdammers.

stiltepunt

5: Stiltepunt Rotterdam

Het minst geschikte plan en ook de minst waarschijnlijke winnaar is zonder twijfel ‘Stiltepunt Rotterdam’, niet in de laatste plaats omdat vier miljoen een schreeuwend hoog bedrag is voor een initiatief dat in feite omschreven kan worden als ‘yogales op de basisschool’. Daar komt bij dat de initiatiefnemers uit het vaatje tappen dat wel vaker wordt aangesproken in Nederland: ‘wij weten wat goed voor u is’. Naar onze mening maakt ieder mens, en zeker ook kind, dat zelf wel uit. Daarnaast worden begrippen als stilte en rust door eenieder totaal anders ervaren en ingevuld. Stiltepunt Rotterdam heeft het hart op de goede plaats, maar hanteert een omgedraaide redenering: uit hun persoonlijke beleving destilleren zij een ‘algemene oplossing’.

geluidvan

4: Het geluid van Rotterdam

Een ander plan dat zeer abstract overkomt is ‘Het geluid van Rotterdam’. Wat wil men nou precies tot stand brengen? Een festival? Een manifestatie? Een tentoonstelling? Een soort jukebox? En kijken we terug, of juist vooruit? De conclusie dat Rotterdam weer als muziekstad op de kaart gezet moet worden is wel te billijken, maar een met overheidsgeld gefinancierd stadsinitiatief gaat dit niet tot stand brengen; dat is namelijk aan de burgers en ondernemers. Het initiatief wordt bovendien breed gedragen door tal van (muziek)instellingen, dus waarom wordt het sowieso niet opgericht? Met veel inzet en wat kennis van vooral social media moet dat toch geen onoverkomelijk karwei zijn, laat staan dat het vier miljoen euro hoeft te kosten. Verder rekenen we extra punten aftrek voor de vreselijk politiek-correcte promotiefoto.

uitjeeigentuin

3: Uit je eigen stad

Die ‘ondernemerscomponent’ is zelfs nog meer van toepassing op ‘Uit je eigen stad’, een sympathiek project dat bovendien inspeelt op een ontwikkeling die de uitgesproken trend van de toekomst voor iedere stad is: decentralisatie. Maar de schoen wringt bij het volgende: men heeft de ‘centrale’ uitvalsbasis bij Marconiplein al gerealiseerd, en nu wil de organisatie uitbreiden. Daar kan het stadsinitiatief toch zeker niet voor bedoeld zijn? We hebben het hier over wat bijna de oervorm van ondernemen is: gewassen telen en deze verkopen in de dichtstbijzijnde woonkern. De mensen van ‘Uit je eigen stad’ moeten de verdere groei van hun onderneming uit de markt kunnen halen.

luchtsingel

2: Luchtsingel Rotterdam

Veelbesproken en naar verwachting de favoriet om de publieksstemming te winnen is de ‘Luchtsingel Rotterdam’. Kosten noch moeite zijn de laatste weken gespaard om dit initiatief bij de Rotterdammers onder de aandacht te brengen. Het project wordt gesteund door een aantal grote projectontwikkelaars, die bovendien ten behoeve van het zogeheten Rotterdam Central Districtproject een verbond met de gemeente zijn aangegaan. Maakt dit het project daarom niet een variant op ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’? Het is beide partijen er veel aan gelegen om de gebieden die de Luchtsingel zou verbinden van een totale metamorfose te voorzien. Maar het welslagen daarvan is nog allerminst zeker. Hebben de verenigde woningcorporaties die eigenaar zijn van de zogeheten Hofbogen (nog) wel het geld om die te transformeren en zodoende aan te laten sluiten op de Luchtsingel? Daarnaast staan in het stationskwartier de meeste kantoorpanden langs het Weena leeg, dus ook daar is de strijd nog lang niet gestreden. Bovendien mag van een stadsinitiatief ook verwacht worden dat het binnen een redelijke termijn een daadwerkelijk resultaat oplevert. De kans dat de Luchtsingel jarenlang ‘bijna niks’ met ‘het begint nu te komen’ verbindt, is niettemin groot.
Men probeert de Luchtsingel al sinds vorig jaar via crowdfunding te realiseren. Dat lijkt ons de beste route, samen met een ‘open’ bijdrage van de projectontwikkelaars en de gemeente. En ook hier moeten we weer streng zijn op de promotiefoto. Hoewel: je ziet niet dagelijks zo onbedoeld hilarisch twee mensen zichzelf veel te serieus nemen.

eerbetoon

1: Eerbetoon aan alle Rotterdammers

De enige kandidaat die echt het predicaat ‘Stadsinitiatief verdient, is het ‘Eerbetoon aan alle Rotterdammers’. Een project dat bescheiden, ootmoedig en een tikje opmerkelijk is. Een project dat onbezoldigd van aard is en bij realisatie geheel en al af is. Een project dat een plaats vindt op de Hef, letterlijk en figuurlijk een monument voor de historie van deze stad, precies gelegen in het midden van noord en zuid, de twee delen die elkaar altijd met zo veel liefde weten te bestrijden. Een project dat zonder de steun van het Stadsinitiatief niet te realiseren is, in tegenstelling tot de vier andere projecten. Een project dat simpel in elkaar steekt, voor iedereen zichtbaar is, en tegelijkertijd massaal en persoonlijk is. Een project dat daarmee een symbool is voor alles wat de stad was, is, en zal zijn. Zo zien wij onze winnaars graag. Het ‘Eerbetoon aan alle Rotterdammers’ verdient het om de prijs van vier miljoen euro te winnen. Zelfs de promotiefoto van de initiatiefnemers is ontwapenend en sympathiek.
En de naam van Korrie Louwes blijft net zo lang staan als die van iedere andere Rotterdammer.

Eerbetoon aan Rotterdammers

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

Uitgever

Hilde Westerink (1979) is uitgever en zakelijk leider van Vers Beton. Hilde kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Haar eerste publicatie ooit was een zine: Riot Grrrl Europe #1.
hilde@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees 35 reacties
 1. Profielbeeld van Lucas
  Lucas

  En de winnaar is… de Luchtsingel!
  Benieuwd hoe dat nu verder gaat. Immers: er worden verwoede pogingen gedaan juist de plinten van de kantoorgebouwen in het centrum te verbeteren, en nu gaan we de voetgangers de lucht in laten lopen… en zou het die 30% leegstand rond Rotterdam centraal echt gaan oplossen??
  Toch wel een hoop geld voor een luchtkasteel in deze tijd.

 2. Profielbeeld van Lucas
  Lucas

  Eerbetoon prima. Maar laat de Hef lekker in z’n waarde. Volgens mij hoeft zo’n eerbetoon ook niet 4 miljoen euro te kosten. Ik heb gestemd op Luchtsingel Rotterdam. Lost tenminste een probleem op.

 3. Profielbeeld van Fra&z.
  Fra&z.

  Natuurlijk hoeft niet altijd alles nut te hebben. Maar het nut van dit project ontgaat me volledig. En bijzonder ‘mooi’ vind ik het ook niet. Bovendien zijn er zat menschen wiens bijdrage aan Rotterdam ronduit destructief is te noemen. Verder tast je De Hef aan, een van de mooiste en meest karakteristieke monumenten van Rotterdam.

  De vraag die ik mijzelf bljf stellen is simpel: waarom moeten wij dit willen? Tja…

  1. Profielbeeld van Miki
   Miki

   Het project wordt mij iets duidelijker. In ieder geval bedankt voor de toelichtingen.

   Wat de sentimentaleit aangaat. Op zich gun ik een ieder zijn of haar sentimentele momenten, maar om deze van publieke middelen te financieren is wel even een andere discussie. Ik deel dan ook de mening van Eric Stam. Een compliment aan een ieder is nietszeggend. Eerbetonen zijn meestal gebaseerd op een bepaalde prestatie, herdenkingen aan een historische gebeurtennis.
   Het zijn van Rotterdamer is geen van beide, wat mij betreft is het meer een existentiële uitdaging.

