Voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdam, ’s lands Windy City. Waar beleef je dat beter dan op de grijze steenvlakte van de Binnenrotte? Toch moet ook de Binnenrotte geloven aan het City Lounge concept dat de gemeente over de binnenstad uitrolt. Gastredacteur Bart Witteman betreurt dit. Een pleidooi vóór een lege Binnenrotte.
Wie in Rotterdam woont, leert niet alleen groot denken maar ook ver kijken. Niet dat gekneuter van knusse grachtjes of kronkelende steegjes, daar hebben we elders in het land al meer dan genoeg van. In Rotterdam kies je voor open vlaktes, lange lijnen en zichten op vreemde objecten in de verte. Het mooiste blijft daarbij natuurlijk de Maas, die zo breed is dat geen gebouw hem kan vangen, en zo lang dat je geen flauw idee hebt waar hij vandaan komt of heen gaat. Kom daar maar eens om aan de Amstel of in Utrecht. Alleen daarom al zou je minstens twee keer per week van Zuid naar Noord moeten gaan, of andersom.

De Binnenrotte
De Binnenrotte

Slalommen
Als bewoner van Noord gebruik ik -met allerlei flauwe excuses- de bruggen over de Maas niet vaak genoeg. Geen tijd, te ver, de wind kwam uit de verkeerde hoek. Ik doe mijn best om daar iets aan te doen, maar tot die tijd moet ik het doen met de vergezichten op Noord. De Coolsingel, Blaak en Westersingel komen een heel eind, maar zijn inmiddels allemaal volgebouwd met hokjes en muurtjes, zodat ze inmiddels meer lijken op een uitvergrote flipperkast. Wandelen en fietsen lukt daar alleen door voortdurend te slalommen om perkjes, bordjes en fastfoodrestaurants uit het tijdperk waarin gezelligheid werd gemeten aan de hoeveelheid meuk die je in je interieur wist te stouwen.
Bevroren rivier
Daarom is op dit moment de mooiste plek van de stad de Binnenrotte, een plein zo groot dat je niet weet of je het zo nog wel kunt noemen. In de verte kijk je uit op een verzameling onbedoelde gebouwen, waarbij je je niet anders kunt voorstellen dan dat vanzelf zo is ontstaan. Net als bij de Nieuwe Maas. Twee tot drie keer per week probeert men het te vullen met marktkramen, maar vol krijg je het gewoon niet, al is het zo ongeveer de grootste markt van het land. Bij de WK-finale stond er vermoedelijk zo’n 50.000 man, maar waren grote stukken van het plein nog steeds verlaten. De rest van de tijd is het een soort bevroren rivier, waar je eindeloos in alle richtingen over heen kunt laveren. Alles en iedereen kan hier zijn eigen gang gaan zonder dat het stoort. In de winter kan het er zo hard waaien dat ik complete marktkramen heb zien wegwaaien, op een drukke dag in de zomer loop je er altijd ergens in de zon. Dronkenlappen kunnen hun roes uitslapen onder de platanen, zonder dat je het ziet vanuit de Botoxkliniek aan de overkant.
Gebouwen van formaat
In de tijd dat ik hier woon heb ik gezien hoe de Binnenrotte door de stad is toegeëigend. Ik begreep dat Hugo Borst er in de jaren ’80 heerlijk kon voetballen tegen het spoorviaduct, maar inmiddels staan er mooie gebouwen omheen van een formaat die je elders in de stad niet ziet. De bieb, kubuswoningen, Hofdame, Grote kerk en het City Building; allemaal naast elkaar. Als straks de Markthal klaar is, is dit een soort buitenaardse plek met bizarre architectuur, en het oogt nog mooi ook. De Binnenrotte kan het hebben, juist omdat er behalve een paar bomen niets is. Aan de andere kant breiden de terrassen van Pol en Van Zanten zich inmiddels zo ver uit dat ze elkaar in de buurt van het midden beginnen te naderen. Iedereen weet het plein inmiddels te vinden.
Tijdperk van geborgenheid
Juist nu het plein één van de mooiste plekken van de stad dreigt te worden, begrijp ik dat de Binnenrotte op korte termijn zal worden vernieuwd. De huidige inrichting zou niet meer voldoen, omdat de markt straks kleiner wordt. De horror vacui (vrees voor het lege, red.) van de gemeenteraad heeft geleid tot een nieuw plan van de hand van een trendy Deense landschapsarchitect. Het ontwerp ziet er dan ook uit als een in stukken gesneden variant van het Amsterdamse Museumplein, inclusief ezelsoor en vol gazonnetjes en perkjes met struikgewas. Kennelijk is een nieuw tijdperk van geborgenheid aangebroken, want het past in de stijl waarmee ook de oevers van de Maas en het Eudokiaplein ‘intiemer’ zijn gemaakt. Vol wilde graspartijen die net iets te klein zijn om in de buurt te komen van de woekerende bossen die werden beloofd op de artist impressions van het ontwerp. En in plaats van de rauwe grijze steen die er nu ligt, krijgt het plein gebakken klinkers, een bruin tapijtje van baksteen dat je vaker ziet wanneer een plek nodig ‘gezelliger’ moet worden gemaakt.
Niet lelijk maar groot
Het oogt al met al als een moderne interpretatie van de vertrutting van de Coolsingel in de jaren zeventig, waar ze nu net die lullige kunstgrasveldjes en sfeerloze paviljoens aan het opruimen zijn. Het zal toch niet waar zijn? Kunnen we nog voorkomen dat die echt Rotterdamse Binnenrotte verandert in een provinciaal Museumplein? Het plein is niet lelijk maar groot en niet gezellig maar uniek. Er is al genoeg  Rotterdamse ruimte gevuld met hippe wildgraspartijen en zitelementen, dus laat de Binnenrotte lekker leeg zijn, en blijven!

