Stedelijke ontwikkeling & architectuur4 oktober 2012

Hoe diep kan het ss Rotterdam nog zinken?

Vier jaar geleden stonden duizenden Rotterdammers vol trots langs de kades van de Nieuwe Maas. Het stoomschip Rotterdam, voormalig vlaggeschip van de Holland-Amerika Lijn, kwam terug in zijn thuishaven. Voor velen was het een emotioneel moment om La Grande Dame, gebouwd op Heijplaat, na jaren van afwezigheid weer te mogen begroeten. Woningcorporatie Woonbron – eigenaar van 50.000 woningen in de regio Rotterdam – had in 2005 voor 2 miljoen euro het schip van het Havenbedrijf Rotterdam gekocht, en zou het voor 6 miljoen euro renoveren zodat het plaats kon bieden aan een hotel, restaurant, het grootste leer-werkbedrijf van Nederland, theater, museum en congreslocatie. Hiermee wilde Woonbron een impuls geven aan de wijk Katendrecht, tot dan toe een van de slechtere wijken van Rotterdam. Het leer-werkbedrijf was een belangrijke opsteker voor Rotterdamse mbo-leerlingen.

Een goede investering, zou je denken. Maar het schip zat vol asbest waardoor de verbouwings-kosten uit de hand liepen. Woonbron heeft uiteindelijk 256 miljoen euro neer moeten tellen voor de renovatie en kwam in financiële problemen. Toenmalig minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie sommeerde de corporatie een gedegen financiering op te stellen, zodat de financiële contituïteit veilig werd gesteld en verlies van maatschappelijk gebonden vermogen zou worden voorkomen. Daarnaast moest Woonbron het schip verkopen aan een andere partij.

Duizenden Rotterdammers staan aan de kade wanneer in 2008 het ss Rotterdam in de Maasstad arriveert Beeld Stefan Klingens

Hennie van der Most, die onlangs de in onbruik geraakte afvalverwerkingsinstallatie in Charlois aankocht om er een pretpark van te maken, toonde interesse in het ss Rotterdam. De hoge vraagprijs en de hoge vaste lasten hielden hem echter tegen. Als van der Most er geen brood in ziet, wie dan wel? Ondertussen is in het jaarverslag van Woonbron over 2011 te lezen dat er opnieuw 50 miljoen euro is afgeschreven op het schip. Hierdoor leed de corporatie een verlies van 41,2 miljoen euro. In totaal verwacht Woonbron een verlies te maken van 230 miljoen euro op het schip. Bert Wijbenga, topman van Woonbron, zegt dat het de afgelopen jaren ook grote winsten heeft gemaakt met hun activiteiten en dat deze kostenpost te dragen is. Maar ruim 230 miljoen euro verliezen betekent uiteraard dat dat geld niet geïnvesteerd kan worden in de kerntaak van een woningcorporatie: woningen aanbieden aan mensen met een laag inkomen en onderhoud plegen aan de woningen.

Gisteren werd bekend dat er investeerders uit Oman interesse hebben om van het schip een VIP-boot te maken. Uiteraard niet in de Rotterdamse wateren, maar in het zonnige oliestaatje aan de Arabische Zee. Mocht het zover komen, zullen al die duizenden Rotterdammers het ss Rotterdam weer gaan uitzwaaien? Behalve het miljoenenverlies dreigt er nu dus ook maatschappelijk verlies. De gemeente Rotterdam krijgt een braakliggende parkeerplaats (kosten: 6 miljoen euro), de Kaap verliest een belangrijke toeristische trekpleister, en bovendien komen de mensen die nu werkzaam zijn op het schip op straat te staan.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Holland Amerika Lijn, SS Rotterdam en Woonbron

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: 3e Katendrechtse Hoofd 25
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *