Voor de harddenkende Rotterdammer

Myrta Otten werkt als pas afgestudeerde starter op de arbeidsmarkt. Eindelijk, want de crisis maakt het allemaal niet gemakkelijk. Zij werd hierbij geholpen door een zogenaamde Startersbeurs van de gemeente. Of zijn deze beurzen juist funest voor de werkgelegenheid? Een reflectie op een moeilijk probleem.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Startersbeurs – innovatie of afbraak?

Sinds kort ben ik met een Startersbeurs* die door de Gemeente Rotterdam wordt gesubsidieerd aan het werk bij een kritische en onafhankelijke website over architectuur. Een superleuke, inhoudelijke job waarmee ik niet veel maar genoeg verdien om mezelf en m’n kippenkinderen te onderhouden en die me op meerdere manieren een stuk meer uitdaagt dan mijn drie maanden durende ‘zomervakantie’. Kortom, ik prijs mezelf gelukkig dat ik werk, ook al is dat misschien in een verkapte vorm van werkloosheid.
Maar in discussies, waaronder op Sargasso, lees en hoor ik dat ik uitgebuit wordt en de arbeidsmarkt verpest. Voor minder dan het minimumloon ‘werkervaring opdoen’ (gewoon werken dus) – je moet wel gek zijn! Ik zou mijn verantwoordelijkheid moeten nemen en weigeren genoegen te nemen met zo weinig. En de overheid, zou moeten stoppen met het op deze manier creëren van zogenaamde ‘werkende armen’.
Natuurlijk zijn er verbeterpunten voor de Startersbeurs. Zo was er een vacature van een Rotterdams architectenbureau waarin een starter gevraagd werd te beschikken over een (dure) eigen AutoCad-licentie en een auto. Tja, dan begint het wel wat mank te lopen.
Maar het is ook een kwestie van de kip of het ei. Wat prevaleert? Een slechte arbeidsmarkt die maakt dat starters met minder genoegen nemen? Of zorgen de starters die met minder genoegen nemen zélf voor een verslechtering van de arbeidsmarkt? Hoeveel afgestudeerde onbetaalde stagiaires lopen er tegenwoordig wel niet rond? Dan betaal je feitelijk om te mogen werken. Of je partner of ouders. Het is niet tof, maar misschien is de arbeidsmarkt inmiddels zo oneerlijk dat sommigen AutoCad-licenties en auto’s moeten meenemen om überhaupt werkervaring op te kunnen doen. En dat je blij mag zijn dan nog iets betaald te krijgen.
Feit is dat er door de crisis veel werkloosheid is. En dat gaat waarschijnlijk niet één, twee, drie opgelost zijn. Maar ik ben niet gek, ik ben een Rotterdammer. Liever gesubsidieerd de handen uit de mouwen steken – in mijn eigen vakgebied – dan thuis of werkend in de supermarkt wachten tot de crisis over is.
*Bedrijven kunnen zo voor een schijntje een pas-of-iets-langer afgestudeerde aannemen voor een ‘werkervaringsplek’.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Myrta Otten

Myrta Otten

Myrta Otten(1987) groeide op in Rotterdam-Lombardijen (met kippen in de tuin) om vervolgens haar hart te verliezen aan het Nieuwe Westen. Oud-Charlois lonkte echter vanaf de overkant van de Maas. Sinds kort woont ze weer op Zuid. Met kippen in de tuin.

Fan van de leus ‘ik ben niet gek, ik ben een Rotterdammer’.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Diego
    Diego

    Wat mij vooral stoort is de generatiekloof die er heerst. Het grootste deel van de 50-plussers verdienen belachelijk veel geld. Zij proberen hier zo lang mogelijk aan vast te houden, wat op zich niet gek is. Maar om jezelf nou te blijven verrijken terwijl de nieuwe aanwas “werkt” tegen een vergoeding, dat neigt volgens mij naar moderne slavernij. Ook bij het bedrijf waar ik werk vinden ze het niet heel ongewoon om mensen wel geld voor het bedrijf te laten verdienen, zonder daar een loon tegenover te zetten.
    Als starter heb je dus bijna geen keus, of inderdaad werkloos thuis zitten met alle gevolgen. Of tegen een vergoeding je de schompes werken, zodat iemand anders er met de poet vandoor kan. Ik vind dat starters op zijn minst een minimumloon dienen te ontvangen. Dat is volgens mij de afspraak die we hebben gemaakt. Het introduceren van een starterssubsidie is slechts symptoombestrijding.

    Geldt dat van die auto(cad) overigens voor alle werknemers daar, of alleen voor de nieuwe?

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500