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Bart Witteman

Bart Witteman

Bart Witteman is bij toeval in Rotterdam terecht gekomen, voor zover je daarvan kunt spreken als je stedenbouw hebt gestudeerd in Delft. Inmiddels woont hij er lang genoeg om niet meer weg te willen en verkeert hij dagelijks in de verwachting ooit iets te begrijpen van de stad, haar plannen en haar bewoners.

Profiel-pagina
Lees 14 reacties
 1. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Hear, hear!
  Helemaal mee eens, afblijven van het plein dat eindelijk uit zichzelf aan het ontwikkelen is geslagen.

 2. Profielbeeld van sunny
  sunny

  Helemaal niet mee eens!! Rotterdam barst werkelijk van de leegte!! Niets moois aan deze grijze betonnen saaiheid…

  1. Profielbeeld van Jeroen
   Jeroen

   I second this one. Nutteloze ruimte is het. Gedeeltelijk opvullen dan ook prima.

 3. Profielbeeld van Stijn
  Stijn

  Ik vind dit echt conservatisme van het ergste soort. Rotterdam komt om in de leegte en heeft twee keer zoveel vulling nodig om als centrum goed te functioneren. Geef het plein terug aan de bewoners in plaats van de markt. Het zal de hele omgeving een stuk leuker maken.

 4. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Bart Witteman stipt mooi een aantal problemen aan van het huidige plein. En met de analyse van het nieuwe plan ben ik het ook eens. Ik denk niet dat het huidige plan het plein veel beter gaat maken. Dat nog los van het stupide idee om de net een beetje volgroeide platanen maar weer te kappen voor de herinrichting… Das pas Rotterdams.

  De conclusie, om het plein zo te laten zoals het nu is, is echter totaal de verkeerde. Ik woon zelf in City Building. En als er aan 1 ding gebrek is in de omgeving dat is het een fijne, groene plek om buiten te zitten. Iets wat zeer welkom is als je geen prive buitenruimte hebt. Daarvoor kan ik nu naar de heringerichte Boompjes maar meestal wordt het Kralingse Plas. En dat is te ver om even te doen dus meestal wordt het dan maar niet naar buiten.

  Ik zou daarom liever zien dat de markt nog veel kleiner wordt dan in de huidige plannen. Het is toch vooral heel veel van hetzelfde lage niveau en de marktkooplui zijn nog altijd te beroerd om hun zooi op te ruimen waardoor het na afloop een enorme zwijnenstal is, en bij veel wind de hele buurt nog dagen lang. Ik zou liever zien dat een deel van het plein kan worden omgebouwd tot stadspark waar je als centrumbewoner echt goed kan verblijven. Maar helaas laat het stadsbestuur de oren nog altijd erg hangen naar die marktkooplui die vanuit de provincie 2 maal per week deze plek claimen en het aan de reet zal roesten hoe ze het achterlaten.

  Tot slot, dat er stedenbouwers zijn die kicken op de ‘ruimte’ in Rotterdam is duidelijk, maar voor de andere 99,9% van de inwoners is die ruimte gewoon ongezellige leegte en de huidige Binnenrotte is daar een extreem voorbeeld van. Drie keer raden voor welke groep het stadsbestuur kiest. Terecht volgens mij.

  1. Profielbeeld van Diego
   Diego

   Een relaxt parkje waar men gewoon lekker in het gras kan zitten met hier en daar een klein struikje oid, zou het centrum ten goede komen. En volgens mij behoudt je je vergezicht over het plein heen, maar wanneer je je blikveld naar je directe omgeving verplaatst, eindigt deze dan niet op een leeg kaal smerig nutteloos plein. Een win-win! Behalve voor de marktkooplui en de bezoekers dan.

  2. Profielbeeld van Daniel
   Daniel

   Quote: ” Iets wat zeer welkom is als je geen prive buitenruimte hebt. Daarvoor kan ik nu naar de heringerichte Boompjes maar meestal wordt het Kralingse Plas. En dat is te ver om even te doen dus meestal wordt het dan maar niet naar buiten.”

   Wat een wonderlijke logica… Zoiets als “Albert Heijn is te duur en dus kan ik naar de Aldi maar ik kies er altijd voor om naar de Lidl te gaan en die is te ver…”

 5. Profielbeeld van Daniel
  Daniel

  Leuk stuk. Ik ben het er totaal niet mee eens maar ben blij dat de schrijver aantoont dat je daar compleet anders over kan denken. Zo zie je maar: over smaak valt niet te twisten.

  Goed dat mensen tegen de stroom in durven te denken!

 6. Profielbeeld van Tim
  Tim

  Ik vind het vooral storend dat de binnenrotte maar zo weinig wordt gebruikt voor evenementen. Waarom niet af en toe een concert op het plein. Maargoed, dat terzijde.

  Daarnaast is het probleem met de binnenrotte veel meer wat er omheen zit; niets. Het plein is te groot in verhouding met de spaarzame functies die gelegen zijn aan het plein. Als er nou rondom het plein 20 cafe’s, een warenhuis en een bioscoop zaten zou er niemand klagen. Daarnaast zou een groot gebouw om het plein af te sluiten ter hoogte van de meent zeker helpen om de het gevoel van een kale vlakte te beperken.

  Daarnaast vraag ik me echt af wat iemand heeft aan een markt van 400 kramen. max 100 lijkt me prima.

 7. Profielbeeld van Jesper van den Berg
  Jesper van den Berg

  Ik ben het geheel eens met Tim de Bruijn. Deze grote kille uitgestrekte stenige landingsbaan laten voortbestaan is geen optie. We moeten juist van dat kille en grauwe imago af in Rotterdam en wat mij betreft is de strategie omtrent de “City Lounge” erg succesvol om de buitenruimte in Rotterdam te vergroenen en hoogwaardiger in te richten. Zie hoe o.a. de Boompjes er hard op vooruit zijn gegaan, ook al kan her en der het een en ander beter.

  Dat het nu voorgestelde ontwerp niet ideaal is erken ik, ook ik zou het liefst een veel radicalere aanpak zien waarbij het gedeelte tussen de Meent en Hoogstraat een parkje wordt: dus veel groener dan de schamele vergroening die nu plaats gaat vinden met enkele “groeneilanden/ligweides”. Desondanks denk ik dat het geheel er een stuk beter uit zal zien na de herinrichting dan nu, ook al wordt er een grote kans gemist om dit plein veel grondiger aan te pakken door veel meer de keuze te maken voor een aangename binnenstad met meer groen i.p.v. te kiezen voor de marktlui die dit plein jammer genoeg weer gijzelen bij de herinrichting. Nu blijft het, ondanks meer groen en enigzins een opbreking van deze kale vlakte, op niet-marktdagen een te leeg en onbenut plein.

 8. Profielbeeld van Christian
  Christian

  Kan die markt niet in tweeen worden geknipt?

  een deel op de binnenrotte
  en een deel op het grote kerkplein……..

  wordt dat Grote Kerkplein ook meer betrokken bij de stad en hebben we meer ruimte voor groen op de binnenrotte.

 9. Profielbeeld van Jesper van den Berg
  Jesper van den Berg

  @Christian: probleem is dat de fundering van het Grotekerkplein hier niet geschikt voor is. Zonde dat ze dat bij de herinrichting destijds niet meteen aangepakt hebben. Maar dat zou inderdaad wel een betere oplossing zijn: de markt meer verspreid door de stad zelf zoals je dat in vele steden ziet i.p.v. op een apart plein. Zo komt er meer ruimte op de Binnenrotte vrij om van een deel een permanent parkje te maken.

 10. Profielbeeld van Klop
  Klop

  My lord, dit is echt een vd meest aanstootgevende stukken die ik gelezen. Van ongeveer het lelijkste plein van nl beweren dat t zo moet blijven. Zal heel blij zijn als er eindelijk wat aan gedaan wordt. Heel veel groen en mooiere/warmere bestrating is enige mogelijkheid om plein wat knusser te maken en die ratjetoe aan verschillende bouwsteilen te maskeren. De bibliotheek en de kerk zijn afzonderlijk mooie gebouwen maar m.i. niet naast elkaar. Vind dat stuk bij t station sowieso afgrijselijk kil. Veel groen en verdichten (op de goede wijze) zijn juist de enige manier om stad gezelliger te maken. Met name is belangrijk om de winkels en horeca op straat te houden en niet te verplaatsen naar de 4 e verdieping van bijvoorbeeld forum. Op zich is de stad al flink verbeterd maar met een paar kleine veranderingen kan t nog veel beter maar dan moet de schrijver van dit stuk zich er vooral niet mee bemoeien. Die moet echt een hobby gaan zoeken waar hij meer verstand v heeft.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500