Wetenschap en onderwijs11 november 2013

Erasmus Universiteit gooit erfgoed te grabbel

De Beste Stuurlui bespreken het wel en wee van de Rotterdamse actualiteit vanaf de wal. Vandaag: de Erasmus Universiteit stopt met de financiering van de Erasmuscollectie van de Centrale Bibliotheek. En dat op de honderdste verjaardag van de universiteit. Schande, vindt Eeva Liukku.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013 Beeld: Rachel Sender

De Erasmus Universiteit viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. De universiteit is vernoemd naar de beroemde wijsgeer die in 1466 in Rotterdam werd geboren: Desiderius Erasmus. Zijn naam wordt door de universiteit echter alleen nog in woord, maar niet langer in daad levend gehouden. Vanaf 2014 wordt namelijk gestopt met de ondersteuning van de Erasmuscollectie van de Rotterdamse bibliotheek.

Wat u misschien niet wist: op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek bevindt zich de Erasmuszaal: een ware schatkamer. De grootste collectie boeken van en over de filosoof ter wereld wordt hier bewaard. Een derde van de collectie komt uit de tijd van Erasmus zelf en de bibliotheek bezit veel brieven van de denker. Je kunt hier zelfs de originele krabbels die hij in kantlijnen schreef bekijken. En natuurlijk zijn beroemde handtekening. Waardevol erfgoed voor Rotterdam, Nederland maar ook voor onderzoekers wereldwijd.

Waardevol ook, omdat Rotterdam eigenlijk maar weinig doet met het icoon Erasmus. Ja, we vernoemen metrolijnen en bruggen naar hem en er staat een eeuwenoud standbeeld op het Grote Kerkplein. Maar er is nog altijd geen Erasmusmuseum en slechts een treurig bord herinnert ons eraan dat de parkeerplaats naast de Laurenskerk ooit zijn geboorteplek was.

En nu besluit de universiteit die de handtekening van Erasmus zelfs in zijn logo heeft verwerkt, om per 2014 niet langer de conservator te ondersteunen die de collectie levend en toegankelijk houdt. Ongelukkige timing, nu de universiteit het honderdjarig bestaan viert met allerlei activiteiten als ‘dancing with the professors’ en een mega-billboard op het Kruisplein. Als we op deze manier met het cultureel en historisch erfgoed van de stad omgaan, moeten we niet verbaasd zijn als Rotterdammers blijven denken dat Erasmus de architect van de brug was.

UPDATE: De Erasmus Universiteit laat weten dat de financiering van de conservator van de collectie weliswaar tot 2013 loopt, maar ook in 2014 wordt voortgezet. En dat “er wordt gewerkt aan een plan van aanpak over de financiering van het Erasmus Center for Early Modern Studies [waar de conservator deel van uitmaakt, red.] voor de periode na 2104”.

UPDATE 2: Dankzij reageerder Matthijs weten we nu dat het billboard op het Kruisplein door de gemeente is aangeboden aan de Erasmus Universiteit.

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in de Metro besproken.

Reageer of deel op Social Media

Tags:bibliotheek rotterdam, dagblad Metro, De Beste Stuurlui, Desiderius Erasmus, Erasmus Universiteit, Erasmuscollectie, Erasmuszaal en erfgoed

Sectie: Wetenschap en onderwijs

kaart: Hoogstraat 112, 3011 PV Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *