Kunst & Cultuur8 augustus 2013

Rooftop Cinema op het dak van Hofplein: “Goed initiatief, leuke plek!”

Woensdagavond was de opening van Rotterdams eerste rooftopcinema-festival: Roffa Mon Amour. Ook in de stromende regen bleven de organisatie én het publiek enthousiast. “Let the rain begin!”

Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall.
Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall Beeld Roffa Mon Amour

LantarenVenster

Beide organisatoren, Lisa en Charlotte, werken bij LantarenVenster. Daar broedden ze op het idee voor een eigen filmfestival. Charlotte van Zanten publiceerde onlangs haar eerste boek en verhuist binnenkort naar Brussel voor een nieuw avontuur. “Het begon na een personeelsuitje op Katendrecht. We stonden langs de kade en dachten: hoe tof zou het zijn om hier een openluchtbioscoop te hebben?”

Bezoeker Sauli is blij met het initiatief. “Dit is toch het soort programmering dat de reguliere bioscopen in Rotterdam laten liggen. Ik ben vooral benieuwd naar de film morgen, Halley, een arthouse horror. Ik hoop dat het droog blijft. Dit is een leuke plek.” Charlotte benadrukt dat het festival een resultaat is van goede samenwerking. “De deelgemeente was heel enthousiast, het IFFR, Roderik (Lentz, programmeur LantarenVenster, red.), iedereen heeft ons zoveel geholpen. Ik heb de afgelopen nachten weinig geslapen, maar al die steun geeft heel veel energie.”

Experiment

Voor kunstenaar Jonas Vorwerk, die op het terrein zijn nieuwe project ‘Thundercloud’ (werktitel) laat zien, is het festival de ideale plek om zijn installatie te finetunen. “Normaal ben ik in mijn atelier maanden bezig tot het perfect is, nu probeer ik het elke dag iets vetter te maken. Vanmiddag zag het er bijvoorbeeld heel anders uit dan nu. Het experiment is heel belangrijk bij interactieve media. Lampjes laten knipperen kan iedereen. Gevoel geven aan digitaal werk is de kunst.”

Uitdaging

Lisa en Charlotte wilden graag hun eigen initiatief beginnen en haakten daarom niet aan bij één van de bestaande filminitiatieven in Rotterdam. “We wilden niets uit handen geven. Dat was onze grootste kracht én zwakste plek.” De locatie was niet meteen ideaal. “Geen stroom, water of sanitair. We moesten alles regelen. Maar de geselecteerde films krijgen een extra dimensie mee in deze setting. Het werkt vervreemdend, dat heb je niet in een gewone zaal.” Bezoeker Berry beaamt dit volledig. “Je voelt dat dit georganiseerd is vanuit een passie. Dit is een festival voor filmliefhebbers, met de stad als decor.”

Voor meer informatie en het complete programma: www.roffamonamour.com

Reageer of deel op Social Media

Tags:Hofbogen, LantarenVenster, mini mall, Roffa mon amour en rooftop cinema

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Raampoortstraat 36, 3032 AH Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *