Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Een ‘hotspot’ voor tieners en ‘hutspot’ voor de gasten!

Steeds meer sociale ondernemers en ondernemende burgers zetten zich in voor maatschappelijke vraagstukken. Ze bedenken nieuwe creatieve oplossingen voor publieke voorzieningen, zorg, duurzaamheid, welzijn en leefbaarheid van de stad. Vers Beton schenkt aandacht aan deze beweging van sociaal ondernemerschap in de serie ‘De Makers van Rotterdam‘. Wie zijn de nieuwe makers van Rotterdam, wat doen ze en hoe maken zij het verschil in hun buurt of wijk? Dit keer De makers van Rotterdam #5: Hotspot Hutspot.

hotspot hutspot
hotspot hutspot

Tieners die na schooltijd en in het weekend vrijwillig komen koken en bedienen in een restaurant? Bob Richters kreeg het voor elkaar. Met zijn project Hotspot Hutspot zet hij zich in om tieners (10-15 jaar) en buurtbewoners in Lombardijen en Schiebroek actief te betrekken bij stadslandbouw en bovendien gezonde voeding binnen hun bereik te brengen. Braakliggende terreinen in de wijken worden moestuinen; leegstaande panden worden omgetoverd tot restaurants: lang leve de crisis. Tieners lopen hier na schooltijd gewoon binnen. Niet om te chillen of om tafelvoetbal te spelen, maar om te koken en een hapje mee te eten. Hotspot Hutspot haalt de tieners van straat en biedt hen in de eerste plaats een leuke, zinvolle tijdbesteding. Ze maken kennis met stadslandbouw en leren over het telen en bereiden van gezond en biologisch eten. Bob: “Ze leren dat aardappelen niet aan een boom groeien.”
Een groot succes, zo blijkt onder meer uit het feit dat de restaurants vaak tot de nok toe gevuld zijn. Met zijn project Hotspot Hutspot eindigde Bob in september in de finale van de landelijke competitie Groen en Doen, voor projecten die natuur, landschapsbeheer en ‘groen in de stad’ bevorderen. Hij maakt daarmee kans op €25.000,-.
Alishya Met een stralende glimlach verschijnt de 11-jarige Alishya aan onze tafel. “Heeft het u allemaal gesmaakt?”, vraagt ze beleefd, maar ook nieuwsgierig. Ze heeft immers zelf de laatste hand gelegd aan het voorgerecht. Na een volmondig ‘ja’, neemt Alishya de borden van tafel en verdwijnt richting keuken. Dit mag, hoewel Bob eigenlijk pas net aan zijn soep begint. Met in elke hand een bord loopt ze kok Melvin tegen het lijf. “Je mag pas vragen of je de borden mee kan nemen als iedereen klaar is met eten”, legt hij haar vriendelijk uit. Snel zet ze de borden terug op tafel . Met een klein pruillipje staat Alishya even later in de keuken. Melvin slaat haar bemoedigend op de schouder. “Geeft toch helemaal niks, meid, dat moeten we allemaal leren.”
‘Lomba’ en ‘Skibroek’, worden de locaties in respectievelijk Lombardijen en Schiebroek genoemd. Dit jaar komen daar nog twee locaties bij: een restaurant in Heijplaat en één in Crooswijk. Niet de beste plekken in Rotterdam. Deze wijken kenmerken zich door hoge werkloosheid, armoede en een gebrek aan sociale cohesie en buurtbinding. “Na schooltijd is hier eigenlijk niets te doen voor de kinderen”, stelt Bob Richters. “Ze hangen dus maar thuis op de bank, kijken de hele middag televisie. Of nog erger, ze hangen rond op straat en zorgen daarmee voor overlast.”
hotspot hutspot
hotspot hutspot