   Zelf ga ik altijd naar een 4 mei herdenking, op deze herdenking komen heel weinig mensen. Voor mij symboliseert dit brugproject los van mijn al eerder genoemde argument over het gebrek aan proportie een manier om een eerbetoon te consumeren. Je hoeft er als burger niets voor te doen, je weet dat ergens in de stad de namen langsflitsen van tamelijk willekeurige Rotterdammers.

   1. Profielbeeld van Jaap Toorenaar
    Jaap Toorenaar

    Dag Miki, je vergeet iets. Het Eerbetoon wordt een monumentaal dankwoord aan Rotterdammers met 174 verschillende nationaliteiten. ‘Iedereen telt mee’, roepen onze politici in koor, en juist dat maakt het Eerbetoon voelbaar. Ook voor de allochtonen.
    En dat voor 1,3 ton per jaar. Je naam op de Hef, of die van je vader of moeder, dat raakt ook de ‘nieuwe’ Rotterdammers meer in hun hart dan het zoveelste peperdure congres of kenniscentrum over sociale cohesie of integratieprocessen.

 4. Profielbeeld van Eric Stam
  Eric Stam

  @Jaap: O, jazeker wel, kunst is heel persoonlijk. Ik wilde vooral aangeven dat het mij weinig doet. Ik blijf bij m’n keuze voor de Luchtsingel, maar veel succes met jouw campagne!

  1. Profielbeeld van Patrick
   Patrick

   Waarom houden jullie zo vast aan de Hef? Er zijn zoveel andere mogelijkheden te bedenken waarmee je dit initiatief zou kunnen uitvoeren. Door je vast te bijten in één optie, verlies je het zicht op al die andere opties.

   1. Profielbeeld van Jaap Toorenaar
    Jaap Toorenaar

    Dag Patrick, als je een mooiere plek weet, horen we dat graag! Maar het vervelende is: heel veel mensen vinden juist die Hef de ideale plek. Met de gemeente is uiteraard uitgebreid over de Hef overlegd. En wat blijkt? Ambtenaren steunden het idee. De komende jaren, zo vertelden ze, zijn er immense bedragen nodig voor onderhoud. De eerste pleidooien om de ‘ schroothoop’ op te ruimen, klinken weer al. Juist het Eerbetoon kan de werkloze spoorbrug een nieuwe functie geven, waardoor die discussie kan vestommen. Inderdaad: red de Hef, steun het Eerbetoon aan de Rotterdammers!
    Tot slot: een alternatieve drager voor het Eerbetoon moet vandalismebestendig zijn. Nu al hoor je over die luchtbrug van 4 miljoen: die zit binnen een week vol graffiti. Die willen we binnen 2 weken weer weg.

   2. Profielbeeld van Patrick
    Patrick

    Ik zie het verband tussen de onderhoudskosten van de Hef en het eerbetoon niet. Die onderhoudskosten zijn er toch, dus dat is niet relevant. Het lijkt me ook niet dat het onderhoud uit het budget van het stadsinitiatief komt. En slopen kan niet zomaar aangezien het een rijksmonument is.

    Wat alternatieven betreft moet je niet alleen kijken naar de locatie, maar ook naar de vorm. Het kan van heel klein, bijvoorbeeld op de website van de gemeente zoals ik eerder heb gezegd, tot heel groot bijvoorbeeld door een projectie in de Nieuwe Maas. Je kunt het ook combineren met het nieuwe stadskantoor, of met de herinrichting van de markt zodra de Markthal klaar is. Je kunt ook iets doen op verschillende plekken in de stad i.p.v. op een centrale plek. Je kunt het ook verwerken in een kunstwerk. Het is wat dat betreft aan te raden om kunstenaars bij het project te betrekken, omdat die met een andere blik kijken. En mochten jullie niet winnen, dan kun je nog altijd voorstellen om het te combineren met de luchtsingel, zodat dat hele ding vol met namen komt te staan.

  2. Profielbeeld van Fra&z.
   Fra&z.

   700 Steunbetuigingen op 600.000 Rotterdammers, verzameld over acht jaar. Dat zijn er voorwaar ook niet veel.

   En sentimenteel worden omdat je 10 seconden (als je net geluk hebt dát je het al ziet) de naam van je overleden vader ziet, daarvoor is een heuse planning vereist: 1. Sms’en. 2. Snel een foto maken voor op de schoorsteenmantel. 3. Nog zes seconden om een trantje weg te pinken. Ik zou een ui meenemen. Just in case.

 5. Profielbeeld van Eric Stam
  Eric Stam

  Vrienden, het is net Nationale Complimentendag geweest en ik vind een dag per jaar wel genoeg eer voor Nederlanders én Rotterdammers. Die Luchtsingel zie ik wel zitten want hoe kom je anders zonder levensgevaarlijke capriolen bij de Hofpleinvijver? De Hef is weliswaar het enige project dat er zonder Stadsinitiatief écht niet komt, maar dat is natuurlijk ook omdat geen enkele private investeerder er zelfs maar een euro in zou willen steken. Het is lichtvervuilend, sentimenteel en goedkoop. Iedereen een compliment = geen compliment.

 6. Profielbeeld van Jaap Toorenaar
  Jaap Toorenaar

  Vrienden, ik ben de bedenker van het Eerbetoon aan de Rotterdammers. Ik het idee- schrik niet- al in 2004 bedacht en toen al voorgelegd aan de bestuurders van de stad. Acht jaar lang heb ik met kapotte knuistjes op de deuren van het stadhuis gebonkt, maar voor een dankwoord aan de eigen bevolking waren maar weinig politici te porren. Ben ik de meest waardeloze actievoerder van Rotterdam? Hoe dan ook, dank voor jullie reactie!!!!! En.. ons idee kost ‘maar’ 1,3 miljoen. Geen 4 miljoen wat enkele anderen vragen.

  1. Profielbeeld van Patrick
   Patrick

   Het feit dat je hier al 8 jaar mee bezig bent geeft al aan dat niet iedereen op dit initiatief zit te wachten. Op zich is er niets mis mee om mensen te bedanken, maar als je dat van hun eigen geld doet is het niets meer dan een sigaar uit eigen doos.

   Wat betreft de vergelijking met de Euromast, de reclame op de Euromast tast de toren niet aan, terwijl het eerbetoon aan de Rotterdammers het aanzicht van de Hef duidelijk verandert. Er is een behoorlijke kans dat de omgevingsvergunning wordt geweigerd, mede omdat mensen bezwaar zullen aantekenen. Is er rekening gehouden met dat scenario?

   1. Profielbeeld van Jaap Toorenaar
    Jaap Toorenaar

    Rem Koolhaas is 10 jaar bezig geweest met de Rotterdam voordat er gebouwd ging worden. En wat de omwonenden betreft, natuurlijk komt er geen overlast! In elk geval veel en veel minder dan van het KPN spektakel. In noodgevallen gaat het Eerbetoon ’s nachts ‘uit’.

   2. Profielbeeld van Patrick
    Patrick

    Een omgevingsvergunning gaat niet alleen over de mogelijke overlast, maar ook over de bouwkundige kant van de zaak waarbij ook het monumentenaspect wordt meegenomen. Er wordt o.a. getoetst of het belang van de monumentenzorg zwaarder weegt dan het belang van de aanvrager. Dat betekent dat jullie stichting met hele sterke argumenten zal moeten komen om de gemeente te overtuigen. En hou er rekening mee dat er ook tegenstand zal zijn. Iedereen mag immers bezwaar aantekenen tegen een omgevingsvergunning.

 7. Profielbeeld van Miki
  Miki

  Ik proestte het uit toen het stuk suggereerde dat het projecteren van namen in “55 meter breed en 8 meter hoog” bescheiden is. Bescheiden vergeleken met Napoleon’s Arc de triomphe misschien?

  En dan ook nog eens de tijdstelling: De rotterdamse ingezeten tussen 1940 en nu. Met andere woorden we vieren ook nog eens onze eigen bijdrage aan de wederopbouw? Hoe weinig gevoel voor proportie heb je dan. Ik vraag mij trouwens ook nog eens af of de Duitse bezetters tussen 1940 en 1945 zich niet hebben ingeschreven als bewoners. Het zou toch wat zijn als zodadelijk de naam van Arthur Seyss-Inquart als een soort van Batlight de avondgloren in wordt geslingerd.

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   En ik proestte het uit bij het volgende: “Het zou toch wat zijn als zodadelijk de naam van Arthur Seyss-Inquart als een soort van Batlight de avondgloren in wordt geslingerd.” Dáár had ik niet aangedacht! Het zou inderdaad een hele goede slechte grap zijn…

  2. Profielbeeld van Patrick
   Patrick

   Uit de valse bescheidenheid maak ik op dat de bedenkers nog in de vorige eeuw leven. Inmiddels is het 2012 en doen we bijna alles online. Als Rotterdam haar (vroegere) inwoners wil bedanken, dan zou dat heel simpel op de website van de gemeente kunnen. Dat kost bijna niks, het heeft een veel groter bereik, het heeft nauwelijks onderhoud nodig én je laat een monument onaangetast.

   1. Profielbeeld van Jaap Toorenaar
    Jaap Toorenaar

    Een korte reactie op wat Miki zegt. Een gemeente dankt een gemeenschap, dat is het idee. En natuurlijk kun je dan vragen: moeten werkelijk alle namen op de Hef? Natuurlijk niet. Die van de Duitse bezetters natuurlijk niet! Die van criminelen waarschijnlijk ook niet- zolang ze in de nor zitten.

 8. Profielbeeld van peter jansen
  peter jansen

  Ik hoop dat het Hef idee niet doorgaat.
  1. Dit een van de mooiste monumenten die we hebben in Rdam. Een van de weinige plekken waar het erfgoed nog zichtbaar is. Een display erop verpest dit
  2. De lichtvervuiling is al erg omvangrijk in de Randstad
  3. Technisch voorspel ik dat, mocht het doorgaan, het initiatief binnen enkele jaren sneuvelt:
  a/ toegang tot GBA krijg je niet om de namen te projecteren. Als mijn naam er overigens op verschijnt gaat er een klacht naar het CPB
  b/ wanneer je mensen hun naam laar sms’en, zoals wordt voorgesteld, dan heb je de komende tientallen jaren personeel nodig om voor plaatsing te zorgen. Dit kan niet automatisch omdat er kwaliteitscontrole moet komen – anders smst iedereen natuurlijk onzin
  c/ eens het animo verdwenen is na de eerste maanden stokt de toestroom van namen, en komt men in een loop terecht met steeds dezelfde namen.
  d/ zoals gewoonlijk zal wel een startbudget worden voorzien, maar geen onderhoudsbudget, en is de hele installatie binnen 10 jaar verouderd of buiten gebruik.

  Mijn argument is vooral: blijf van De Hef af – dit is een prachtige constructie, en zo’n initiatief verpest het

 9. Profielbeeld van Patrick
  Patrick

  Los van het feit dat de Hef een Rijksmonument is en een enorm display zo goed als kansloos is, deugt het concept voor geen meter. Eerst de portemonnee van mensen leegroven om vervolgens van dat geld hun naam op een brug te projecteren. Dat is zoiets als een dief die een ansichtkaart stuurt uit het vakantieland waar hij op jouw kosten naar toe is. Het klinkt haast als een slechte grap.
  Daarnaast zijn er nog praktische bezwaren. Je kunt niet zomaar het bevolkingsregister gebruiken voor dit eerbetoon, dan krijg je gegarandeerd problemen. Dat betekent dat men eigenlijk iedereen om toestemming moet vragen. Je kunt nu al voorspellen dat je dan nog maar een handjevol mensen overhoudt.

  Het beste initiatief is gewoon stoppen met het Stadsinitiatief. Het is onzinnig om gemeenschapsgeld te spenderen aan zaken waar de burger helemaal niet op zit te wachten. Als mensen iets graag willen, dan komt het er uiteindelijk wel.

  1. Profielbeeld van Patrick
   Patrick

   Nog een toevoeging: De deelgemeente Noord roept iedereen op om op de luchtsingel te stemmen. Is er nou niemand die voelt dat er iets niet klopt?

   1. Profielbeeld van Jaap Toorenaar
    Jaap Toorenaar

    Een korte reactie op wat Partrick zegt. Het Eerbetoon vraagt maar 1,3 miljoen voor 10 jaar, en is daarmee het goedkoopste stadsinitiatief. Ja, we zullen Rotterdammers moeten vragen hun namen en die van (overleden) familieleden op te geven maar kunnen die samen met de gemeente controleren; er komen geen nep-namen op de Hef. Tot slot: de Hef is een van de 52.000 rijksmonumenten in ons land. Net als de Euromast, waar een reclame van een bank op staat. Mag dat wel, Patrick? Zijn banken belangrijker dan Rotterdammers?

 10. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Grappig dat hier onderbuik en de naam Korrie Louwes in 1 zin genoemd worden, gezien haar NIMBY verleden bij Zalmhaven2030, een ‘belangenorganisatie van verzuurde bewoners’ in het Scheepvaartkwartier dat zich volledig op onderuikgevoelens baseert. :)

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Het zal tussen jou en Korrie Louwes waarschijnlijk nooit meer goed komen? ;)

 11. Profielbeeld van jvdp
  jvdp

  De Hef had al lang gesloopt moeten worden. Dan levert hij nog de schrootprijs op voor de stad. En om van zo’n brok oud ijzer een lichtkrant te maken is geen waardevolle verbetering van de stad. Als je zo’n bedrag uitgeeft moet het iets laten opleven niet oplichten. Bijv. een poppodium op de Noordoever. Met een hoop geluid voor Rotterdam.

 12. Profielbeeld van pindakaasdeluxe
  pindakaasdeluxe

  Het eerbetoon is sympathiek, maar dan moet het wel verrekte goed uitgevoerd worden wil het de Hef niet ontsieren.

 13. Profielbeeld van Ron
  Ron

  Eerbetoon aan alle Rotterdammers heeft al miljoenen subsidie gekregen, loopt al jaren en ze bakken er niets van. Prutsers.

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Heeft u bronnen of informatie waaruit blijkt dat dit initiatief al eerder subsidies heeft ontvangen, zoals u beweert?

  2. Profielbeeld van Jaap Toorenaar
   Jaap Toorenaar

   Een korte reactie op wat Chris zegt. Het Eerbetoon aan de Rotterdammers heeft nooit een cent subsidie gehad!!! We hebben ook nooit een cent uitgegeven. Hoe kom je aan die baarlijke nonsens, Chris?

  3. Profielbeeld van Thijs Bauwens
   Thijs Bauwens

   Wie is Ron en wat is zijn bron?
   Zijn gegevens kloppen namelijk helemaal niet
   Er is geen sprake van subsidie en er wordt pas gebakken als er middelen zijn.

 14. Profielbeeld van chris
  chris

  Op nummer 1 het eerbetoon aan Rotterdammers op de Hef. Rijst meteen de vraag of onze monumentale Hef dit wel verdient. De uitstraling van het eerbetoon gaat immers ten koste van de uitstraling van de Hef. En zoveel monumenten met dergelijke uitstraling hebben we in Rotterdam niet….

  Nee, dan toch liever die loopbrug. Hoewel ze wel erg veel reclame maken (mag wat kosten?)

  Mogen we alsnog op Urban Hotsprings stemmen?….

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.