Voor de harddenkende Rotterdammer

Op Internationale Vrouwendag (8 maart jl.) pakte het AD/Rotterdams Dagblad uit met een interview met wethouder Korrie Louwes. Daarin riep zij de Nederlandse vrouw op tot het stoppen met het ‘gemuts’- kinderen krijgen én een carrière er op nahouden is helemaal niet zo moeilijk, zo luidde de mening van de Rotterdamse bewindsvrouw. Hilde Westerink dacht ‘Jij hebt makkelijk praten’, en schreef een open brief.
Dag Korrie,
Afgelopen vrijdag was het 8 maart; Internationale Vrouwendag. Dat weet jij ook, want je werd geïnterviewd door het AD/Rotterdams Dagblad met de vraag te reageren op het feit dat meer dan de helft van de Rotterdamse vrouwen thuis zit. Dat gebeurt overigens elk jaar op vrouwendag: de tv doet een itempje, de krant een interviewtje, er wordt een probleem van moderne vrouwen benoemt en een sterke carrièrevrouw moet er dan op reageren. Dat noemt men ‘feminisme’, ik noem dat ongenuanceerde nonsens.
Natuurlijk is het zorgwekkend dat vrouwen in Rotterdam niet werken, meer dan de helft maar liefst. Door deze financiële afhankelijkheid komen veel vrouwen in de knel na een scheiding en dat is een probleem. Niet alleen voor hen, maar ook en vooral voor de kinderen waar zij voor zorgen. Daarmee kom ik meteen op een leuk punt in het interview: Korrie, ik vind het hartverwarmend dat jij je zoons leert dat ‘meisjes kunnen wat jongens kunnen’, maar wordt het niet eens tijd dat jongens leren dat zij ook alles kunnen wat meisjes doen? Zoals, ik noem maar wat, een carrière op pauze zetten voor de zorg van de kinderen? In de praktijk komt die zorg voor het grootste deel namelijk nog steeds op de schouders van de moeders terecht, samen met het huishouden én die terecht felbegeerde loopbaan.

Afbeelding verscheen eerder in Opzij [2005]. Gebruikt met toestemming van illustrator.
Uit Opzij [2005]. Gebruikt met toestemming van illustrator.
Ik, 33 en vooralsnog kinderloos, ben overigens nog in de heerlijk naïeve veronderstelling dat het mij allemaal wel gaat lukken, een carrière en kinderen, maar ondertussen zie ik om mij heen jonge ouders vooral worstelen. De werkplaats heeft geen plek om te kolven, de schooltijden sluiten niet aan op het werk en dan hebben we nog het altijd sluimerende schuldgevoel ten aanzien van de kinderdagopvang. Mevrouw de wethouder, ik weet niet welke reacties jij hebt gekregen op het feit dat jouw kinderen vijf dagen in de week naar de dagopvang gaan, maar in Nederland is dat not done. “Kinderen neem je toch voor jezelf, zorg er dan ook zélf voor”, roept menigeen met nauwelijks verholen minachting, en daar kun je het dan mooi mee doen. Ik kan daar nog bij roepen dat het lang niet voor iedereen financieel is weggelegd om vijf dagen ‘een goede dagopvang’ te betalen, maar dat is natuurlijk een schot voor open doel.
Ik wil mijn mening over de kinderdagopvang verder buiten beschouwing laten en ik zou willen dat jij dat als wethouder in Rotterdam ook had gedaan. Je kunt de problemen van vrouwen en jonge ouders niet van tafel vegen met een stellig uitgesproken ‘houd eens op met dat gemuts’ om vervolgens vanuit een volledig persoonlijk referentiekader te vertellen hoe het dan wél moet. ‘Kinderen vijf dagen naar de crèche brengen is in mijn ogen rustiger dan een papadag, omadag, mamadag en crèche’ zeg je in reactie op de vraag hoe je een veertigurige werkweek in godsnaam combineert met twee kleine kinderen. Want ja, die vraag wordt inderdaad nog steeds aan moeder gesteld, niet aan vader. Als ik ergens ziedend van word, dan is het wel de vraag of ‘papa vandaag oppast’. Nee hoor, papa is vandaag gewoon papa.
En mama? Die blijft thuis voor de kinderen omdat het de enige oplossing lijkt voor rust, reinheid en regelmaat en is dan een muts op de koop toe. Daarmee wordt doodleuk voorbijgegaan aan de uitdagingen van hardwerkende, altijd vermoeide ouders van nu.
Korrie, ik wil voorstellen dat we hierover met elkaar in gesprek gaan, want ik vind het wel degelijk heel interessant om te horen hoe jij dat hebt gedaan, moeder en wethouder zijn. Net zoals ik het mooi vind om te horen waarom de Marokkaanse mama’s ervoor kiezen om thuis te blijven, waarom de Nederlandse mama’s parttime werken, hoe iedereen dat toch allemaal doet en belangrijker nog, hoe we elkaar daar een beetje mee kunnen helpen.
 
UPDATE: wethouder Louwes heeft een brief teruggeschreven aan Hilde, die lees je hier

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

uitgever

Hilde Westerink (1979) kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Hilde is uitgever van Vers Beton en daarnaast werkt ze als freelance communicatiemanager voor het Rotterdamse bureau Arttenders.
hilde@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees 23 reacties