Kunst & Cultuur13 juni 2013

Het Hofplein is weer even van de Rotterdammers

Vers Beton schrijft vanaf deze maand een column in de vernieuwde Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In deze zomereditie neemt Eeva Liukku de aftrap, waarin zij verheugd vaststelt dat het Hofplein deze maand juni eindelijk weer eens de titel plein verdient.
 

Deze maand kun je naar Manu Chao op het Hofplein, lees ik in de krant. Op het Hofplein? Inderdaad, ik lees het goed. Bovenop de Hofplein fontein zal de headliner van het nieuwe festival ‘Rotterdam Unlimited’ optreden. Dat is toch een opmerkelijke locatie.

Het Hofplein heeft met het Terbregseplein en het Kleinpolderplein gemeen dat ze alle drie de naam ‘plein’ onwaardig zijn. Veel plein komt er bij de gigantische verkeersknooppunten niet kijken. Tijdens het interbellum was het Hofplein nog het centrum van beroemde uitgaansgelegenheden als Pschorr en Loos, maar in de wederopbouw is het bestemd voor autoverkeer. Voetgangers zijn hier slechts een vervelende sta-in-de-weg, en de wachttijden voor fietsers zijn ook legendarisch.

Wanneer gaan we eigenlijk naar het Hofplein? Niet veel mensen werken er meer. In de Hofpoort, het oude Shellgebouw, staan twintig verdiepingen leeg. Toch zijn er momenten dat het Hofplein een ongekende aantrekkingskracht heeft op het publiek. Bijvoorbeeld als een voetbalteam een belangrijke wedstrijd heeft gewonnen, of dat nu Galatasaray is, of het Nederlands elftal. Op zo’n moment nemen we weer even bezit van het Hofplein, de fontein incluis. Tot de politie iedereen beveelt uit de fontein te komen en het plein te verlaten, want dáár is het plein kennelijk niet voor bedoeld.

Er is nog een reden om naar het Hofplein te gaan: als ik de honger wil stillen na een nachtje uitgaan, in de ijdele hoop dat het de kater de volgende dag zal verzachten. Die loempiakraam is namelijk écht altijd open. Het liefst eet ik mijn loempia dan op aan de rand van de fontein, omdat je er op een vroege zondagochtend ongestoord kunt zitten.

Deze maand is het Hofplein dus weer even een bestemming voor publiek. Tijdens de dag van de architectuur op 22 juni kun je vierentwintig uur lang in de Hofpoort verblijven. Het gebouw dat voormalig wethouder Mentink in de jaren zeventig nog ‘de laatste erectie van het grootkapitaal’ noemde, wordt een ware vertical city – what’s in a name. En tijdens Rotterdam Unlimited komt er een podium bovenop de fontein. Ik kan niet wachten. Want dan zal het Hofplein weer even met recht de titel plein verdienen.

Loempiakraam op het Hofplein
Loempiakraam op het Hofplein Beeld: Ferry van Steijn | IkRotterdam

Deze column verscheen eerder in de Uitagenda Rotterdam.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:24Hofpoort, Dag van de Architectuur, fontein, Hofplein, loempiakraam, Rotterdam Unlimited en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: hofplein, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *