voor de harddenkende Rotterdammer

Deel 1: het beeld dat in de media opdoemt
Wat is dat toch met Delfshaven? Wie berichten in de media volgt, kan moeilijk een andere conclusie trekken dan dat de deelgemeente in Rotterdam-west op de rand van de afgrond bivakkeert. Maar hoe is het écht in de wijk? In deze serie kijkt Vers Beton van binnen en van buiten naar Delfshaven. Deel 1: het beeld dat in de media opdoemt.
Eerst wat feiten en achtergronden. Delfshaven is met 70.000 inwoners de op twee na grootste deelgemeente van Rotterdam (Prins Alexander heeft er zo’n 90.000, Feijenoord dik 70.000). Ruim 70% is allochtoon (tegen 46% in heel Rotterdam), en de PvdA is al jarenlang soeverein de grootste (wat de noodzaak tot effectief besturen in ieder geval niet urgenter maakt). De laatste 2 decennia van het vorige millennium waren niet de beste jaren voor Delfshaven. Veel laagopgeleide allochtonen namen hun intrek in de wijk, de drugsoverlast – vooral na de sluiting van Perron Nul – was op z’n minst indrukwekkend te noemen (zo waren op de Mathenesserdijk politieinvallen met helicopters en bussen ME’ers eerder regel dan uitzondering), en met de florerende prostitutie door heroïnehoeren op de Keileweg viel je net zo makkelijk over naalden als over condooms. Het was, al met al, een prachtige periode.
Sinds 2000 gaat het stukken beter met de wijk. Prostitutie op de Keileweg werd gestopt, het drugstoerisme nam drastisch af, en de gemeentelijke politiek kreeg – mede dankzij Leefbaar Rotterdam – weer échte aandacht voor de achterstandswijken. Die aandacht is trouwens niet voor heel de wijk nodig. Delfshaven heeft namelijk een paar van de mooiste straten van Rotterdam, waaronder de Heemraadsingel, de Mathenesserlaan en historisch Delfshaven als toeristische trekpleister.
Weinig Hollands
Toch is het nog niet pais en vree in de deelgemeente, getuige het vaak negatieve nieuws. Schietpartijen in speeltuinen, hennepkwekerijen in studentenhuizen, groepsverkrachtingen, Marokkaanse drugsrunfamilies, gigantische sociale problemen, deelgemeentevoorzitters met dubieuze vrienden (pdf), bestuurders die ludieke video’s door zakelijke vrienden laten maken: jij noemt het, veiligheidsrisicogebied Delfshaven heeft het. Zelfs de speeltoestellen zijn hun leven niet veilig.
Die huidige problemen vinden vooral plaats in Spangen (noord), Schiemond (west), Tussendijken/Bospolder (midden), Coolhaven (zuid) en het Nieuwe Westen (oost). Betrokken bewoners van dat gedeelte zetten zelfs Wikipedia in, aangezien “het Nieuwe Westen één van de meest onveilige en weinig Hollands aanvoelende wijken van Nederland is. Dit komt vooral door de grote groepen niet-Europeanen die weinig tot geen verwantschap vertonen met de waarden en normen van de Nederlandse cultuur, alsmede decennialange politiek correcte beleidsvisie.” Weer wat geleerd.

De Libanese en Nederlandse vlag worden naar binnen gehaald bij Libanees restaurant 'De Parel' in Historisch Delfshaven.
De Libanese en Nederlandse vlag worden naar binnen gehaald bij Libanees restaurant ‘De Parel’ in Historisch Delfshaven.

Stel je voor!
Nu is er natuurlijk veel te verbeteren aan Delfshaven, maar het beeld in de media is soms wel erg negatief gekleurd. Neem broodschrijver Sjoerd Mossou, die na de moord op Anthony Fernandes voor AD’s Sportwereld langsging in Schiemond om de sfeer te proeven. “Kom hier eens kijken, op de Westkousdijk, of in de straten verderop. Of beter nog: blijf hier een tijdje logeren. Loop een maandje stage op de Nicolaasschool. Ga luisteren op de voetbalpleintjes, en blijf nog even hangen wanneer het donker wordt. Probeer je voor te stellen hoe het is om hier te leven.” Natuurlijk ga je niet voor de lol in een flat in Schiemond wonen, maar dit is wel erg dik aangezet voor een bezoek van 3 kwartier. Wie bijvoorbeeld een uurtje op z’n vrije zaterdag rondkuiert door een gemiddeld winkelcentrum in Ridderkerk zal zich even ongelukkig voelen.
Ook streekkrant De Echo meldt dat het slecht gesteld is in Delfshaven. In zijn berichtgeving over de Sociale Index (de optelsom van de ervaren leefomgeving, capaciteiten, meedoen en sociale binding) licht de krant specifiek deze deelgemeente uit om te benadrukken dat de wijk met een 4,9 “opvallend laag” scoort (want in 2010 wist Delfshaven nog een fenomenale 5,3 binnen te slepen). Wie de moeite neemt om naar het rapport te kijken (pdf), ziet alleen dat het allemaal niet zo’n ramp is. Ja, een 4,9 is laag, maar de echte hekkensluiter is Charlois (4,7), Feijenoord scoort even slecht, en het gemiddelde is een 5,5 (met Hoek van Holland als vreemde koploopeend in de bijt en statistische uitschieter met een 7,5).
Angst en kaaskoppen
Ook sommige bewoners hebben door dat de media wel erg negatief zijn over de wijk. Zo pleit Henry Koster er in zijn bijdrage voor de website Dichtbij voor dat de inwoners van Delfshaven “minder onze oog neigen naar de media die geld verdienen door stukken op te kloppen en laten we samen eens kijken naar wat we gemeen hebben.” Maar wat hebben wij precies gemeen? Precies: angst. “Ik, mijn Turkse buurvrouw en mijn Marokaanse buurman hebben allemaal kinderen, willen allemaal het beste voor hun, zijn allemaal bevreesd of ze wel veilig thuis komen en werken allemaal om hun toekomst op te bouwen.” Want echt leuk is het niet in Delfshaven, aldus Koster. “Ja het is een feit dat er om de zoveel weken iemand wordt vermoord en ja het is misschien een achterstandswijk en ja je proeft de spanningen op straat van veelal de wijkbewoners met een andere achtergrond en de oud Hollandse ‘kaaskoppen’ waar ik er één van ben.” En daarmee is Koster uiteindelijk niet veel positiever dan de geldbeluste media die hij onder vuurt neemt.
Tot zover de media over de wijk. In deel 2 vertelt de redactie Delfshaven van Vers Beton hoe het is om in de wijk te wonen en te werken, en welke problemen en oplossingen zij zien.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties