Kunst & Cultuur30 april 2012

Motel Mozaïque en Rotterdam: een geslaagd huwelijk

Tijdens het Motel Mozaïque festival gingen enkele redacteuren van Vers Beton op pad om de bezoekers de vraag te stellen: Zou het festival ook in een andere stad kunnen plaatsvinden? De redacteuren werden soms verontwaardigd aangekeken bij het stellen van de vraag. Voor de duidelijkheid: wij hebben geen weet van ophanden zijnde verhuisplannen. Het ging ons om een gesprek over wat er bijzonder is aan het festival, of de stad daar een rol in heeft en wat die typisch Rotterdamse kwaliteiten dan wel zijn, áls ze al bestaan. Het onderzoek leverde een kleine 100 gesprekken hierover op, die hier terug te beluisteren zijn.

Zo’n 62 mensen gaven aan dat Motel Mozaïque nergens anders plaats kan vinden en dat het festival een kenmerkend Rotterdams karakter heeft. Waar bestaat dat uit volgens de bezoekers? Sommigen voldeden met de mededeling dat het festival in Rotterdam is ontstaan en daarmee al een huwelijk met de stad heeft gesloten. Als typerend wordt de manier ervaren waarop het festival creatief gebruik maakt van verschillende, soms braakliggende locaties in de stad. Zoals het dak van de Hofbogen dat dit jaar diende als festivallocatie ‘Perron Mozaïque’. Enkele mensen gaven ook aan dat de samenwerking tussen de organisatie van het festival en de gemeente juist op dit punt uniek is. Het ‘rauwe’ karakter van Rotterdam wordt genoemd en het feit dat Rotterdam nog veel ongebruikte ruimtes heeft die tijdens het festival tot leven worden gewekt. Ook kwamen enkele clichés veelvuldig voorbij: de mentaliteit van Rotterdammers die van aanpakken weten, lef hebben en niet lullen maar poetsen. Veel mensen ervaren de link met architectuur als een speerpunt van Motel Mozaïque, niet in de laatste plaats omdat dit jaar veel aansluiting was gevonden met ZigZagCity en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Toch, niet iedereen ervaart Motel Mozaïque als een typisch Rotterdams festival: 12 mensen gaven aan dat het festival zonder probleem naar een andere stad kan verhuizen. Iemand gaf aan dat juist het hoge aantal bezoekers van buiten de stad het festival een on-Rotterdams karakter geeft. Het festival is volgens sommigen daarom zachtaardiger dan de stad zelf. Motel Mozaïque is volgens anderen een goed concept dat zich kan aanpassen aan een andere stad. Welke steden zijn goede alternatieve locaties voor Motel Mozaïque? Veel mensen noemden Berlijn, omdat dit ook een rauwe stad is met veel braakliggend terrein. Andere steden die genoemd zijn: Utrecht, Groningen, Delft en Dordrecht. Over Amsterdam liepen de meningen uiteen: Amsterdam werd zowel genoemd als locatie waar het festival wél (11 personen) of juist helemaal niet (6 personen) kan plaats vinden.

foto: Fred Ernst Beeld: Fred Ernst
foto: Fred Ernst Beeld: Fred Ernst

Enkele uitspraken van bezoekers waren tijdens het festival op verschillende locaties terug te vinden.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Berlijn, cliché, motel mozaique, rotterdams karakter en shoudio

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Schouwburgplein, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *