Politiek22 november 2013

De Beste Stuurlui: Bijstand? Sporten of korten!

Wie in Rotterdam leeft van een bijstandsuitkering, wordt vroeg of laat verzocht een tegenprestatie te leveren. Wie weigert loopt het risico gekort te worden op de uitkering. Dore van Duivenbode zag dat er in Charlois wel heel opmerkelijk te werk wordt gegaan: het is sporten, of korten.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013 Beeld: Rachel Sender

Survival of the fittest

Hoe steek je de handen uit de mouwen als je geen baan hebt? Je zou de Playstation-controller kunnen grijpen om Games of Thrones eindelijk uit te spelen, je zou geheel gestrest door het haar kunnen woelen. Een kappersbeurt zat er wegens geldgebrek toch niet in. Een derde optie: de hockeystick of voetbal ter hand nemen. Míts je in Charlois woont.

Sinds afgelopen zomer worden bijstandsgerechtigden hier niet gedwongen, maar vriendelijk doch dringend verzocht uit hun sociaal isolement te klauteren. Werd er eerder vriendelijk doch dringend verzocht vrijwilligerswerk op te pakken, deze keer staat de pijler gericht op sport. Van trimmen tot plankballen. Dat is volleyballen met een plank. “En een bal”, verzekert Rotterdam Sportsupport, mede-initiatiefnemer van het programma. Meedoen en vervolgens afhaken omdat plankballen toch niet helemaal jouw ding was, betekent het riskeren van een korting op de uitkering die kan oplopen tot 100 procent. Zover is het tot op heden niet gekomen, de deelnemers sporten graag.

Eenmaal op het veld krijgt de bijstandsgerechtigde tevens een lifestyle coach toegewezen. Want, voeding is héél belangrijk. Samen met sport zo belangrijk dat er in totaal een budget van 180.000 euro beschikbaar is. Dat is 1.800 euro per persoon. Om in aanmerking te komen dien je in isolement te leven, geen sociaal netwerk te hebben en te beschikken over een laag zelfbeeld.

Garanties dat zij hiermee daadwerkelijk aan een baan zullen komen, kunnen uiteraard niet worden gegeven. Zoals dat eveneens voor die overige zesendertigduizend Rotterdamse werklozen geldt. “Maar wie kan werken, móét werken”, aldus wethouder Florijn afgelopen woensdag in NRC Next. Het exacte aantal vacatures in de regio Rijnmond kon het UWV mij niet vertellen. Het zijn er in ieder geval geen zesendertigduizend. Het zullen er een paar duizend zijn. Of de twintig tot honderd sportende ‘Sjaarlozers’ deze Survival of the Fittest gaan winnen wordt spannend. Wellicht is het een interessant programmaformat voor RTV Rijnmond.

De concrete uitkomst van het sporten, voedingsadvies en de mentale opkikkers is nog onbekend. De deelnemers vonden het een positieve ervaring. Zodoende is het project reeds geslaagd bevonden en komt er een vervolg zodat niet alleen Charlois, maar ook de rest van Rotterdam de handen uit de mouwen kan steken. De komende tijd zijn de deelnemers twee dagdelen per week onder de pannen. Voor als ooit die ene baan om de hoek komt kijken en tijdens het sollicitatiegesprek wordt gevraagd: ‘Zeg, plankballen, is dat nou mét of zónder bal?’

Reageer of deel op Social Media

Tags:Charlois, gemeente rotterdam, plankballen, sport, uwv, vacatures, vrijwilligerswerk en werkzoekenden

Sectie: Politiek

kaart: boerhaavestraat 11, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *