voor de harddenkende Rotterdammer

De campagne is voorbij, de stemmen zijn geteld. Schaatsbaan Rotterdam kwam als toch wel verrassende winnaar van het Stadsinitiatief 2013 uit de bus. Ze haalden een kleine 23% van de totaal uitgebrachte stemmen, en krijgen een bedrag van €2 miljoen voor het realiseren van hun droomproject. Geen drijvend zwembad, geen popzaal: de Rotterdammer wil schaatsen.
Naast de winnaar kreeg ook de absolute verliezer van het Stadsinitiatief 2013 geld toebedeeld: Rotterdam World Wide (RWW). Dat zou in theorie zelfs geen probleem hoeven te zijn, als er dan wel een solide, publieke basis zou bestaan voor het project in kwestie. En daar wringt het schoentje: die is er niet.
Helaas moeten we na twee edities ook dezelfde conclusie trekken voor het Stadsinitiatief in de huidige vorm: gewogen en te licht bevonden. Dit moet stoppen.

Illustratie: Vers Beton
Illustratie: Vers Beton

De cijfers

Omdat Schaatsbaan het volledig beschikbare bedrag van €2,5 miljoen niet helemaal opsoupeert, wordt het restant naar rato toebedeeld. RWW is de enige kandidaat die in die mal past. Dus ondanks het feit dat zij als zevende en stijf laatste eindigden krijgen zij een bedrag van vier ton toegekend. Een verrassend besluit, maar wel duidelijk gecommuniceerd naar de deelnemers. Volgens de organisatie, althans.
Om één en ander concreet te maken kijken we in dit opiniestuk allereerst naar de cijfers. Zij zouden de meest objectieve vorm van vergelijk moeten zijn. In totaal werden er dit jaar 39.737 stemmen uitgebracht. Op grofweg een half miljoen verstuurde brieven (persoonlijk geadresseerd!) is dat een terugkomst van ongeveer 8%. Daarmee is het ‘opkomstpercentage’ ongeveer gelijk aan dat van de eerste editie. Dit ondanks de verbeterde promotie vanuit de organisatie zelf. Een veeg teken aan de wand.
Voor de eerlijkheid is het wel aardig de vraag te stellen of dit aantal, wat meer genuanceerd bekeken, nu veel of weinig is. Wie veertigduizend boeken verkoopt heeft een boerenjaar, maar wie als politieke partij evenzoveel stemmen bij de verkiezingen haalt komt niet in de gemeenteraad van Rotterdam. Laten we het houden op het feit dat het Stadsinitiatief een kritische massa van ongeveer 40.000 inwoners kent. In een stad met ruim 600.000 bewoners lijkt dat te mager om via een wedstrijdelement miljoenen publiek geld mee te verdelen.

RWW

Als we naar het geval RWW kijken is schraalhans helemaal keukenmeester. Zij voerden geen noemenswaardige campagne, waren weinig zichtbaar en krijgen vier ton publiek geld op basis van…681 stemmen. Jazeker, u leest het goed: 681 stemmen, een aantal waarmee je de grootste zaal van Pathé Schouwburgplein niet eens gevuld krijgt.
RWW heeft in totaal 1,7% van de totaal uitgebrachte stemmen bemachtigd. Het verschil met nummer zes was ruim 3500 stemmen: Work@School wist een dikke 4000 sympathisanten aan zich te binden, ruim 10% van de uitgebrachte stemmen. Het aantal steunbetuigingen voor RWW wordt nóg pijnlijker als we kijken naar het aantal blancostemmen dat werd uitgebracht: 616 mensen namen de moeite tot een min of meer symbolische actie.
Het verschil tussen RWW en blanco is daarmee maar 0,1% van het totaal. Beschamend. Wie serieus denkt dat dit nog altijd een ‘basis’ is om publiek geld mee te verdelen, is mesjogge. In een stad die bibliotheken aan de lopende band sluit, zijn cultuurbudget met 20% reduceerde, waar de bijstand de pan uitrijst en die zich opmaakt voor nog eens een rondje draconische bezuinigingen is het ‘belonen’ van RWW één grote opgestoken middelvinger naar de maatschappij.
Dit alles buiten het feit dat de schrijver van dit stuk de eerste persoon nog moet tegenkomen die überhaupt begrijpt wat RWW nu precies inhoudt. Een hashtag? Een digitaal plakboek? En waarom kost dat vier ton publiek geld?
Het toekennen van geld aan RWW is alsof de hekkensluiter van de voetbalcompetitie, die alle wedstrijden met 10-0 verloor, alsnog een ticket voor de Champions League krijgt, omdat ze toevallig de minste gele kaarten van alle deelnemers hebben behaald. Volgens de ‘regels’ zal het allemaal wel kloppen, maar het is een inschattingsfout van jewelste. Wie dat als volksvertegenwoordiger niet ziet geeft een brevet van onvermogen af. Dat de organisatie in zijn wedstrijdstatuut geen ‘ondergrens’ heeft opgenomen als voorwaarde voor het uitkeren van eventueel over te blijven geld is een vorm van onvervalst amateurisme.

Verkiezing ongeldig

Gedane zaken zullen wel niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden, maar laat het dan een les zijn. Dit was een uitgelezen mogelijkheid geweest om of één van de andere kandidaten die wél op steun konden rekenen van stemmers aan te moedigen of om het geld misschien wel gewoon niet uit te keren. Het op te potten, of de schuld van de stad een beetje mee te reduceren. Had zomaar een gesloten bibliotheek kunnen schelen. En die hebben in de regel meer dan 681 lezers.
Voor wat betreft het Stadsinitiatief: het is geprobeerd. Maar in de huidige vorm kan het niet verder. De geïntensiveerde campagne, incluis alom vertegenwoordigde poster, een televisieprogramma én Quintis Ristie, heeft niet tot meer stemmers geleid. Dat blijft blijkbaar beperkt tot een bepaalde elite. En dat is niet genoeg om deze bedragen mee te verdelen. Slimmeriken proberen het bedrag af te zetten tegen de totale gemeentebegroting, maar dat is demagogie van de bovenste plank. Een bedrag van €2,5 miljoen is heel veel geld. Als in een kamer met 100 mensen vervolgens maar acht personen de moeite nemen om er een mening over te uiten dan is zo’n verkiezing welbeschouwd ongeldig. Dit is de volwassen conclusie die de pleitbezorgers van het Stadsinitiatief zouden moeten trekken. Alleen dan kan er misschien een andere variant bedacht worden.
Voor wie de cijfers zelf wil nalezen verwijzen we naar de officiële uitslag.
UPDATE: De reactie van verantwoordelijk wethouder Korrie Louwes is hier te lezen op Vers Beton: “Lessen leren voor derde ronde van het Stadsinitiatief”.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Lees 164 reacties