Voor de harddenkende Rotterdammer

De betreurenswaardige sloop van deze kerk symboliseert de uitermate meedogenloze en barbaarse wijze waarop het Rotterdamse stadsbestuur en projectontwikkelaars decennialang met het kerkelijke erfgoed zijn omgegaan.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Meestal is het zo dat een kerkgemeenschap het kerkgebouw in bezit heeft maar door de ontkerkelijking niet meer kan betalen. Vervolgens is de vraag wat moet er met het gebouw gebeuren. Vaak wordt het dan verkocht en inderdaad gesloopt omdat je een kerkgebouw heel lastig voor iets anders kunt gebruiken dan kerk. Is niets Rotterdams trouwens dat proces heb je overal zien gebeuren. Natuurlijk kan de gemeente bijspringen met een koffer met gemeenschapsgeld om een bijzonder kerkgebouw te onderhouden en behouden. Maar ook gemeentegeld kan maar 1 keer uitgegeven worden. De prachtige Koninginnekerk was denk ik zeker het behouden waard zeker als je ziet wat er voor in de plaats is gekomen. Maar ik snap ook dat die gesloopt is. Vaak zaten er trouwens woningcorporaties achter en geen projectontwikkelaars zoals de quote suggereert.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   In ‘mijn’ kerk (de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven) is het gebouw ooit overgenomen door de stichting oude hollandse kerken (http://www.sohk.nl/), omdat de kerk zelf het ook niet meer kon betalen. Sindsdien betaalt de kerkelijke gemeente huur, plus dat de stichting de kerk commercieel exploiteert. Ik kan me niet voorstellen dat dat rendabel is, trouwens, maar goed, er zal ook wel subsidie- en donatiegeld inzitten.

   1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    Ja gelukkig worden er op die manier nog wel mooie kerkgebouwen behouden. Mooi voorbeeld is ook de Jopenkerk in Haarlem, is nu een ‘flagship-bar’ van Jopen bier. Laurenskerk wordt ook commercieel geëxploiteerd maar voor onderhoud moet de gemeente volgens mij wel bijspringen. Zeker zonde dat er voor de Koninginnekerk destijd geen bestemming is gekomen. Ik denk alleen niet dat dit primair het stadsbestuur en projectontwikkelaars is aan te rekenen.

 2. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Mooi voorbeeld is natuurlijk ook de Remonstrantse kerk aan het Museumpark, nu beheerd door Stichting Arminius :)

  Maar ik vermoed dat Herman Wesselink hier verwijst naar het wederopbouwbeleid in Rotterdam om kerken uit het centrum te weren en te verplaatsen naar buiten de stad. Zo is ook een kathedraal aan de Westzeedijk verdwenen in 1969 (!) http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Ignatiuskerk_(Rotterdam)

 3. Profielbeeld van Kaleab
  Kaleab

  Beste Mensen,

  Wij willen graag een kerk in Rotterdam kopen. Wie wil ons helpen a.u.b?

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500