Politiek18 oktober 2013

Onze spion op het stadhuis: week 42

Herfst op het stadhuis
Herfst op het stadhuis Beeld: Renée Westerink

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Ditmaal was het de week waarin raadsleden zich voorbereiden op de aankomende algemene politieke beschouwingen, Leefbaar Rotterdam in Prins Alexander pijnlijk buitenspel werd gezet en Rotterdam haar relatiegeschenken in de uitverkoop zet.

In aanloop naar de algemene beschouwingen

Het was deze week buitengewoon rustig op het stadhuis. Af en toe werden partijprofiel-bevestigende proefballontjes opgelaten – zoals het pleidooi van Judith Bokhove voor waterloze urinoirs – maar het merendeel gebruikt deze en volgende week (herfstreces) om de messen te slijpen. Over twee weken wordt namelijk de begroting 2014 besproken, met als centrale vraag: waar gaat komend jaar het geld naartoe?

Voor politiek Rotterdam is dit de laatste kans om voor de verkiezingen in de raadszaal nog groots en meeslepend uit te pakken. Normaalgesproken dragen politieke partijen op constructieve wijze bij aan dit begrotingsdebat – door middel van wijzigingsvoorstellen in de vorm van moties en amendementen – maar nu zal menig politicus een voorschot nemen op de aankomende verkiezingscampagne door een visie op de stad te ventileren.

Voor eenieder die niets heeft met opdringerige flyeraars, verkiezingsdebatten en partij-gadgets is dit de uitgelezen kans voor een grondige politieke oriëntatie. Op 7 november staan vanaf 10 uur ‘s ochtends de deuren van de publieke tribune wagenwijd voor u open.

Leefbaar Rotterdam in Prins Alexander pijnlijk buitenspel gezet

Op de Coolsingel was het dan misschien rustig, het tegendeel was het geval in Rotterdam-Oost. Na politieke onrust in Feijenoord (vriendjespolitiek) en Noord (roering over declaraties van bestuurder Brammerloo) was er ditmaal politiek gerommel in deelgemeente Prins Alexander. Afgelopen maandag werd het begrotingsdebat in de deelraad namelijk overschaduwd door twee moties van wantrouwen: één tegen de slecht functionerende portefeuillehouder Meijer van Leefbaar Rotterdam, die onvoldoende resultaten heeft geboekt. Ondanks zijn portefeuille Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen zou hij bij bouwwethouder Karakus zelfs geheel onbekend zijn. De ander was gericht tegen Leefbaar Rotterdam als geheel. De coalitiepartij zou door intern gedoe – drie leden scheidden zich al af, met een minderheidscoalitie als vervelend gevolg – veel te instabiel zijn.

Leefbaar deed vervolgens haar uiterste best om alsnog een meerderheid voor de begroting bij elkaar te lobbyen. Maar de partij realiseerde zich niet dat het politieke spel al was gespeeld. Coalitiepartijen VVD en D66 wilden van Leefbaar af en hadden achter de schermen de gelederen gesloten. Vanuit het stadhuis deden VVD- en D66-prominenten nog een verwoede poging een breuk te voorkomen, maar de tientallen sms’jes en gemiste oproepen aan hun collega’s in Prins Alexander mochten niet baten. Met 16 stemmen voor en 7 tegen werden beide moties van wantrouwen aangenomen, waardoor Leefbaar Rotterdam in het eigen Prins Alexander pijnlijk buitenspel werd gezet.

Pikant detail: CDA-fractievoorzitter Van Lottum zou tegen de moties van wantrouwen hebben gestemd om zijn credits bij Leefbaar niet te verspelen. Het gerucht gaat dat hij aast op een plekje op de stedelijke kandidatenlijst van Leefbaar Rotterdam.

Relatiegeschenken veiling

Sinds enkele dagen staat in de centrale hal van het stadhuis een rij vitrines met daarin een deel van de relatiegeschenkencollectie van Rotterdam. De rest staat in de werkkamers van wethouders en het overvolle geschenkendepot. Om wat ruimte te maken gaan tientallen geschenken onder de hamer. Op stadhuisveilingrotterdam.nl kunt u nog enkele dagen bieden op schilderijen, klokjes, pennen en hebbedingetjes vanuit de hele wereld. De opbrengst gaat naar het fonds bijzondere noden Rotterdam, dat huishoudens in een financiële noodsituatie ondersteunt.

Rotterdamse politici v/d week

Volgende week geen ‘spion op het stadhuis’, ook deze rubriek heeft herfstreces. Ik ben over twee weken weer terug!

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Algemene Politieke Beschouwingen, Begroting 2014, Leefbaar Rotterdam en Relatiegeschenken

Sectie: Politiek

kaart: Prins Alexander
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *