Voor de harddenkende Rotterdammer

In totaal heeft hij zo’n één miljoen aan allerhande kringloopwaar. Van één tot 3800 euro, verdeeld over zijn drie winkels. Maar, volgens Peter is hij géén verzamelaar. Want verzamelen, dat is een gekte. En Peter is niet gek, Peter doet het voor de lol. En voor de mensen. Peter is namelijk een mensen-mens. In dozen van de Albert Heijn verspreidt hij inboedels van lange en minder lange levens over Rotterdam. Of naar goede doelen. Zo slapen ze sinds kort door Peter in Equador op Aupingbedden.

Peter Schmitt 3
Peter Schmitt Beeld door: beeld: Dore van Duivebode

Peter is een octopus. Althans, dat vond de belastingdienst in de tijd dat hij ook zes coffeeshops, tien cafés en een variëteit aan vastgoed had. Ook was Peter gokkastenexploitant. Maar die tijd is voorbij. Nu hoeft hij geen geld meer. De weg naar zijn hart leidt langs de keukens van het Oude Noorden. Op Zaagmolenkade nummer 131 heeft Peter vele culturen met dampende borden over de vloer gehad. Een kom Eritreese alitcha birsen in ruil voor een ijskast of een tafel vol Thais omdat hij mahoniehouten kasten naar China verscheepte.

Af en toe stapt Peter de woning van een dode binnen en voelt hij dat het niet lekker zit. Niet lekker? “Nee, niet lekker” zegt Peter. “Maar, ik ben sterker dan de geesten. Bij geesten moet je niet denken, maar doén.” Daarom heeft Peter altijd een bosje salie bij de hand om in brand te steken en het huis mee te ontsmetten. Op zo’n moment blijven Tommie en Peter-Jan in de bus op hem wachten.

Sinds kort heeft Peter een muizen –en rattenplaag in ‘Kringloopwinkel Rotterdam’. Daar baalt hij van, want Peter is een clean freak. Hij kijkt spijtig naar de lege muizenvallen en tikt wat as op het hoogpolige tapijt. Thuis in Ommoord is het netjes. Alleen de muur hangt er vol Rotterdamse meesters. Van voor, na, maar ook tijdens de oorlog. Elke dag, wanneer zijn vrouw via de goed geleidende aluminiumpannen de weg naar zijn hart vindt, kruipt hij achter internet om schilderijen van Dolf Henkes te zoeken, de Rembrandt van Katendrecht en Peters favoriet.

Op creatief gebied is Peter nog steeds een octopus. Dat zag ook de gemeente, die hem inhuurde om mee te denken over de toekomst van het Oude Noorden. Hij wilde van het Zwaanshals een kunst -en curiosastraat maken met chique winkels en biologische cake. Maar naar zijn plannen werd niet geluisterd. Sowieso wordt er niet veel geluisterd naar de winkeliers van het Oude Noorden. Peter: “Ze moeten van het karakter van de wijk afblijven. Ondernemers hebben een eigen identiteit. Wij zíjn geen eenheidsworst.” Met woningcorporaties heeft hij wel eens ruzie want Peter is een Crooswijker en zij zijn dat niet.

Zijn favoriete spot in het Oude Noorden is in zijn winkel, op de bruine bank onder de kroonluchter met het bordje ‘Niet te Koop’. Er hangen veel van dergelijke bordjes. Peter: “Ik ben misschien wel meer verzamelaar dan ik denk. Tussen al deze spullen voel ik mij thuis. Zowel aan mijn winkel als aan het Oude Noorden ben ik gehecht geraakt. Ik ben een gevoelsmens.”

Zijn dromen zijn helder. Nog lang gelukkig blijven met zijn kringloopkoningin en over twee jaar groter zijn dan Piekfijn, de huidige keizer van Kringloopland. Peter kijkt een laatste keer naar de lege muizenvallen en dooft zijn sigaret in een blauw antieken vaasje.

Peter Schmitt 1
Peter Schmitt Beeld door: beeld: Dore van Duivebode

Dore las dit portret voor tijdens het debat Werk aan de Winkel! dat Vers Beton organiseerde tijdens Route du Nord.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.