Politiek13 november 2013

Leefbaar Rotterdam: een brave boekhoudersclub?

Dat lokale politiek allesbehalve saai is bewees de raadsvergadering van afgelopen donderdag op het stadhuis wel. Op de Coolsingel 40 stond namelijk een lekker potje discussiëren over de begroting van 2014 op de agenda. Vuurwerk verzekerd! Namens Vers Beton waren Jenny Venhuizen en fotograaf Frank Hanswijk erbij.  

Krantje en iPad

Toch lijkt de vergadering, nadat burgemeester Aboutaleb iedereen een goede ochtend gewenst had en met zijn hamer de vergadering had geopend, een stuk minder sprankelend dan verwacht. Al vrij snel heeft de raad de eerste zes punten besproken en ook punt 7a op de agenda, de “Geheime bijlage Achtmaandsrapportage parkeersector (13GR2773GA)”, blijkt minder spannend te zijn dan het klinkt.

En meer raadsleden lijken dat te denken, zo blijkt. Overal waar je kijkt zijn raadsleden iets anders aan het doen. Reinier de Jong van Leefbaar Rotterdam drukt zijn iPad aan en kijkt nog even naar de foto van zijn kindje. Naast hem buigt collega Dries Mosch zich over een artikel in het AD, dat gaat over de mogelijkheden van een nieuwe knieband. Ook wethouder De Jonge van het CDA en wethouder Florijn van de PvdA hebben andere zaken aan hun hoofd. Maar of ze nou aan het twitteren of filmpjes aan het kijken zijn, is onduidelijk.

I ♥ Zwarte Piet

Waar Zeki Baran, raadslid van de PvdA, aan denkt is wel duidelijk. Hij draagt een shirt met de opdruk ‘I ♥ Zwarte Piet’. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb komt het niet vaak voor dat raadsleden op deze manier hun mening willen overbrengen. Baran zegt later zelf dat zijn kinderen altijd volop hebben genoten van het kinderfeest. Hij legt uit: “Het standpunt komt beter over als ik dit shirt draag dan als één van de leden van Leefbaar Rotterdam dat doet.”

Waarom dat zo is blijkt na de koffiepauze. Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Ronald Schneider trapt de Algemene Beschouwingen  namelijk af met een speech waarin hij  Pim Fortuyn van stal haalt om een punt te maken over “het grote drama van de migratie”. Rotterdam kampt, zo stelt hij, nog steeds met grote migratieproblemen. “Dit wordt door de komst van Oost-Europeanen niet veel beter.” De verkettering van Fortuyn zit hem nog steeds dwars, maar het Polenhotel nog veel meer.

Racistisch?

Arno Bonte van Groenlinks is de eerste die op staat om te reageren. Hij begon die ochtend al met een kritische noot naar aanleiding van een stuk waarin Leefbaar-man Ronald Buijt schrijft dat de politie best mag fouilleren op basis van huidskleur. In zijn reactie op Schneider verwijst Bonte opnieuw naar het door hem gewraakte opiniestuk: “Ik ben kwaad en boos over het stuk van de heer Buijt en hoop heel erg dat dit niet het nieuwe geluid zal worden van Leefbaar.”

Hierna slaat de vlam in de pan. Buijt begint hard door de bijdrage van Bonte “Schaam je! Schaam je!” te roepen. De GroenLinks-man stelt vervolgens dat hij gehoopt had dat Leefbaar “een brave boekhouderclub” was gebleven, maar dat hij dat kennelijk op zijn buik kan schrijven. Verschillende andere fractievoorzitters mengen zich in de discussie en Aboutaleb hamert er lustig op los om de orde te handhaven.

Soms voelt het alsof de gemeenteraad is blijven steken in 2002.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Reageer of deel op Social Media

Tags:APB, Arno Bonte, Groenlinks, Leefbaar Rotterdam, Ronald Buijt en stadhuis

Sectie: Politiek

kaart: stadhuis, Rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *