Voor de harddenkende Rotterdammer

Het stemmen voor de Stadsinitiatieven is losgebarsten. Vincent Cardinaal en Hilde Westerink zijn de mening toegedaan dat één plan de enige écht gerechtvaardigde kandidaat van het hele stel is. Voordat zij dit uitleggen, beoordeelt het duo de vier andere plannen – van de volgens hen minst tot de meest waarschijnlijke winnaar – op hun merites.
Voordat we beginnen de volgende nuance: eerder verscheen op Vers Beton het stuk van ondernemer Léon van Geest waarin hij gehakt maakt van het Stadsinitiatief. Terecht legt hij ondermeer de link naar het vaste spelletje van Rotterdamse wethouders om met een volksverkiezing van deze aard hun eigen naam aan een vorm van prestige te knopen. Zijn grootste probleem met de verkiezing is dat de verstrekte informatie over de initiatieven beperkt en gekleurd is. Zo worden wij Rotterdammers eigenlijk geacht om louter met de onderbuik te stemmen. Wij onderschrijven deze conclusie, maar willen geen probleem maken van de onderbuik. Sterker nog: wethouder Korrie Louwes kan het krijgen. Hierbij daarom de weldoorvoede onderbuikreactie van twee geboren en getogen Rotterdammers.

5: Stiltepunt Rotterdam
Het minst geschikte plan en ook de minst waarschijnlijke winnaar is zonder twijfel ‘Stiltepunt Rotterdam’, niet in de laatste plaats omdat vier miljoen een schreeuwend hoog bedrag is voor een initiatief dat in feite omschreven kan worden als ‘yogales op de basisschool’. Daar komt bij dat de initiatiefnemers uit het vaatje tappen dat wel vaker wordt aangesproken in Nederland: ‘wij weten wat goed voor u is’. Naar onze mening maakt ieder mens, en zeker ook kind, dat zelf wel uit. Daarnaast worden begrippen als stilte en rust door eenieder totaal anders ervaren en ingevuld. Stiltepunt Rotterdam heeft het hart op de goede plaats, maar hanteert een omgedraaide redenering: uit hun persoonlijke beleving destilleren zij een ‘algemene oplossing’.

4: Het geluid van Rotterdam
Een ander plan dat zeer abstract overkomt is ‘Het geluid van Rotterdam’. Wat wil men nou precies tot stand brengen? Een festival? Een manifestatie? Een tentoonstelling? Een soort jukebox? En kijken we terug, of juist vooruit? De conclusie dat Rotterdam weer als muziekstad op de kaart gezet moet worden is wel te billijken, maar een met overheidsgeld gefinancierd stadsinitiatief gaat dit niet tot stand brengen; dat is namelijk aan de burgers en ondernemers. Het initiatief wordt bovendien breed gedragen door tal van (muziek)instellingen, dus waarom wordt het sowieso niet opgericht? Met veel inzet en wat kennis van vooral social media moet dat toch geen onoverkomelijk karwei zijn, laat staan dat het vier miljoen euro hoeft te kosten. Verder rekenen we extra punten aftrek voor de vreselijk politiek-correcte promotiefoto.

3: Uit je eigen stad
Die ‘ondernemerscomponent’ is zelfs nog meer van toepassing op ‘Uit je eigen stad’, een sympathiek project dat bovendien inspeelt op een ontwikkeling die de uitgesproken trend van de toekomst voor iedere stad is: decentralisatie. Maar de schoen wringt bij het volgende: men heeft de ‘centrale’ uitvalsbasis bij Marconiplein al gerealiseerd, en nu wil de organisatie uitbreiden. Daar kan het stadsinitiatief toch zeker niet voor bedoeld zijn? We hebben het hier over wat bijna de oervorm van ondernemen is: gewassen telen en deze verkopen in de dichtstbijzijnde woonkern. De mensen van ‘Uit je eigen stad’ moeten de verdere groei van hun onderneming uit de markt kunnen halen.

2: Luchtsingel Rotterdam
Veelbesproken en naar verwachting de favoriet om de publieksstemming te winnen is de ‘Luchtsingel Rotterdam’. Kosten noch moeite zijn de laatste weken gespaard om dit initiatief bij de Rotterdammers onder de aandacht te brengen. Het project wordt gesteund door een aantal grote projectontwikkelaars, die bovendien ten behoeve van het zogeheten Rotterdam Central Districtproject een verbond met de gemeente zijn aangegaan. Maakt dit het project daarom niet een variant op ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’? Het is beide partijen er veel aan gelegen om de gebieden die de Luchtsingel zou verbinden van een totale metamorfose te voorzien. Maar het welslagen daarvan is nog allerminst zeker. Hebben de verenigde woningcorporaties die eigenaar zijn van de zogeheten Hofbogen (nog) wel het geld om die te transformeren en zodoende aan te laten sluiten op de Luchtsingel? Daarnaast staan in het stationskwartier de meeste kantoorpanden langs het Weena leeg, dus ook daar is de strijd nog lang niet gestreden. Bovendien mag van een stadsinitiatief ook verwacht worden dat het binnen een redelijke termijn een daadwerkelijk resultaat oplevert. De kans dat de Luchtsingel jarenlang ‘bijna niks’ met ‘het begint nu te komen’ verbindt, is niettemin groot.
Men probeert de Luchtsingel al sinds vorig jaar via crowdfunding te realiseren. Dat lijkt ons de beste route, samen met een ‘open’ bijdrage van de projectontwikkelaars en de gemeente. En ook hier moeten we weer streng zijn op de promotiefoto. Hoewel: je ziet niet dagelijks zo onbedoeld hilarisch twee mensen zichzelf veel te serieus nemen.

1: Eerbetoon aan alle Rotterdammers
De enige kandidaat die echt het predicaat ‘Stadsinitiatief verdient, is het ‘Eerbetoon aan alle Rotterdammers’. Een project dat bescheiden, ootmoedig en een tikje opmerkelijk is. Een project dat onbezoldigd van aard is en bij realisatie geheel en al af is. Een project dat een plaats vindt op de Hef, letterlijk en figuurlijk een monument voor de historie van deze stad, precies gelegen in het midden van noord en zuid, de twee delen die elkaar altijd met zo veel liefde weten te bestrijden. Een project dat zonder de steun van het Stadsinitiatief niet te realiseren is, in tegenstelling tot de vier andere projecten. Een project dat simpel in elkaar steekt, voor iedereen zichtbaar is, en tegelijkertijd massaal en persoonlijk is. Een project dat daarmee een symbool is voor alles wat de stad was, is, en zal zijn. Zo zien wij onze winnaars graag. Het ‘Eerbetoon aan alle Rotterdammers’ verdient het om de prijs van vier miljoen euro te winnen. Zelfs de promotiefoto van de initiatiefnemers is ontwapenend en sympathiek.
En de naam van Korrie Louwes blijft net zo lang staan als die van iedere andere Rotterdammer.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

uitgever

Hilde Westerink (1979) kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Hilde is uitgever van Vers Beton en daarnaast werkt ze als freelance communicatiemanager voor het Rotterdamse bureau Arttenders.
hilde@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees 35 reacties