Voor de harddenkende Rotterdammer

In het ‘geweld’ van de bombardementsherdenkingen is het lot van de zwaarst getroffen groep, de joodse Rotterdammers, een voetnoot geworden.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
  1. Profielbeeld van Miki
    Miki

    Ongetwijfeld een gevoelig citaat uit een interessant essay. Het essay ging overigens over veel meer dan dit citaat doet vermoeden. Namelijk over de verandering van de tweede wereldoorlog van een gedeelde herinnering naar een historisch feit. Voor mij is het een merkwaardige mengeling van beide: van historische bespiegelingen, literatuur, de herinneringen van mijn moeder aan de Ghetto in Budapest en aan mijn grootvader en anderen die nooit zijn terug gekomen, en de bejaarde dames die tijdens mijn kinderjaren mij er aan herinnerden hoe veel ik leek op mijn grootvader, tot aan het gefluister over die periode dat steeds luider werd naarmate ik en vooral zij ouder werden.

    Terwijl ik dit schrijf staat de ingelijste foto van mijn grootvader op mijn bureau. Zijn Jahrzeit weet ik niet, maar op 4 mei leg ik een kiezelsteen bij het gedenkteken van het Joodse ziekenhuis, een gedenkteken in een ander land en een andere ghetto; lees ik thuis, zonder minjan, een Kaddisj voor de rouwenden en vier ik mijn eigen agnostische crypto-Marxistische Joodse ik,

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500