PolitiekStedelijke ontwikkeling & architectuur1 oktober 2013

Rotterdamse zebra met uitsterven bedreigd!

Red de Zebra! Want acties van de gemeente als ‘Ik stop voor de Zebra’ ten spijt, de populatie van Rotterdamse zebra’s holt schrikbarend achteruit! De lijst van gesneuvelde zebra’s wordt langer en langer.

Zebra met uitsterven bedreigd
Zebra met uitsterven bedreigd Beeld: Victor Wollaert

Bij de herinrichting van de Meent zijn verschillende zebra’s omgekomen. Een vergelijkbare slachting vond eerder al plaats op het Oostplein. Bij de nieuwe kruising tussen de Karel Doormanstraat en het Weena, op de hoek van het Breakaway Cafe, is de zebra aan de westkant niet eens toegelaten. Om als voetganger aan de overkant te komen krijg je alle hoeken van de kruising te zien, wat resulteert in een ware safari langs vier stoplichten. Andere optie is een illegale survival over het fietspad, waar je met een beetje geluk via een verzameling verdrijvingsvlakken, voorsorteervakken en vluchtheuvels de overkant kunt bereiken. Het Weena en omgeving is nu juist de plek waarvan de gemeente in tal van beleidsstukken heeft uitgesproken dat het een levendig stuk stad moet worden. Waarom dan een verkeersknooppunt aanleggen waardoor de voetganger wordt verdrongen?

Het meest recente slachtoffer is de zebra op het Beursplein, ter hoogte van de C&A en Hans Worst. Vorige week is deze zebra van het wegdek verwijderd. De sporen van deze brute daad zijn nog duidelijk zichtbaar. Nog even los van het feit dat het niet minder dan bizar is dat deze drukke oversteek wordt weggehaald, is de huidige situatie gewoon levensgevaarlijk! Sommige auto’s stoppen nog uit gewoonte of omdat het karkas van de zebra nog zichtbaar is. Andere automobilisten zien die resten niet of hebben juist al goed gezien dat de zebra niet meer is, en gassen volle bak door.

De Coolsingel-zebra is daarmee het meest recente, maar vast niet het laatste slachtoffer van de grote slachting die plaatsvindt onder de Rotterdamse zebra’s. Het is daarom de hoogste tijd dat er een jachtverbod komt voor verkeerskundigen bij Stadsontwikkeling. Misschien dat de buitenruimte, zeker in het centrum van de stad, dan weer leefbaar wordt voor binnenstadsbewoners en winkelend publiek – in plaats van een pretpark voor de gehaaste automobilist.

Het verdwijnen van de zebra’s maakt de stad niet alleen onveiliger voor de voetganger maar ook minder begaanbaar. De verblijfskwaliteit gaat achteruit en het gaat uiteindelijk ook ten koste van de levendigheid. Fijnmazigheid van het voetgangersnetwerk is een belangrijk ingrediënt voor een levendige stad. Die fijnmazigheid wordt door onoversteekbare snelwegen in het centrum nu om zeep geholpen. Ik zou graag eens van onze wethouder Baljeu horen hoe ze in de toekomst de Rotterdamse zebra wil beschermen. En bij voorkeur zou ik een plan zien waarbij de populatie zebra’s weer de kans krijgt om uit te breiden, zodat zich weer een gezond aantal Rotterdamse zebra’s kan ontwikkelen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Coolsingel, Weena en Zebra

Secties: Politiek en Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Coolsingel 80, Rotterdam
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *