Voor de harddenkende Rotterdammer

Leefbaar Rotterdam wil maar één ding: op 19 maart 2014 de grootste partij van Rotterdam worden. Nu al probeert Leefbaar daarom de contacten met de kiezer warm te houden. Onder andere door middel van belacties. Namens Vers Beton waren Celeste Boddaert en Anniek Tijmes daarbij aanwezig.

Leefbaar zet de schouders eronder
Leefbaar zet de schouders eronder

De grootste lokale partij van Nederland – Leefbaar Rotterdam – zet bij de verkiezingen maar op één ding in: winst. En dat kun je merken ook. Bij de vraag om eens mee te gaan naar een ‘evenementje’ kwam er gelijk een hele lijst door. En zo waren we afgelopen week ineens te gast bij Leefbaars belactie. Belactie? Ja. Leefbaar belt iedere drie weken allemaal mensen uit een bepaalde Rotterdamse wijk op om te vragen wat er speelt.
Campagneleider Ronald Buijt heeft er deze avond al twee gesprekken op zitten als we aankomen. Leefbaar koopt telefoonnummers – alleen nummers die niet in het bel-me-niet-register staan – van een bepaalde postcode. Tijdens één belactie weet Ronald met een groep vrijwilligers zo’n 150 mensen te bereiken, die graag hun ei kwijt willen. Leefbaar gaat vervolgens met die informatie aan de slag.
‘Kijk, wij geloven niet dat je de kiezer bereikt bij de raadsdebatten. De Kuip of de vechtpartij op Hoek van Holland zijn uitzonderingen. Voor de rest heeft maximaal vijf procent van de inwoners van Rotterdam door wat er op het stadhuis speelt. En andersom ook. Wij willen met mensen in gesprek en op alle mogelijke manieren burgers bereiken’, zegt hij. Of mensen wel zin hebben in een telefoontje in de avonduren van Leefbaar? Daar maakt Buijt zich niet druk om. ‘Mensen kunnen gewoon zeggen dat ze geen interesse hebben. We worden maar weinig uitgescholden voor klotepartij.’
Leefbaar heeft de campagne professioneel aangepakt en niet zomaar. Buijt denkt sinds het nipte verlies van de PvdA vier jaar geleden namelijk nog maar aan één ding: hoe gaan we op 19 maart 2014 wél winnen. ‘Ik, wij, zijn dag en nacht, op alle mogelijke manieren bezig om de kiezer te bereiken. We gaan elke twee weken de straat op. Vier jaar lang hè, dat doen die andere partijen nu pas.’ Buijt heeft zich verdiept in campagnestrategieën in het buitenland. Zouden ze hier kunnen werken op lokaal niveau? Hij vertelt dat de bekendmaking van Joost Eerdmans als partijleider van Leefbaar alle journaals heeft gehaald. Het is waar. Geen andere lokale lijsttrekker doet dat hem na.
Eén van de dingen – voor Buijt logische achtergrondinformatie – is dat ze precies weten op welke beleidsterreinen ze de andere partijen gaan aanpakken. De VVD zal het bijvoorbeeld voor z’n kiezen krijgen. Leefbaar heeft uitgerekend dat de lasten voor de burger zo’n dertig procent zijn gestegen. Ze hebben ook een Leefbaar-krant, waarin de andere partijen flink worden aangepakt. ‘Ja, het is echt anti-VVD en anti-PvdA hoor.’
Buijt houdt geen rekening met verlies, maar onderschat niemand. Zoals hij zelf zegt: ‘We barsten van het zelfvertrouwen. Maar we zullen er tot 19 maart 2014, 21.00 uur voor moeten knokken.’ Hij glundert wel van de huidige landelijke peilingen van de grote partijen. ‘Daar gaan we natuurlijk van profiteren.’
Het zal een pittige strijd worden voor de zittende coalitie om deze trein nog te kunnen stoppen.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

che_celeste_7394zw

Celeste Boddaert

Celeste Boddaert (Rotterdam, 1987) is freelance journalist. Schrijft, produceert, is coördinerend redacteur van OPEN Rotterdam en altijd op zoek naar bijzondere verhalen in Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van Ome Ko
  Ome Ko

  En wat is er eigenlijk met de vrijpartij gebeurd? Dat waren nog eens mensen waar je wat aan had!
  Ik heb eigenlijk meer belangstelling voor de partijen die het de afgelopen decennia NIET hebben gered in de lokale politiek dan dit soort praatjes voor de buhne waar he-le-maal niemand iets wijzer van wordt, behalve de partij in kwestie. Of moet deze flauwekul vanwegens de subsidiegevert?

 2. Profielbeeld van Bob de la Bob
  Bob de la Bob

  Ik vraag me af hoe de Leefbaren van hun PVV-achtige imago af gaan komen, en of ze dat überhaupt willen…

  1. Profielbeeld van Karin
   Karin

   Vond dat ze in woord en daad op de goede weg waren, maar met Eerdmans hebben ze een hardliner in huis gehaald. We zullen zien.

   1. Profielbeeld van Bob de la Bob
    Bob de la Bob

    “PVV light” om zijn woorden te gebruiken. Kiezen tussen dat of de corrupte PvdA. Misschien moet ik toch maar Russell Brand’s advies opvolgen en gewoon niet gaan stemmen…

  2. Profielbeeld van Karin
   Karin

   Ik zit met hetzelfde dilemma als jij Bob, hoewel alles beter lijkt dan idd de corrupte PvdA. Was ik nou maar gristelijk, dan kreeg de
   ChristenUnie-SGP mijn stem. :)

   1. Profielbeeld van Bob de la Bob
    Bob de la Bob

    Ik vraag me af of alles beter is dan de PvdA, hier in Rotterdam zijn ze niet echt fijn (understatement van de eeuw).

    Alhoewel er meerdere partijen meedoen met de verkiezingen, draait deze echter voornamelijk om de PvdA en Leefbaar Rotterdam. Kiezen tussen corrupte megalomanen die mijn woonwijk willen afbreken of een PVV-‘light’ die geen moeite hebben met racial-profiling. Als een licht-getinte jongeman maakt geen van deze twee keuzes mij heel erg blij…

   2. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Dat is een interessante vraag Setkin, ik ga daarover creatief nadenken :) Ik ben hoe dan ook een fan van jou!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1