Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Tropicana is verlaten. Ooit was het een tropische droombestemming aan de Maas, bereikbaar voor iedereen met een paar tientjes op zak. Een plek om de dagelijkse sleur te vergeten tussen de palmbomen, bij een constante temperatuur van 30 graden, af en toe een duik in het golfslagbad .
Wat overblijft is een ruïne. Het commerciële tropische paradijs uit de vorige eeuw is vervangen door een geheimzinnige, verborgen idylle. Bevreemdend en ontroerend zijn de sporen van die duizenden mensen die hier ooit zwommen, zaten en rondliepen. Nu is het gebouw leeg en versleten en wordt het weer ingenomen door de natuur. Schoonheid doet zijn intrede, magisch, raadselachtig.
In deze lege baden, onder overwoekerde glazen daken lijkt de tijd met ons stil te staan.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Catja Edens

Catja Edens

Catja Edens (1970) is architectuurhistoricus. Zij onderzoekt de wisselwerking tussen plekken, hun ontwerpers, bouwers en gebruikers. Vanuit haar Bureau Spatie schrijft ze over architectuur van de 20e en 21e eeuw. Jaarlijks organiseert zij in opdracht van AIR de Rotterdam Architectuurprijs.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 16 reacties
 1. Profielbeeld van Damian "Flexo"
  Damian "Flexo"

  Wat van mijn herinneringen. Iedereen uit de buurt had het al over de sensatie “de wildwaterbaan” nog voordat ik er zelf geweest was. Ik hoorde over dat je op het laatst naar beneden gezogen werd en daar was geen letter van overdreven. Ik was toen ontzetten bang voor dat laatste stuk en ik ging nog liever van die glijbaan die loodrecht naar beneden ging. Wat ik nooit zal vergeten is dat zo’n jaren 80 aso met matje een snor zo’n indruk wilde maken op zijn vriendin door mij weg te duwen zodat ik bijna niet boven kon komen in de wildwaterbaan. Als ik zijn naam had zou ik hem zeker even komen opzoeken, ik was acht jaar man..lafaard. Ik was ook een keer drie minuten te laat of zo, kon je gelijk bijbetalen aan de uitgang. Hadden ze in die tijd natuurlijk alleen muntautomaten en ik had geen geld bij me. Ik ben ook een keer kledingstukken kwijtgeraakt, gelukkig kon ik zo naar huis want ik woonde er vlak tegenover.

 2. Profielbeeld van Ramon
  Ramon

  Lips Capital hebben gewoon het verstand van een mier, er is in nederland 1 concurrent voor een tropisch zwembad en dat is het tikibad en nog zijn ze in staat het financieel leeg te zuigen en kapot te helpen, met een beetje creatief denken en fatsoenlijk onderhoud was het nog steeds een zwembad geweest ….. lips “get out of rotterdam”

 3. Profielbeeld van bert
  bert

  jaja….HElemaal naar de knoppe gegaan door al die bad apen die er chronisch rondhingen.

 4. Profielbeeld van Michel Kemers
  Michel Kemers

  Mooie reportage, zou er graag ook eens foto’s maken. Loop al een tijdje met de gedachten rond maar zou niet zo goed weten waar om toestemming te vragen.

 5. Profielbeeld van Henk de Vries
  Henk de Vries

  Misschien een mooie kans voor de stadsboerderij. Hoezo? Nou ik zie zoveel glas, dan is de gedachte aan een stadskas niet ver weg. De Lier opent dependance in Rotterdam :)

   1. Profielbeeld van Henk de Vries
    Henk de Vries

    Goeie link, alles is al een keer bedacht.
    De plannenmakers hebben behoorlijk wat ambitie!

    Nu nog Lips Capital Group overtuigen dat het geen seniorenwoningen moeten worden.

 6. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Top bijdrage. Die keer dat ik met n collega ging zwemmen. Hij er nog nooit was geweest en de eerste keer van de wildwaterbaan zijn kin openstootte. Gelukkig dat het havenziekenhuis ernaast ligt.
  Wel vrijkaartjes gekregen toen. Dat was dan weer netjes.

  1. Profielbeeld van Anneke Kortleve
   Anneke Kortleve

   Haha -inderdaad. Ik ben ook nog een keer in dat Havenziekenhuis geweest, toen was ik van die aap zijn banaan afgedonderd en had ik een gat in mijn hoofd. Het was gelukkig niet ver weg. We kregen geen vrijkaartjes. Misschien omdat ik er met de hele familie was en we toch al bijna naar huis gingen.

 7. Profielbeeld van Milou
  Milou

  Wauw… Dat is wel heel toevallig, of misschien juist niet want wat is toeval? Anyway, toen ik afgelopen week langs Tropicana fietste dacht ik: ‘Wat ben ik benieuwd hoe het er van binnen uit ziet. Zou het niet interessant zijn om hier juist nu foto’s te gaan maken om te zien wat er nu nog over is van Tropicana?’. En taadaa, mijn verzoek is verhoord. Thanks!! (Ps. en niet te vergeten de nostalgie van deze foto’s, mooi)

 8. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Die aap in het kleuterbad. Die ááp! Het is echt ongelooflijk hoeveel jeugdherinneringen hier opkomen. Hoe vaak ik wel niet bijna ben verzopen in de wildwaterbaan, hoe moeilijk het was om als klein meisje daar op het einde om er weer uit te komen – de tegenstroming was zo hard dat ik soms hulp van een volwassene nodig had. En toch ging ik er nog een keer in. Het koude badje buiten waar ik ook altijd wilde bewijzen dat ik ech wel durfde! En dan de dag eindigen in je natte koude badpak, al rillend frietjes eten met heel veel mayonaise op een witte plastic stoel terwijl de jungle sirene nog eens afging. Ik hoor ‘m nog steeds.

  En natuurlijk al die wilde verhalen die op school de ronde deden; over koppen die naar beneden rolden vanwege scheermesjes in de glijbanen en potloodventers in de omkleedhokjes, en wie had het met wie gedaan in het bubbelbad.

  1. Profielbeeld van Emily
   Emily

   Jaaa die roddels vooral, ook bij ons op school ging dat scheermesjesverhaal de klaslokalen rond! De wildwaterbaan heb ik na de eerste traumatische ervaring nooit meer overgedaan.
   Mijn favoriete moment was toch wel dat ik Linda Wagenmakers (post-Miss Saigon, pre-Eurovisie) gekleed in lichtblauwe bikini in de kleedkamer tegenkwam. ‘Wow Tropicana is echt koel!’ dacht ik nog. Nu is Tropicana leeg en Linda’s carrière ook van de wildwaterbaan af. Ik hoop dat ze ooit weer de kant op komt.

  2. Profielbeeld van Hilde Westerink
   Hilde Westerink

   Eeva, ik werd ook helemaal gek toen ik die aap zag. Daar was ik toen al te groot voor, maar ik wilde zó graag van die banaan af glijden.

   1. Profielbeeld van Hilde Westerink
    Hilde Westerink

    Ok. Ik zie nu pas in hoe belachelijk mijn laatste zin is. Wil iedereen die ajb negeren?

  3. Profielbeeld van Jordy
   Jordy

   prachtig omschreven door Eeva!
   En tijdens het patat eten kijken hoe grote mannen zo’n grote golf te creeren bij de witte platte glijbaan dat het water over het glas kwam. Om dat vervolgens zelf te proberen en bedrogen uit te komen met een golfje van niks. Later zou ik ook zulke golven maken. Nu zou ’t lukken, maar nu is het te laat :(

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.