Voor de harddenkende Rotterdammer

Ook deze week helpen De Beste Stuurlui u weer door die pijnlijke stiltes tijdens de vrijmibo door. Vraag bijvoorbeeld eens aan uw medeborrelaars waar zij op de markt de beste groenten voor de goedkoopste prijs halen. Of vraag anders waar nog leuke boekhandels zijn om in rond te neuzen? En kent uw collega eigenlijk het Koningslied al uit het hoofd?

Marktonderzoek

Het is zaterdagmiddag en daar ga ik: boodschappentas aan mijn arm, tien euro in mijn portemonnee en de zon in mijn gezicht, klaar om de Binnenrotte te bestormen op zoek naar goedkoop groente en fruit. Bij voorkeur een gigantische hoeveelheid voor zo min mogelijk geld.
Na wat vruchteloos getuur over de schouders van andere marktgangers herinner ik me dat ik vorige zomer veel tijd heb besteed aan marktonderzoek. Letterlijk. In het vroege voorjaar kwam ik nog thuis met een tas onsamenhangende troep (drie appels, een kilo postelein en een halve rettich) en was mijn tien euro in rook, of nee, schimmel opgegaan. In september spendeerde ik vijf euro en knalde thuis triomfantelijk een stralende tas spullen op het aanrecht. Toen werd het winter en was ik te bedonderd om nog langer in regen en sneeuw de kraampjes langs te gaan.
Mijn kraampjeskennis ben ik dus verleerd. Zaterdag liet ik me nog verleiden tot aankoop bij een kraam die ik vorig jaar voor geen cent vertrouwde. Twee dagen later kijken groenwitte citroenen me huilend aan vanaf hun schaal. Bah. Maar ook: verdomme. Waar zijn ook alweer de goeie kraampjes?!
Diezelfde middag probeert een vriendin mij uit te leggen waar volgens haar de beste fruitkraam zich bevindt. Dat blijkt lastig: ‘Bedoel je dat nieuwe stuk bij de Meent?’ ‘Nee, dat korte stuk, bij de Hoogstraat.’ ‘Bij de Bram?’ ‘Nee, niet aan de kant van de bieb. Met Blaak in je rug is het aan je rechterhand.’
Niet te doen natuurlijk, maar bij deze toch een oproep: weet jij, lezer, waar de beste kraampjes zijn? Waar we op moeten letten bij vijf avocado’s voor één euro? Wanneer we wel en wanneer we niet een doos mango’s moeten aanschaffen? Kortom: deel je marktkennis en laat het achter in de comments. Of mail mij, dan kunnen we er samen de hele zomer geheimzinnig over doen.
door Hilde Westerink

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

Historische verkoopformule

Afgelopen vrijdag heeft de boekwinkel Donner + De Slegte zijn deuren geopend. De overname door investeringsmaatschappij ProCures en de samenvoeging van Selexyz met De Slegte was noodzakelijk voor de redding van de boekhandel. Maar zal het genoeg zijn voor hun voortbestaan?
Ooit was Donner voor mij een boekenparadijs; de winkel stelde mij zelden teleur. Tegenwoordig haal ik het niet meer in mijn hoofd met een specifieke wens de winkel binnen te stappen. Te vaak ben ik binnengelopen om ”we hebben het niet maar we kunnen het wel bestellen en over een week is het binnen” te horen. De online boekenhandel heeft hier de slag gewonnen: de boekwinkel is langzamer dan wanneer ik het zelf bestel!
Want wat heeft een boekenwarenhuis mij nog eigenlijk te bieden? Doelgericht kopen is duidelijk het terrein van de online handel. Maar voor toevallige ontmoeting blijft de fysieke winkel onvolprezen. Neuzen dus, maar neuzen doe ik het liefst op kleinere schaal, met een curator die al een selectie van boeken heeft gemaakt om het neuzen efficiënter en plezieriger te laten verlopen. Een kleinere winkel lijkt dan logischer.
Paul Dumas, algemeen directeur van ProCures, ziet echter nog wel toekomst in de boekenwarenhuizen. Het moeten “multimediale, frisse ontmoetingsplekken” worden, “vol inspiratie en verrassende vondsten.” Zo kunnen er bijvoorbeeld kookworkshops worden gegeven bij de kookboeken.
Maar het feit dat er zoveel randzaken moeten worden georganiseerd lijkt me een teken dat het boek op zichzelf te saai is geworden. En een hele kelder met tweedehandsboeken versterkt dat suffige image des te meer. Ik ben bang dat de combinatie snuffelparadijs en multimediale inspiratievolle belevingswinkel niet het gouden ei blijkt te zijn voor een dergelijk A-locatie aan de lijnbaan, maar de stuiptrekking van een historische verkoopformule.
door Ivan Thung

Oranje boven!

Na Gaston Taument en Edgar Davids, zullen Beatrix en Willem-Alexander het honderdeenenvijftig meter hoge gebouw van de Nationale Nederlanden sieren. Pardon? Opdat ze het in Dordrecht kunnen aanschouwen!
Aan de invasie van de Oranjes in Rotterdam komt voorlopig geen eind. Want een feestje vieren, dat kunnen we hier wel. Dus nemen we in september afscheid van Beatrix in Ahoy (of ‘bedanken’ we haar, aldus propagandameester van het Nationaal Comité Inhuldiging Joop van den Ende) en plakken er gelijk een vaartochtje over de Maas (lees: de Rijn) aan vast. Want een échte Koningsvaart gaat niet langs de grachten of over het IJ.
Alsof dat nog niet genoeg is, vormt Ahoy op 30 april tevens het toneel van een heuse sing-a-long met het Koningslied als OST. Dankzij onze technologische vergevorderdheid zullen wij het naar de hoofdstad en de rest van de polder beamen, zodat ook zij mee kunnen sjalaliesjalalalen. Sorry Daphne Deckers en co., maar als er toch een Koningslied moet komen, dan had ik liever het alternatief van de Rotterdamse dichter Rien Vroegindewij gehad. Zonder dat slap geouwehoer en vleierij.
En als dit allemaal u niet zint? Dan kunt u lekker gaan protesteren. Want daar is ‘helemaal niks mis mee’, aldus Willem-Alexander. Je mag hem trouwens ook gewoon Willem noemen.
Oranje is meer dan een kleur. Oranje is Rotterdam.
door Alex Furtado

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Henk de Vries
  Henk de Vries

  Hilde: na een aantal citroenen hebben laten wegrotten neem ik aan dat je nu wel ongeveer weet wanneer dit plaatsvindt. Zoniet, wacht dan tot de eerste begint dan weet je dat je aan de slag moet. Dan is het tijd om je citroenen eerst schoon te boenen, je weet wel anders eet je was, dan kun je de schil er vanaf raspen, dat is de zest. Dat kan je drogen, fijnmalen en daarna stop je het in een schoongewassen kappertjespotje. En zoek je een keer een receptje met zest of een drankje.
  Het sap dat pers je en doe je in de vriezer in een ijsblokjeszakje, dan kun je het gelijk makkelijk doseren. Ohja, ik neem limoenen ipv citroenen. Die zijn minder zuur en hebben minder vitamine C, maar zijn iets aromatischer.
  En dan komt het leukste/lekkerste: zelf limonade maken! Daarvoor vind ik de limoen ook lekkerder. Ik doe ongeveer 1/3de van een halve limoen met een theelepel bruine suiker (=meer smaak dan witte).

  Maar over inkopen: misschien moet je ook opletten waarom ze goedkoop zijn. In Delfshaven liggen alle niet perfecte komkommers (die van de AH lijken wel afkomstig van een plastisch chirurg) die ontzettend lang houdbaar zijn. De kaasboer vertelde me dat hij ook in Den Haag staat en daar de dure stukken verkoopt. Hier liggen alle stukken die er een beetje raar uit zien.
  Vrij algemeen: vis met heldere ogen is vers, bij groente en fruit ruiken en voelen. Zachter en zoeter is vaak meer op het randje.

  Het gaat overigens niet alleen om wat je inkoopt ook om hoe jij het bewaart. Tips en nog meer http://www.patatouille.be/nl-be/content/bewaarfouten/76/. Vooral opletten met groenten die ethyleen uitscheiden dat zorgt voor rijping.

  Overigens krijg je bij de markt een rijpheid waar je bij de supermarkt meer voor moet betalen. Misschien draait het wel allemaal om timing.

  1. Profielbeeld van Hilde Westerink
   Hilde Westerink

   Dag Henk! Ik zie nu pas je reactie, maar dankjewel voor het meedenken! Overigens waren die citroenen bedoeld om te preserveren, maar dan niet gedroogd zoals jouw tip (dat ga ik zeker eens doen!), maar in zout en citroensap.
   Fijne website, dat Patatouille, dankjewel voor de link!

 2. Profielbeeld van Florian Schroiff
  Florian Schroiff

  Hilde: Misschien niet de goedkoopste, maar zeker de lekkerste groente en fruit krijg je op dinsdag op Eendrachtplein bij de bio-markt. En ze bederven gemiddeld niet zo snel.

  1. Profielbeeld van Hilde Westerink
   Hilde Westerink

   Ik vergeet inderdaad telkens dat dit markt bestaat. Ik heb inderdaad ook wat moeite met de prijzen, maar wie weet hebben ze soms mooie aanbiedingen. Volgende week ga ik er toch eens langs. Bij sommige groenten en fruit is het wel de moeite waard om wat extra neer te tellen en niet die bulk voor 1 euro in te kopen….

 3. Profielbeeld van LG
  LG

  De biologische markt op het Eendrachtsplein is inderdaad zeer de moeite waard. Ja, het is duurder dan de gewone markt, maar de kwaliteit is ook een paar klassen hoger. Bovendien koop je daar veel makkelijker per stuk in plaats van in bulk zoals op de Binnenrotte. Daarmee haal je dan de winst. Want het is heel leuk, zo’n kilo goedkope citroenen, maar als je maar drie per week nodig hebt… :-)

  1. Profielbeeld van Hilde Westerink
   Hilde Westerink

   Daar zit voor mij het dilemma, want om mysterieuze reden gaan de citroenen er bij mij thuis met vrachtladingen doorheen!

 4. Profielbeeld van LG
  LG

  Dan wordt het hoog tijd de citroenkaboutertjes eens stevig aan te pakken ;-)

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500