PolitiekStedelijke ontwikkeling & architectuur29 juni 2012

Winkelgebied Oude Noorden gered: ‘Hamit dit is een slecht plan’

Deelgemeentebestuurder Harika redde de Zwartjanstraat en Noordmolenstraat als winkelgebied in het Oude Noorden na een werkbezoek van wethouder Karakus (Vastgoed) en burgemeester Aboutaleb. Dit vertelde hij tijdens het debat dat Vers Beton hierover organiseerde in café Hollandiaan.

Van eerdere berichten dat de gemeente stopt met investeren in de Zwartjanstraat en Noordmolenstraat, klopt niks, zegt deelraadbestuurder Ahmed Harika (GroenLinks) van de deelgemeente Noord. Op dit moment wordt de route langs de Rotte die ernaar toe leidt voor ruim 6 miljoen euro opgeknapt en er staat zo’n 2 miljoen euro klaar uit een Brusselse geldpot voor het renoveren van de winkelpuien.

Slecht plan
In mei schrokken winkeliers zich er nog rot toen onder andere RTV Rijnmond berichtte dat de gemeente de twee straten wil laten vallen als winkelgebied. Samen worden ze de Noorderboulevard genoemd omdat ze in elkaars verlengde liggen. ‘Ik dacht: nu is het afgelopen met de straat’, zegt Henk Raats, die er sinds jaar en dag een parfumeriezaak draaiende houdt. Maar tijdens een debat in café Hollandiaan afgelopen zaterdag over de toekomst van het Oude Noorden als winkelgebied bleek dat niet waar te zijn. Harika was niet van plan het te pikken en had wethouder Hamit Karakus van Vastgoed (PvdA) opgebeld. ‘Ik zei: Hamit, dit is een slecht plan!’ Karakus kwam langs, samen met burgemeester Aboutaleb en enkele directeuren van gemeentelijke diensten. Harika liet hen zien hoe populair het opgefriste straatje Zwaanshals bijvoorbeeld is geworden.

Triest
Zo’n bezoek werkt, zegt Harika, al zei hij ook het ‘triest’ te vinden dat ‘sommige directeuren het Oude Noorden niet eens kennen.’ De problemen van de Noorderboulevard zijn desondanks groot: 20% van de winkels staat leeg, 70% van de woningen erboven worden niet bewoond omdat de winkeliers de ruimte van de opgang ernaast dan niet kunnen gebruiken. Dat komt de staat van de panden niet ten goede.

‘Daar gaan we ook wat aan doen’, zegt Harika, die pandeigenaren wil aanspreken op achterstallig onderhoud. Een publiekstrekker die al jaren in de wacht staat om zich te vestigen is de Hema. Voor de zomer moeten afspraken op papier gemaakt zijn, schat Harika.

‘Dat is positief’, zeiden winkeliers uit de buurt tijdens het debat, ‘de omzet zal dan stijgen’. Nu zitten er veel mini-supertjes en nagelstudio’s die soms maar honderd euro per dag omzetten. Daar komen dus weinig mensen op af. Bekende winkelstraten waarover Karakus heeft gezegd er niet meer in te investeren zijn onder andere de Dordtselaan, Schiedamseweg, Eerste Middellandstraat en Vuurplaat.

Fotografie: Alex Furtado

Dit artikel verscheen ook in De Echo.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Karakus, Noorderboulevard, Oude Noorden, winkels en Zwaanshals

Secties: Politiek en Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Zwart Janstraat, rotterdam
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *