Voor de harddenkende Rotterdammer

De komende 5 weken besteedt Vers Beton samen met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag over een nieuw huis op het Noordereiland dat een vieze steeg gaat veranderen in een mooie, bewoonde locatie.
Geen plek in de stad is zo representatief voor de geschiedenis van Rotterdam als het Noordereiland, want zowel in het ontstaan van de haven als in de aanloop naar het bombardement van 14 mei 1940 speelt het een rol. Het kunstmatige eiland ontstond toen tussen 1868 en 1876 de Koningshaven werd gegraven en daarmee de punt van Feijenoord afgesneden werd. Het Noordereiland is sinds die tijd veranderd van een bedrijvige plek in een rustige woonwijk, waar statige negentiende-eeuwse panden afgewisseld worden door wederopbouwarchitectuur. De Hef herinnert aan de treinen van en naar het Zuiden die ooit voorbij raasden, maar grenst nu aan een park. Het eiland is een bijzondere plek, waar je door het licht dat op het omringende water weerkaatst je altijd bewust bent op een eiland te zijn. De beste plek in de stad om je los te maken van het denken in Rotterdam Noord versus Rotterdam Zuid; het eiland is geen van beiden.
De bewoners, die een hechte gemeenschap vormen, noemen zichzelf ‘eilanders’. Dit jaar zal Jan-Philip van Mourik, docent Duits op een middelbare school, ook eilander worden. Zijn huis moet alleen nog wel gebouwd worden, op een plek die er nu uitziet als een anonieme steeg. Slechts een paar meter breed en precies gelegen tussen het talud van de Hef en het naastgelegen Perzisch restaurant. Een gedumpte televisieschotel, de ventilatieschachten van het restaurant en woekerend groen zijn eigenlijk het enige dat er nu te zien is. Het is moeilijk je voor te stellen dat er dit jaar nog een vrij spectaculaire, moderne woning zal verrijzen.
Architectenbureau Kühne en Co ontwierp de woning, die vier bouwlagen krijgt, met een groot dakterras. De ontwerpen die zij eerder realiseerden in de binnenstad, het kantoor van het bureau zelf in de Boomgaardsstraat en een woning aan de Mauritsstraat, maken op een vergelijkbare manier gebruik van ruimte die wel vergeten lijkt te zijn, of per ongeluk overbleef bij het bouwen van alles er omheen. Dankzij de bouw van het huis op deze plek, wordt de hele ruimte aan die kant van de hefbrug opgeknapt. De grond wordt afgegraven en gesaneerd, de stenen façade van de onderkant van de brug gerenoveerd, nieuw groen wordt aangeplant. De anonieme, vieze steeg moet veranderen van een niemandsland in een hoogwaardige, bewoonde plek.

De Hef gezien in de weerspiegeling van een ruit op de Prins Hendrikkade
De Hef gezien in de weerspiegeling van een ruit aan de Prins Hendrikkade

Op een zonnige vrijdagmiddag tref ik Jan-Philip op de plaats waar zijn woning komt. In zijn handen heeft hij een maquette van de woning, gemaakt van lego. Terwijl we het talud van de Hef beklimmen, vertelt hij zichtbaar enthousiast over het ontwerp en het proces rond het bouwen van zijn woning. “Met Kühne en Co ben ik op zoek gegaan naar een plek in de stad om een huis te bouwen. Paul Lageschaar, de projectarchitect, stelde deze plek voor, en ik was meteen verkocht. Nu kom ik op verschillende tijdstippen hier kijken, luisteren, zitten, even een rondje lopen. Dat maakt dat ik inmiddels wel verknocht ben geraakt aan deze plek, en het Noordereiland.”
De bouw van het huis zal op korte termijn beginnen, maar de aanloop is lang geweest. Ondanks de medewerking van de gemeente en deelgemeente was het wijzigen van het bestemmingsplan een moeizaam proces. “Dat is wel jammer, aan de ene kant propageert de gemeente particuliere initiatieven. Maar tegelijkertijd heb ik gemerkt dat de processen die je als particulier moet starten niet altijd even snel verlopen. Dat weet de dienst stadsontwikkeling zelf ook wel. Zij hebben te laat geanticipeerd op de wensen van particuliere opdrachtgevers. Maar kijk eens om je heen. Deze omgeving, daar heb ik het wachten wel voor over gehad. Maar nu gaat het bijna beginnen.”
Waarom een eigen huis bouwen en niet gewoon een bestaand huis kopen? “Dat is saai”, zegt hij glimlachend, “Natuurlijk heb ik daar ook wel naar gekeken, maar ik vind het stoerder en leuker om met Kühne en Co aan de slag te gaan. Ik ken hun projecten in de binnenstad ook, en daarvan denk ik: zo’n huis wil je toch hebben!” Bij het ontwerp van de woning is er op gelet dat het project goed in de omgeving past en het straatbeeld rustig blijft. Maar het wordt geen onopvallend huis, zo leert een blik op de maquette. Jan-Philip gebaart naar de monumentale stalen hefbrug: “Het wordt een stoer huis. Met zo’n stoere buurman moet je hier niet een tuttig ding neerzetten.”
logo AIR 4klPLUG is op zoek naar nieuwe locaties! Weet jij waar open gaten, hoeken of koppen in Rotterdam te vinden zijn? Of ben je zelf bezig een PLUG-project van de grond te krijgen? Help mee om beweging te krijgen rond kleine bouwprojecten die de stad vormen en verrijken. Mail je locatie, plan of project naar de redactie via plug@airfoundation.nl, of kijk voor meer informatie op www.plugrotterdam.nl.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Kelly Stroet
  Kelly Stroet

  @Fay
  Echt een leuk idee! Maken jullie trouwens gebruik van kunststof kozijnen of aluminium? Ben zelf ook aan het bouwen…
  Hier in zuid-limburg kunnen we wel zulke projecten gebruiken. Maar misschien is de gezelligheid en levendigheid er al en hoeft die niet per se gemaakt te worden. Toch zou me dit overhalen jullie mooie stad eens te bezoeken.
  Is hij al af?

  http://www.smebo.nl/producten/kozijnen/kunststof-kozijnen/

 2. Profielbeeld van Jan-Philip
  Jan-Philip

  Wat een leuke reactie, Martine! Dankjewel daar voor.

  Het állerbeste kan je voor de info naar de baksteen en de kozijnen naar de architect van mijn woning: Architectenburo Kühne & Co in Rotterdam.
  TOP architect! Bereikbaar op nummer 010 – 4141 355. Vraag dan naar Paul Lageschaar. Hij kan je álle info geven.

  Als je ’s in de buurt bent Martine, schroom dan niet om even aan te bellen. Je bent van harte welkom. Het is een heerlijk huis en ben er superblij mee.

  1. Profielbeeld van Lucette
   Lucette

   tot dat je erachter kwam dat er een tokkelbaan over je dakterras kwam

  2. Profielbeeld van Martine Goldenbeld
   Martine Goldenbeld

   Bedankt voor je antwoord Jan-Philip! Ik ga zeker contact opnemen met Paul Lageschaar.

   Meestal ben ik elke woensdag op het Noordereiland. Mocht je een keer woensdag eind van de middag thuis zijn dan kom ik graag een keer lang om een kijkje nemen en om je ervaringen te horen!

 3. Profielbeeld van Martine Goldenbeld
  Martine Goldenbeld

  Heel mooi huis Jan-Philip! En een mooie lokatie natuurlijk.

  Zelf zitten wij nu ook in het begin stadium van het ontwerpen en bouwen van een eigen huis in Dordrecht. Heel spannend allemaal.

  Ik ben heel erg benieuwd welk soort baksteen jij hebt gekozen, ik vind het een erg mooie kleur. En wat voor kozijnen heb jij?

  Je hebt tegenwoordig zoveel keuzes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik probeer maar een beetje om me heen te kijken en daaruit inspiratie op te doen.

  Ik hoop dat je mijn vragen wilt beantwoorden, bedankt alvast!

 4. Profielbeeld van Jan-Philip
  Jan-Philip

  Leuke reactie van jou, Madeleine.
  Dankjewel voor je compliment.

  Huis is klaar!

  Verhuizing nog niet helemaal ;-) maar we wonen er nu definitief.
  Het is een super cool en heerlijk huis geworden.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   kan je niet ergens een paar fotos plaatsen? ik ben wel benieuwd hoe het er van binnen uit ziet en wat het uitzicht is vanaf het dakterrras.

 5. Profielbeeld van Jan-Philip
  Jan-Philip

  Inmiddels ligt de fundering alweer enkele weken en zijn de voorbereidingen getroffen de lucht in te bouwen. Steigers klaar rondom. Het wordt mooi!

  1. Profielbeeld van Madeleine
   Madeleine

   Geweldig mooi huis en locatie, jaloers makend, ben er speciaal voor omgelopen na het posten van mijn pakje in de v.d. Takstraat.
   Heel veel woonplezier.

 6. Profielbeeld van Jan-Philip
  Jan-Philip

  We zijn begonnen!

  Fase 1: Bomen zijn gekapt ( dd. 28 juni).
  Bouwrijp maken gaat de komende weken verder.

  Er ontstaan nu al nieuwe, verrassende en spannende views rondom het bruggenhoofd en talud nabij De Hef. Prachtig!

  1. Profielbeeld van Fred.v.d.Hek
   Fred.v.d.Hek

   leuk Jan ik ben geboren november 1944 op de Maaskade 9 a tov het zwembad en ben later gaan varen bij de Nestorak ,het kantoor stond aan de andere kant van de spoordijk waar jij nu woont (ik zag de uitzending van Binnenstebuiten) en waar jou huis staat zat in het blok huizen
   mijn kapper ,ik voel me een echte eilander ondanks dat ik op mijn 16e verhuisd ben naar de Betuwe . Ik heb van 1960 tot 1963 gevaren en moest toen in dienst . Ik wil mettertijd mijn geboortehuis nog eens bezoeken

 7. Profielbeeld van Dirk Schennink
  Dirk Schennink

  Mooie plek hoor om je huis te realiseren! Hopelijk volgen er nog veel meer van dit soort initiatieven en komen er veel Plug projecten van de grond :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.