Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op vrijdag bespreekt Vers Beton in deze commentaarrubriek het grote én het kleine nieuws van de stad. Uw Eerste Hulp bij de Vrijmibo, dát zijn de Beste Stuurlui. Deze week: Hilde verheugt zich nu al op de fietstunnel van Centraal, Dore vraagt zich af hoeveel het opknappen van straten als de Meent ons waard is, en Inge heeft zin in een deelgemeentelijke revolutie.

Fietstunnel

Afgelopen weekend is de nieuwe reizigerstunnel op Rotterdam Centraal feestelijk geopend. Zelf ben ik er nog niet geweest. Er is namelijk niets dat mij langs het station leid, mits ik de trein moet pakken, en dat is niet vaak het geval.
Ik zeg, reizigerstunnel schmeizigerstunnel. Als inwoner aan de noordzijde van het spoor kijk ik reikhalzend uit naar niets minder dan de fietstunnel. Oh tunnel voor fietsers ter hoogte van de Spoorsingel met uitgang op het punt in de stad waar ik juist wezen moest, ik mis je zo!
Het was een drama toen in 2006 bekend werd gemaakt dat de fietstunnel voor minstens vier jaar gesloten zou worden. Er rees een plan voor een fietsersbrug over CS, een idioot plan waar we verder maar geen woorden aan vuil zullen maken.
Hoe het ook zij, de Fietsersbond huilde, GroenLinks huilde en ik huilde zachtjes mee. Ik weet nog dat vriendin M. op een dag gillend en trappend door de politie in de boeien werd geslagen, omdat ze stiekem tóch door de Provenierstunnel fietste. Om maar even te illustreren hoe in de war we allemaal waren.
In de wilde weekendnachten die volgden, wilde ik op weg naar huis nog wel eens door de posttunnel racen. Hartstikke verboden en helaas voor mij stond er aan de noordzijde altijd een brede beveiligingsman met wijd open armen de fietsende en dronken onverlaten op te wachten. Verslagen week ik uit naar de Statentunnel, Hofplein of Blijdorp. Nu, zes jaar later, weet ik niet beter.
De Provenierstunnel zal in de loop van 2013 worden geopend voor fietsverkeer, wat mij betreft nu al dé opening van het jaar. Om dat te vieren zal ik op de dag zelve met grote snelheid sjezen vanaf de Spoorsingel richting de ingang en BAM! met dezelfde vaart de tunnel binnen gaan. Ik zal gillen en roepen en van de echo’s genieten en met beide armen boven mijn hoofd triomfantelijk aan de andere zijde weer tevoorschijn komen. Ik heb nog een paar maanden om daar op te oefenen.
door Hilde Westerink

De Beste Stuurlui
Illustratie

Stadsvernieuwing

Beste stuurlui,
Deze is er één van twijfel want ook stuurlui bevinden zich wel eens tussen wal en schip. Vaak is dat aan de koude kant. Echter, wanneer een helpende hand wordt geboden is het drijvend op zee goed toeven. Onzekerheid houdt immers alle opties open. Afgelopen week werd mij tijdens de koffiepauze de volgende vraag opgeworpen door gemeenteraadslid Peter van Heemst (PvdA):
“Willen we de stad continu blijven opknappen of willen wij Rotterdam juist meer laten leven?”
Aanleiding voor dit stedenbouwkundige dilemma is de vandaag te openen Meent. Om 16:00, wanneer u ofwel nog aan het werk bent, ofwel aan een bittergarnituur vastgevroren zit, wordt door wethouder Van Huffelen de vernieuwde Meent geopend. Cityportal Rotterdam: “Twee lakeien leggen geheel in stijl voor haar bewoners en winkeliers de rode loper uit en nodigen de aanwezigen uit om deze te betreden.” Er zullen activiteiten worden georganiseerd. Dus pas op.
De straat is ineens een boulevard, het natuursteen VT-Woont je tegemoet. Het is er mooi en netjes. Het doet mij denken aan Wenen, ook zo mooi en netjes. En toen viel ik in slaap. Uiteraard is stedenbouwkundige vooruitgang onontbeerlijk. Niemand zit te wachten op dusdanige verpaupering dat de sociale cohesie als een rollatorloze bejaarde in elkaar zakt. Ik doel dan ook niet op de stadsvernieuwing die de gaten van het bombardement heeft opgevuld of ter voorkoming van Parijse banlieus in onze lage landen. Wel vraag ik mij af: moet iedere gevel worden strak getrokken of is het ook goed mos op de stad te laten ontstaan? Wanneer haal je de ziel uit de stad en dood je creatieve prikkels? En buiten dat, hoeveel is het straktrekken van Rotterdam ons eigenlijk waard?
Na afloop van de koffiepauze bleek ik geen eenduidig antwoord te hebben. Dientengevolge neemt Peter van Heemst binnenkort op Vers Beton dit dilemma van mij over.
door Dore van Duivenbode

Deelgemeentes tussen Scylla en Charybdis

Nee, ik ben geen fan van deelgemeentes. Waarom al die extra bestuurlijke lagen? Eén stadsbestuur voor de grote lijnen met experts die op locatieniveau dit vertalen naar acties is toch voldoende? Waarom dan nog meer verkiezingen, partijpolitiek en – daar zit de grootste angel – bestuurlijk gestuntel door mindere goden op lokaal niveau?
Groot was dan ook mijn vreugde toen de overheid besloot alle deelgemeentes af te schaffen. Precies! Pak ze! En neem gelijk die stadskantoren mee!
Deze week kreeg dit nieuwe beleid zijn beslag in de vorm van een brief. De afzender, de gemeente Rotterdam, wil graag mijn mening weten over de toekomst van lokaal bestuur. Hoe nu verder? Laat het ons weten!
Maar waarom moet ik eigenlijk helpen? Wat is dit voor doorgeslagen D66-burgerparticipatieideaal? Het gemeentehuis en de Marconitoren puilen uit van goedbetaalde experts. Wonen die dan zo ver buiten Rotterdam dat ze geen idee hebben hoe ze het beste beleid kunnen maken? Ik stem eens per vier jaar op jullie, en daarmee hebben jullie mijn mandaat al ontvangen. Doe er wat mee, en val mij niet lastig met jullie problemen!
Afijn. Een brief waarmee ik mijn steentje kan bijdragen aan de afschaffing van de deelgemeentes zet ik graag om in acties. Ik ren naar de website, vul de code in, en ga gelijk op zoek naar de optie ‘de stekker uit heel de teringzooi trekken’.
Maar wat blijkt, lieve mensen? Dat kan helemaal niet! Sterker nog: ik moet kiezen tussen twee misschien nog wel grotere kwaden. What the fuck?
Wat zijn die postmoderne Scylla en Charybdis dan, zult u willen weten? Tussen welke levensgevaarlijke en ‘gedurfde‘ rots en draaikolk moet ik kiezen? Dat zal ik u laten zien. De gemeente Rotterdam heeft namelijk zijn jongste bediende gevraagd om in Paint twee zo knullig mogelijke animatiefilms te maken die de modellen uitleggen. In een notendop: je krijgt óf goed bedoelende amateurs die alles verprutsen (‘Wijkparticipatie’), óf een terugkeer van de deelgemeente in de vorm van een zogeheten stadskwartier (‘Gebiedsbestuur’). De ambitie bij de laatste is dat hier politiek ongebonden bestuurders inzitten, maar de kans is klein dat de te kiezen lokale autocraten bij de verkiezingscampagnes voor deze besturen achterwege laten wat hun politieke achtergrond is als dat winst kan opleveren.

(het alternatief is om een bestuurlijke nota van dertig pagina’s te lezen waarin alles staat uitgelegd, inclusief de totstandkoming van deze twee modellen, maar dat raad ik – zo net voor het weekend – niet aan)
Mijn advies? Laten we ons verzamelen, naar het model van G500 een alternatieve machtsgroep vormen, en de afsluitende debatten van deze verkiezing massaal bezoeken om deze plannen alsnog te laten zinken. Want als de gemeente zijn verantwoordelijkheid voor het nemen van beslissingen niet wil of kan nemen, dan moeten wij dat maar doen.
door Inge Janse

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 27 reacties
 1. Profielbeeld van Henk de Vries
  Henk de Vries

  Miki ik ben het helemaal met je eens. Dat was het eerste wat mij opviel en waar ik dan ook “tegen” heb gestemd.
  Wat me verder opvalt is dat er weinig aandacht in de filmpjes wordt geschonken aan wat deze nieuwe bestuursvorm voor zeggenschap krijgt. Volgens mij draait het voornamelijk om het gebiedsplan en wat houdt dit dan allemaal in? Ik geef toe dat ik in het democratisch proces nog niet alle stukken heb gelezen. Wel ga ik mijn burgerplicht doen door bij het debat te zijn in Delfshaven. Inge ik zie je daar.
  @ Ferrie: Hoe zie jij het voor je dan? Zou je iedere x inspraak willen hebben?

  1. Profielbeeld van Ferrie Weeda
   Ferrie Weeda

   Beste Henk,
   Ik was een antwoord aan het formuleren, en dat werd een artikeltje. Komende vrijdag in de rubriek ‘De beste stuurlui’

 2. Profielbeeld van Ferrie Weeda
  Ferrie Weeda

  Mensen, wat moeten we aan met die twee modellen? Ook ik weet het niet. Ik vind het twee voorgekookte compromissen. Toch staat voor mij vast dat participatie een maatschappelijke noodzaak is, een noodzaak die in onze stad (met zo’n hoge mate van desinteresse voor of afkeer van politiek) gestroomlijnd moet worden. In het deelgemeentestelsel is dit mijns inziens nooit verwezenlijkt; veel regenteske acties op lager niveau. Ik kan me vinden in velerlei kritiek op verschillende elementen van beide modellen, en ik kan er nog meer commentaar aan toevoegen. Geen van beide modellen kan me bekoren. Maar één ding weet ik zeker: volstrekt indirecte democratie (om de 4 jaar een volksvertegenwoordiger en klaar) kan niet. Zeker in Rotterdam niet.

 3. Profielbeeld van Miki
  Miki

  Ik vond de filmpjes wel informatief, ook al hadden ze wel een heel hoog twee voor twaalf animatie gehalte. Wat de hervormingen betreft, ik twijfel. Door de jaren heen heb ik wel eens te maken gehad met deelgemeentebesturen en met de gemeentelijk diensten. Soms is het nuttiger om met de diensten om de tafel te zitten en soms met de deelraadsbesturen. Ik deel dan ook niet de hang naar technocratie van Inge. Over de (deel)wijk politici kan ik tenminste nog om de vier jaar een oordeel geven, de ambtelijke dienst is voor de burger een ondoorzichtig geheel. Het enige dat je eigenlijk kunt doen is naar de Ombudsman of een wob aanvraag als iets duister is en dat is behoorlijk karig. Het alternatief betekent ook het einde van politiek debat op een lager niveau dan de gemeenteraad en dat vind ik ook een gemis.

  De positie van “wijkvertegenwoordiger” is voor mij lastig te begrijpen; als dit betekent dat de meerderheid van de stemmen de persoon kiezen; dan vrees ik voor de onderrepresentatie van minderheidsstandpunten. Nu zijn er coalities, één persoon betekent eigenlijk een “winner takes all” systeem en dan ben je als minderheid uitgeleverd aan het democratisch gevoel van de wijkvertegenvoordiger. Los hiervan is het ook niet zo handig om bevoegdheid te concentreren bij één persoon; transparency international heeft dat volgens mij in een aantal rapporten ook benadrukt, en het is eigenlijk ook voor de hand liggend. En belangenverstrengeling, nepotisme en corruptie zijn belangrijke onderwerpen die helaas Rotterdam ook niet vreemd zijn.

  1. Profielbeeld van Ferrie Weeda
   Ferrie Weeda

   MIKI – uitgebalanceerde reactie! Ik deel al je standpunten en argumenten.

 4. Profielbeeld van Hilde
  Hilde

  Dore, ik ben het zo met je eens, Mos Mag! Kan dat een slogan zijn voor een Stichting ter Bevordering van Straatbeeldverslechtering? We gaan toch allemaal op vakantie om te ooh-en en aah-en bij vervallen steegjes…daar kunnen we er hier ook wel een paar van gebruiken.

  1. Profielbeeld van Dore van Duivenbode
   Dore van Duivenbode

   Mos Mag! Ik word bijwijlen recalcitrant van al die glad getrokken straten. Het Marijke van Helwegen-effect.

 5. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Altijd weer smullen van je verhouding met de deelgemeenten, Inge. Maar:

  “Ik stem eens per vier jaar op jullie, en daarmee hebben jullie mijn mandaat al ontvangen. Doe er wat mee, en val mij niet lastig met jullie problemen!”

  …dat vind ik toch wel een érg formele en beperkte opvatting van de democratie.

  Overigens bleek dat mijn hogeropgeleide huisgenoot de brief echt 3 keer moest lezen voordat ‘ie doorhad waar het over ging. Ook tijdens het debat in de Unie ‘we redden ons wel’ deze week maakte iemand in de zaal een opmerking dat die brief onbegrijpelijk is. Het blijft lastig, complexe bestuurlijke kwesties aan het volk voorleggen, zoals bij het EU-referendum ook bleek. De stadsdebatten vind ik dan ook een goed initiatief voor mensen om zich te informeren en een keuze te kunnen maken.

  1. Profielbeeld van Florian
   Florian

   Ik vond de brief wel OK, en de filmpjes ook niet zo slecht, maar ben het eigenlijk wel met Inge eens: er worden twee alternatieven geboden, ik zou voor geen van beiden kiezen.

   1. Profielbeeld van Eeva Liukku
    Eeva Liukku

    Wat heel grappig is in het filmpje wijkparticipatie: het filmpje is low-fi maar de hand die inzoomt op de stad in het begin heeft kennelijk een i-pad :)

  2. Profielbeeld van Mariska
   Mariska

   Heb ook de brief gekregen van de gemeente. Kon in 10 seconden niet bepalen waar dit over ging, maar ook echt geen idee, iets met mee bepalen en een code. Brief ligt dus nog steeds in postvak. Tegen de tijd dat ik deze wel meer dan 10 seconden ga lezen is de termijn waarin ik iets mocht doen waarschijnlijk al verstreken. Ze hebben mijn e-mail adres, maar die goedkopere optie (waarbij ik wel direct iets zou kunnen doen, want niet cross-medium) bestaat blijkbaar niet bij de gemeente.

   1. Profielbeeld van Jeroen
    Jeroen

    We hebben heel erg ons best gedaan op de brief. Getest op straat en alles. Maar het blijft simpelweg moeilijk uit te leggen materie. En voor wat betreft de filmpjes: we hadden de keuze tussen deze en pixar inhuren met stemmen van kim lian en gerard joling, totdat op het allerlaatste moment iemand de prijsopgaaf voorlegde. Vooralsnog is dit een moedige poging om het zo simpel mogelijk uit te leggen. Iets wat blijkbaar in de brief dus niet gelukt is, vindt de auteur.

    Ik ben als medewerker voor dit staaltje van ‘bestuurskundig gewauwel’ apetrots op het feit dat we het zo breed aan de stad voorleggen. En die goedbetaalde experts waar Inge het over heeft hebben al voor u bedacht dat dit twee goede modellen voor de toekomst zijn. Waarom neemt Inge dit dan niet aan?

    Eerlijk jongens. Het is zo heerlijk makkelijk om het af te zeiken. Had gehoopt op een iets inhoudelijkere bijdrage .

   2. Profielbeeld van Florian
    Florian

    Volgens mij komt de inhoudelijkere bijdrage nog.

    Ik vond de filmpjes in het begin knullig, maar ik heb ze toch allebei geheel bekeken en voelde me daarna redelijk goed geïnformeerd. Dus volgens mij bereiken de filmpjes hun doel.

    Het iPad-pinch-zoom detail waar Eeva het verder boven over heeft was ook grappig om te zien.

   3. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Jeroen, het is jouw kindje, dus ik begrijp je frustratie. Ik ben ook blij om te horen dat het zo serieus is aangepakt. Maar waarom zijn jullie hier ooit aan begonnen? Waarom zo’n tweedstrijd? Waarom niet gewoon een keuze maken? Wat heeft de man op straat te maken met bestuurlijke modellen? Die wil gewoon niet te veel ozb betalen, zijn straat opgeruimd zien, geen drugspanden in de buurt, en af en toe een paspoort ophalen. Of mis ik iets?

    (en ja, er komt een inhoudelijker artikel over deelgemeentes)

   4. Profielbeeld van thomas
    thomas

    Eens met Jeroen, filmpje is duidelijk en informatief. Na het bekijken van beide filmpjes was de opzet van beide modellen mij geheel duidelijk.

    Met de brief is verder ook niks mis.

  3. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Ach ja, het is een wat smalle lezing van democratie. Maar serieus, stemmen voor het bestuurlijk model van deelgemeentes? Dat is nog erger dan stemmen voor waterschappen!

   1. Profielbeeld van Jeroen
    Jeroen

    Er is een motie van de gemeenteraad waarin opgeroepen wordt om modellen breed aan de stad voor te leggen. Uitspraken van de gemeenteraad dienen eerbiedigd te worden. Vandaar deze consultatie.

    En vergeet niet dat we ook een tweetal maanden een tool online hadden waar mensen vantevoren konden meedenken. Queetz heette dat.

    Kijk, wat voor model er ook uitkomt, uiteindelijk gaat het om hoe beslissingen bij jou in de buurt genomen worden. Lijkt me iets waar je invloed op uit zou willen oefenen. Niet alleen in het uiteindelijke model, maar ook in de totstandkoming ervan.

    Afin. Als jullie een inhoudelijk stuk schrijven graag ook even de stuurgroepvoorzitter Jan Willem Verheij interviewen.

   2. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Bedankt voor de toelichting. Ik ga ook naar het debat hierover in Delfshaven, dus wie weet dat ik me nog helemaal laat overtuigen. Ik betwijfel het, maar ik geef het een kans.

  4. Profielbeeld van Henk de Vries
   Henk de Vries

   Sorry, maar dat je hoogopgeleide huisgenoot dit 3x moest lezen vind ik een beetje beschamend en zou ik ook niet van de daken schreeuwen. Daarvoor moet je in Den Haag bij onderwijs zijn. Het is vrij complexe materie en bij deze wil ik een stukje hulde in de schoenen van de ambtenaar schuiven die hieraan heeft gewerkt. Want ja, ik vond het wel goed te lezen.

   Misschien wel interessant om de situatie te schetsen waarin je huisgenoot dit verkeerd heeft gelezen. ’s Avonds binnen komend de post lezen werkt bij mij niet. Zo heb ik ook een kwijtschelding gemeentelijke belastingen bijna door mijn neus geboord.

   1. Profielbeeld van Eeva Liukku
    Eeva Liukku

    Hallo Henk. Ik wist al die dat die brief eraan zat te komen en ik was ook op de hoogte van het feit dat de deelgemeenten worden afgeschaft. Ik had zelf dan ook geen moeite met de brief. Maar als je daar allemaal niet van op de hoogte bent, en je even snel tijdens het ontbijt een brief van de gemeente scant, begrijp je dus niet 1-2-3 waar het allemaal over gaat. Dat heeft meer met haast, drukte en gebrek aan concentratie te maken dan met opleiding en de kwaliteit van de brief, daar heb je helemaal gelijk in. Toch vond ik het interessant om te zien hoe mensen zo’n brief lezen die helemaal van niets op de hoogte zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.