Veel van de tieners hebben problemen thuis of op school en kampen met een laag zelfbeeld. Bob: “Er leven hier veel kinderen die eigenlijk geen kind meer kunnen zijn. Ze moeten op jonge leeftijd al zelfredzaam zijn en opdraven voor de zorg van jonge broertjes en zusjes. Hierdoor verharden ze, krijgen een grote mond en proberen zichzelf op die manier te beschermen.” Hoewel Bob niet graag in problemen denkt, erkent hij dat ze wel degelijk bestaan. “Je hoort hier verhalen van kinderen die gepest worden, of die elkaar tijdens het eten vertellen hoe zij vroeger geslagen werden. Ik wil die kinderen hier een veilige en gelukkige plek bieden, zodat ze hun zorgen even kunnen vergeten en een succeservaring meemaken. Het uitserveren van een maaltijd waarbij je zelf de producten hebt mogen telen en bereiden, geeft voldoening.”
Bij Hotspot Hutspot krijgen de kinderen gelegenheid om hun talenten te ontwikkelingen, werkervaring op te doen en te werken aan hun arbeidsvaardigheden. Bob werkte zelf als docent handvaardigheid op het LBO en in het praktijkonderwijs. “Onderwijs betekent voor mij talent versterken, doen wat je leuk vind en daar steeds beter in worden”, zegt hij. “Hier ontdekken de kinderen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Je ziet ze soms enorm groeien als ze hun plekje eenmaal gevonden hebben. Ze bloeien op, krijgen meer zelfvertrouwen. Dat is geweldig om te zien!”
hotspot hutspot
hotspot hutspot

Een andere zorg van Bob is het eetgedrag in de wijken. “Veel gezinnen eten erg ongezond. ’s Avonds laat nog even naar de snackbar en een frietje of een frikadel scoren is voor sommigen de normaalste zaak van de wereld. Veel van de tieners komen uit eenoudergezinnen waar weinig geld is en een fatsoenlijke maaltijd ontbreekt. Kennis over gezonde voeding hebben ze vaak niet.”
Dertig procent van alle producten haalt het restaurant uit de eigen tuin. Het brood komt uit eigen keuken. De overige producten worden uit de buurt gehaald, bijvoorbeeld bij de lokale zorgboerderij. In de keuken bereiden de tieners de zelfgeteelde groente, onder begeleiding van een vrijwilliger en een kok.. De gerechten serveren ze vervolgens aan de gasten: een driegangenmenu kost € 7,-.

Aan tafel!

Het restaurant heeft dagelijks plek voor zeven tieners, acht volwassen vrijwilligers en acht plaatsen voor re-integratiejongeren. Laatstgenoemden kunnen eventueel doorstromen naar de ‘payroll’: per wijk is er ruimte voor vier betaalde krachten.
Om precies 15u30 staan er zeven meiden voor de deur aan de Dumasstraat in Lombardijen. Zij komen vandaag koken. Kok Melvin stuurt de meiden aan. Aan het eind van de middag, voordat de eerste gasten arriveren, eten de jonge chefs gezamenlijk een gezonde maaltijd volgens de schijf van vijf.

Hotspot Hutspot
Hotspot Hutspot

De tieners zijn volledig vrij om te komen en gaan wanneer zij willen. Pas om half vier wordt duidelijk wie er vandaag komen koken. “In de praktijk kan het dus voorkomen dat er niemand verschijnt, maar dat gebeurt eigenlijk zelden”, stelt Bob.
Hoe krijg je tienermeiden zover om na schooltijd en in het weekend te komen koken en bedienen? Nou, door het héél erg leuk te maken. “Het is hier altijd supergezellig”, zeggen Fatima en Tomomi in koor. Fatima vindt het leuk om producten te leren eten en bereiden die ze daarvoor nog niet kende. Ook Nani mengt zich in het gesprek: “Soms heb ik weleens geen zin om te komen”, bekent ze. “Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of op zondag, maar dan ga ik toch maar, want ik weet dat het leuk wordt.”

Blik op de toekomst

Het project werkt samen met woningcorporaties Havensteder en Vestia, die terreinen en panden ter beschikking stellen. Op dit moment ontvangt Hotspot Hutspot voor de locatie in Lombardijen maandelijks subsidie, maar dit bouwt wel af. Voor de locatie in Schiebroek wordt helemaal geen subsidie toegekend.
Uiteraard hoopt Bob op het prijzengeld. Met dit geldbedrag kan hij investeren in gereedschappen om zijn 2.000 m2 aan moestuinen productiever en efficiënter te benutten. Er zal meer geteeld gaan worden in kisten en hiervoor zijn vruchtbare aarde en kruidenplanten benodigd. Ook zou het project gebaat zijn bij een elektrische grasmaaier en een vorkheftruck. Alles met als doel om zelfvoorzienend te worden. Dit is hard nodig om het project voort te laten bestaan.
Hotspot Hutspot is deelnemer in de competitie Groen Dichterbij van het Oranjefonds. Hiermee kan nog eens een bedrag van 20.000 euro gewonnen worden. Dit geld zou goed gebruikt kunnen worden voor zonnepanelen en wandisolatie.
Bidden voor elke gang Een keuken vol tieners met verschillende culturele achtergronden zorgt soms voor verrassende situaties. Bob: “We zaten hier een keer met een groep Kaapverdische en Antilliaanse meiden. Die begonnen te bidden voor de eerste gang, te bidden voor de tweede gang en … ja, ook te bidden voor het toetje. Ze hadden nog nooit eerder meer dan één gang gegeten. En Marokkaanse jongens zijn vaak niet gewend om met mes en vork te eten. Dat leren wij ze ook.”
Bob heeft er vanaf het begin voor gekozen om meiden en jongens gescheiden te houden. In de praktijk betekent dat aparte kookdagen voor meiden en kookdagen voor jongens. “Marokkaanse jongens en Antilliaanse/Kaapverdische meiden, dat gaat over het algemeen niet goed samen. Daarom houden we dat gescheiden, kunnen de meiden ook lekker over meidenzaken praten.”

Vers Beton is media-partner van het platform voor sociaal ondernemerschap De Makers van Rotterdam.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Karin Koolen

Karin Koolen

Karin Koolen (1983) is geboren en getogen Rotterdamse. Journalist en cultureel antropoloog. Karin schrijft over mensen en gebeurtenissen, ver weg en dichtbij. Grote verhalen krijgen voor haar betekenis aan de hand van het kleine. Echte verhalen over echte mensen dus.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van Rien
  Rien

  Ik kan iedereen aanbevelen in plaats van een (duur) restaurant een keer (of meer) bij hotspothutspot te gaan eten. Het eten is écht goed bereid met verse ingredienten uit eigen tuin en bediend worden door kinderen is een belevenis opzich. Hartstikke goed en leuk.

 2. Profielbeeld van bob
  bob

  ff snel: @chiel veel 1oudergezinnen met antiliaanse en kaapverdische meiden oa met als basis eten rijst en [plof]kip. bij ons ontdekken ze schorseneren, pastinaak met zn enorme bladeren, zwarte en gele radijs. deze week ‘hert’ op t menu… [nee! niet uit eigen tuin] en met kerst vorig jaar hebben alle Marokkaanse jongens [zij vieren geen kerst] oesters geproefd en konden dus aan tafel uitleggen wat zij er van vonden.. lachen toch? kids komen uit eigen motivatie, dat werkt heerlijk, wel eens een klasje met alleen gemotiveerde leerlingen gezien? daarnaast minstens 1x per week voor de kids een volwaardige schijf van vijf maaltijd, leren door doen…

  1. Profielbeeld van Carlijn
   Carlijn

   “Kicke initiatief. Hutspot is my homeboy” Hip hoor Inge, maar ben je hier niet wat te oud voor?

 3. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Laatst op locatie Lombardijen geweest. Eindje trappen als noorderling maar het op zeker waard

 4. Profielbeeld van Karin Koolen
  Karin Koolen

  Ha Chiel,
  Dank voor je reactie!
  Ik begrijp wat je bedoelt: het is inderdaad een veelgehoorde uitspraak die gebruikt wordt om aan te tonen dat kinderen niets meer weten van de natuur. Net zoals: ‘kinderen denken dat melk uit de fabriek komt’.

  Zijn er kinderen die dat denken? Het is helaas wel de realiteit dat veel kinderen en jongeren geen idee meer hebben waar producten vandaan komen, of breder: het niveau van algemene kennis neemt af. Dat ontdekte ik zelfs nog tijdens mijn tijd als docent aan de Hogeschool Rotterdam. Waar en hoe groeien aardbeien? Geen idee? Waar ligt Denemarken? Uhm.. Ooit was ik met stomheid geslagen toen een studente vroeg: “Wat is de hoofdstad van Ierland, Dubai toch?”.

  Maar goed, ik dwaal af. De kinderen in de wijken waar Bob werkzaam is hebben inderdaad weinig kennis van producten. Des te belangrijker is dit werk dus!

  Groetjes, Karin

 5. Profielbeeld van Chiel
  Chiel

  “Ze leren dat aardappelen niet aan een boom groeien.”

  Dit soort uitspraken hoor ik nu al vanaf mijn kinder jaren (geboren 1981). Toch heb ik nooit een situatie meegemaakt waarbij kinderen niet wisten wat er waar vandaan komt. Heb ik dan zoveel geluk gehad qua opvoeding/leren?

  Dit is geen kritiek op de actie(s), deze lijkt mij zeer goed (vooral het leren koken), maar meer een reactie op deze ene uitspraak die mij zo bekend en tegelijk zo vreemd in de oren klinkt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte