Voor de harddenkende Rotterdammer

Het botert al een tijd niet tussen de Rotterdamse skaters enerzijds en de Rotterdamse beleidsmakers anderzijds. Heetste hangijzer is een nieuw skatepark aan de Westblaak ter vervanging van het onveilige en ongewenste park dat op dezelfde plek ligt sinds 2001. Marco Jongeneel – ontwerper, skateboarder én voorman van de Kerngroep Westblaak – geeft op Vers Beton zijn ongezouten mening over deze kwestie, die langzaam zijn kookpunt aan het bereiken is.
Voor de gemiddelde skateboarder staat vers beton synoniem voor glad, hard, rauw en goudeerlijk. Heb je een skateboardende vriend die jarig is? Geef ‘m een zak beton, een schep en een emmer water… als een kind zo blij, let maar op.
Het zit namelijk zo: álle legendarische skateboardplekken ter wereld bestaan voor 90% uit beton. Van het LOVE-park in Philidelphia tot aan Pier 7 in San Francisco, van Carlsbad High School (RIP) tot aan het leegstaande zwembad in een Amerikaanse achtertuin. Interessante bijkomstigheid is dat deze plekken altijd zijn ontworpen door architecten maar nimmer met het doel óm er te skateboarden.
Skateparken in Nederland worden echter al bijna 20 jaar door leveranciers van hekwerken en speeltuinen gemaakt. Het hele land is volgeplempt met RVS en gegalvaniseerd staal in de meest onbegrijpelijke verschijningen. Brochures en mappen van deze leveranciers hebben een bijna IKEA-achtige simpelheid en geven ambtenaren en beleidsmakers het idee dat ze het allemaal zelf kunnen; “Stel nu je eigen skatepark samen!”
Hoe heeft het toch kunnen gebeuren dat in een land dat bekend staat om haar ontwerpers en architecten én gezien onze kennis van beton zulke skateparken tot op de dag van vandaag nog steeds geleverd worden? Stel dat het speeltuinen of glijbanen betrof: zouden deze glibberige, onveilige plekken, veelal gesitueerd in een middenberm vol uitlaatgassen nog door de welstandscommissies komen?

Marco Jongeneel, initiatiefnemer van de Kerngroep Westblaak, poseert bij één van hun ludieke acties.
Marco Jongeneel, initiatiefnemer van de Kerngroep Westblaak, poseert bij één van hun ludieke acties.

Gelukkig is het huidige RVS-skatepark aan de Westblaak afgeschreven. Het park is op dit moment op een aantal plekken onveilig en er moet snel een renovatie óf een nieuw skatepark komen. De lokale skatescene zag dit moment al aankomen en is al drie jaar in gesprek met de dienst Sport en Recreatie van de Gemeente Rotterdam. We boden in het verleden al een compleet concept waar ALLE gebruikers achterstonden. Met invulbare ontwerpplekken voor architect Winy Maas, skateboardkunstenaar Ed Templeton, skateboardlegende Lance Mountain en skateboardende illustrator Piet Parra. Dit ontwerp had álles wat Rotterdam nodig zou hebben en sluit volledig aan bij een HRO-onderzoek wat ooit heeft plaatsgevonden in opdracht van dezelfde dienst SenR. Uit dit onderzoek kwam dat de gebruikers de ‘volgende keer’ beton en meer ‘street’-achtige objecten willen. Uiteraard werd dit plan alsnog terzijde geschoven.
De skaters van de Westblaak zijn wel nog uitgenodigd op een inspraakavond. Een avond waarop al na tien minuten de wensen van de gebruikers werden geïnterrumpeerd en het verder louter nog ging over een verflaag. Verder konden wij ons niet aan de indruk ontdoen dat ze de skaters maar lastig en ongeorganiseerd vonden en dat tien minuten inspraak sowieso wel afdoende was. Deze onzinnige avond ging uiteraard wel de boeken in als ‘participatie’, want daar maak je goede sier mee binnen de gemeentepolitiek. Na afloop besloten we niet meer mee te doen met deze poppenkast en hebben we per brief laten weten niet meer gediend te zijn van samenwerking.
Onze weigering nog verder mee te praten is door de projectleidster van de gemeente aangegrepen de skaters vervolgens weg te zetten als ‘lastig’ en in één ruk door dan maar exclusief in gesprek te gaan met staalleverancier Solos. Een partij die zich daarbij ongetwijfeld in de handen heeft gewreven – niet alleen hebben zij bij oplevering van het park in 2001 een factuur van een miljoen euro mogen sturen, ze hebben naar schatting nog eens een zelfde bedrag mogen opstrijken als gevolg van al het benodigde onderhoud aan de toestellen. RVS blinkt niet alleen mooi in de zon, het heeft ook ontzettend veel onderhoud nodig – zeker bij een zeer intensief gebruik zoals dat nu eenmaal het geval is bij een skatepark. De vraag of een keuze voor een materiaal dat minder onderhoud nodig heeft (zoals, wij zeggen maar iets, beton) niet verstandig zou zijn wordt niet gesteld.
Het zal u niet verbazen: het enthousiasme onder de skaters is nihil. Daarop is de Kerngroep Westblaak geformeerd die met een tegenvoorstel is gekomen. Na eerst via ludieke acties de media te hebben gehaald is er gesproken met wethouders Van Huffelen en Laan, beide verantwoordelijk voor deze materie. Jos Verveen (raadslid voor D66) vind dat het onderwerp op de agenda van de Raad moet komen. In één-op-ééngesprekken met raadsleden is ons gebleken dat er een meerderheid in de Raad bestaat vóór het plan van de Westblaakgroep.
Het toekomstige skatepark aan de Westblaak, zoals dat is voorzien door de Kerngroep Westblaak.
Het toekomstige skatepark aan de Westblaak, zoals dat is voorzien door de Kerngroep Westblaak.

Het tegenontwerp is een schetsvoorstel voor en door de gebruikers van de Westblaak. Geïnitieerd door skateboardende architecten Victor Verhagen & Tijs Niessen en skateboardende ontwerper Marco Jongeneel – ondergetekende dus. Dit schetsontwerp zal worden aangevuld door skateboardende skateboarders, inlineskatende inlineskaters en BMXende BMX-ers om het ontwerp ‘kritiekproof’ te maken voor álle groepen gebruikers. Het ontwerp lijkt op geen enkel vlak op het huidige park aan de Westblaak. Het nieuwe ontwerp is een volwassen ontworpen openbare ruimte. Het zou zelfs ingepast kunnen worden in het huisstijlhandboek ‘Rotterdamse Stijl’. Het ontwerp zal een brug slaan tussen het centrum en de Witte de Withstraat. Dit laatste door een aantal plekken open te laten die ingevuld gaan worden door externe ontwerpers en architecten; een skateparkvariant op de beeldenroute zoals we die kennen langs de Westersingel.
Hoe het nu verder gaat moet nog blijken. Het is nu aan de gemeenteraad van Rotterdam om een knoop door te hakken.
Volg facebook.com/westblaak voor meer informatie over het plan.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Marco Jongeneel

Marco Jongeneel

Marco Jongeneel (1978) is eigenaar van ontwerpbureau Vijf890. Hij is meervoudig organisator van het WK Skateboarden in Rotterdam en was bestuurslid van de Rotterdamse Kunststichting. Verder is hij vader van Max & Lotte én initiatiefnemer van de ‘Kerngroep Westblaak’, strijdend voor skaterechtvaardigheid.

Profiel-pagina
Lees 18 reacties
 1. Profielbeeld van Levi
  Levi

  eindelijk iemand die mijn gedachten gang deelt. Ik woon in Nijmegen en mijn lokale skatepark is verschrikkelijk. Voor mensen die niet skateboarden is het misschien niet goed te begrijpen maar het materiaal is echt heel belangrijk. Voetballen op gras heeft iets magisch zo heeft skateboarden dat met rijden op beton. Het blijft ook vreemd dat Nederland achterblijft in het creatief creeren van skateparken. In Zweden zijn geweldig mooie parken aangelegd en dit geld ook voor Italie, Spanje en zelfs in Belgie. Wat ik hoop is dat het neer flikkeren van zoals de schrijver het benoemd ikea obstakels hier maak je niemand blij mee. WE WANT SOME CONCRETE!!

 2. Profielbeeld van Henk de Vries
  Henk de Vries

  Hoe lang zit het pluche al op het pluche? Zolang er niet veel wisseling van dominante partijen is kan het geheel een beetje star worden en wordt er misschien wat minder naar kiezers/bevolking/belanghebbenden geluisterd.

  Er is 1 partij die vrij dominant is geweest de afgelopen jaren:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdam_%28gemeente%29#Verleden_2
  Laat dat in Groningen nou ook het geval zijn geweest:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_%28gemeente%29#Samenstelling_gemeenteraad

  En dat heeft geleid tot een verziekte sfeer en een tramproject dat niet te stoppen is.
  http://nrc.nl/nieuws/2012/10/31/pvda-top-in-groningen-weg/
  http://nrc.nl/nieuws/2012/10/25/pvdaers-groningen-moeten-weg-ernstig-verziekte-sfeer/

  Ik denk dat skaters/inliners/skateboarders/bmx’ers onafhankelijke kritische denkers zijn die zich minder snel in groepen met elkaar verbinden. Echter denk ik dat het heel makkelijk is om dit stereotype te misbruiken en vervolgens toch je eigen gang te gaan.
  Als alle gebruikers RVS niks vinden dan neig ik er toch naar dat er bij de beslissende partij iets niet goed gaat.

  Solos doet trouwens ook beton en hout: http://www.solos.nl
  Blijkbaar weten sommige architecten niks van skaten want in 2002 is er nog een prijs mee gewonnen: http://www.solos.nl/european%20award%20for%20public%20spaces.pdf

  VersBeton: Ik neem aan dat er een fatsoenlijke link knop komt op jullie nieuwe site!!!

 3. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Ik zag pas een filmpje met een discussie. Dit leek op een clash tussen inliners (die wel bij de ‘participatie’ gebleven zijn) en boarders die nu het heft in eigen hand genomen hebben. Is dit ook zo of is dat te simpel?

  Plannen zien er beter uit trouwens. Inderdaad een ‘volwassener’ ontwerp, een buitenruimte die er sowieso goed uit ziet los van de functie. Maar ik vraag me wel af hoe de kosten van elkaar verschillen, en hoe het draagvlak onder de gebruikers verschilt.

 4. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Ik ben inmiddels erg benieuwd naar wat oud-hollands wederhoor. Als het verhaal zo makkelijk in elkaar zit, waarom wil de gemeenteraad dan een andere kant op? Wat zijn haar argumenten hiervoor? Iemand?

   1. Profielbeeld van Bart van der Zande
    Bart van der Zande

    Die speculatie zou ik ook graag eens getoetst zien. Rotterdam benoemt zo graag dat ze meer aan ‘de burger’ willen laten. Met als grote trots het stadsinitiatief. Dan ligt er participatie voor het oprapen maar ga je toch stug door met je eigen plannen. Het klinkt zo ongelofelijk.

  1. Profielbeeld van Marco Jongeneel
   Marco Jongeneel

   Hoi Inge,
   De Gemeenteraad stelt de kaders, het is een collegebesluit. Een ambtenaar/projectleider had eigen ideëen over het skatepark waar het meerendeel van de gebruikers niet hun naam aan wilden verbinden. Een wethouder zal niet snel een ambtenaar afvallen want dan bekent ze een fout in haar organisatie.

   De raad kan in haar controlerende functie hier ‘iets’ van vinden en hebben dit nu gedaan. De wethouder moet opnieuw met de grootste groep gebruikers aan tafel. De RVS leverancier die in het visitekaartbakje van bureau binnenstad zat is inderdaad als adviseur ingevlogen onder het mom van hergebruik van de materialen.

   @Tim
   In de groep van het betonpark zitten zowel inliners, bmxers als skateboarders. In de groep van het RVS park zitten alleen een paar inliners.

 5. Profielbeeld van Jos Verveen
  Jos Verveen

  De wethouder heeft beloofd opnieuw met de skaters om tafel te gaan zitten om eruit te komen. Wat mij betreft neemt ze daarbij het ontwerp van de skaters als uitgangspunt. Gemiste kans trouwens dat dat niet van begin af aan is gebeurd…

  Jos Verveen
  Raadslid D66

 6. Profielbeeld van Jos Verveen
  Jos Verveen

  Vanmiddag heeft Marco Jongeneel op verzoek van D66 namens de groep Westblaak II hun alternatief gepresenteerd aan de gemeenteraad. Ik wil hem nogmaals danken voor de enorme inzet en energie die hij samen met de andere gebruikers voor eigen rekening en risico heeft geleverd. Het was een vreemde confrontatie vanmiddag. Aan de ene kant een voorstel van de gemeente waarbij ze een aantal gebruikers heeft laten meedenken, maar waar een grote groep niet tevreden is over het resultaat. En aan de andere kant een initiatief uit de sector zelf, waarbij het erop lijkt dat dat als uitgangspunt veel meer aanspreekt. Ik ben niet zo van de traditionele participatie, waarbij je mag meedenken, maar waarbij de gemeente wel de touwtjes in handen houdt. Ik ben meer voor het initiatief aan de sector zelf overlaten en als gemeente de kaders bewaken, bijvoorbeeld in termen van financien. Ik ben en blijf er daarom voor het ontwerp van Westblaak II als uitgangspunt te nemen. De wethouder heeft nu in ieder geval beloofd opnieuw het gesprek met ze aan te gaan. We houden het in de gaten!

 7. Profielbeeld van Marianne van de Velde
  Marianne van de Velde

  Stiekem heb ik vanmiddag wel een beetje genoten van de clash tussen Marco Jongeneel en de gemeenteraad, pogend om met elkaar in gesprek te gaan over een materie die zó ver van gemeenteraadsleden af staat dat er continu werd gevraagd naar cijfers, statistieken, bedragen, terwijl het natuurlijk veel eenvoudiger kan. Het plan van de gemeente, daar staan (een groot deel van) de skaters niet achter, punt.
  Ik hoop van harte dat D66 voet bij stuk houdt, met participatie als paradepaardje mag het niet zo zijn dat de gemeente alsnog de eigen zin doordrukt. Bij deze dan alvast, ik stem voor (vers) beton!

 8. Profielbeeld van Esther
  Esther

  Ik ben geen skater, maar alleen al die ene afbeelding (en natuurlijk de motivatie zoals die spreekt uit het stuk) smaakt naar meer. Ik hoop van harte dat het er komt! Succes!

 9. Profielbeeld van Oud Rotterdammer
  Oud Rotterdammer

  Het is ook nooit goed. Ik stel voor er een stadspark van te maken waar men lekker kan lopen, zitten en de hond uit kan laten. Denk dat die ‘gebruikers’ wel blij kunnen zijn met wat er mogelijk is.

  Twee nieuwe skateparken in een paar jaar tijd lijkt me eerlijk gezegd ook al meer dan genoeg gezien het aantal ‘gebruikers’ vergeleken met normale sporten als voetbal of joggen en de enorme kosten voor dit soort “sporten”.

  1. Profielbeeld van Joost
   Joost

   Sorry hoor meneer of mevrouw,

   maar de skateparken waar u het over heeft kan je ongeveer vergelijken met een pen zonder vulling…… je kunt er zeg maar vrij weinig mee.(dit wordt in de tekst ook uitgelegd door iemand die er verstand van heeft)

   En wie bent U om te zeggen dat skaters maar een andere sport moeten gaan zoeken?

  2. Profielbeeld van Marco Jongeneel
   Marco Jongeneel

   Beste hr./mevr. Rotterdammer,
   De beschikbare 300.000 is 1/3 van de aanleg van een regulier kunstgras-hockeyveld. Ter vergelijking; Uw stukje ‘stadspark’ naast de Erasumsbrug heeft 2.300.000 gekost.

  3. Profielbeeld van Pietje Puk
   Pietje Puk

   Dus volgens u is voetbal niet duur? En wat kosten de bouw en onderhoud van die kunstgrasvelden dan wel niet? Ik skateboard en voetbal en uit ervaring kan ik vertellen dat een skatepark van tenslotte BETON, een stuk goedkoper is dan de verplichting om elke voetbalclub kunstgras te laten aanleggen! tevens worden de kunstgrasvelden ook gesponsord door de gemeentes. Dus waarom wel de ene sport en niet de andere? bij u heeft het niets met kosten of publiek te maken, pure discriminatie van de skateboarders die gewoon lekker willen skaten zonder dat ze bang zijn dat de half-pipe in elkaar dondert.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.