Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: Rotterdam World Port (!), World City (?)
Rotterdam is zélf als nieuwsonderwerp ontdekt door zowel binnen- als buitenlandse media. De Volkskrant, Trouw, de BBC en recente documentaires besteden aandacht aan het nieuwe Rotterdamse zelfbewustzijn. Het gaat over een stad van kleinschaligheid, subculturen, innovatief gebruik van leegstand en een sfeer waar veel mogelijk is. In al deze uitlatingen wordt de haven hooguit plichtmatig genoemd.
Toch is de slogan van de stad World Port, World City. Rotterdam heeft een World Port. Dat is, met top noteringen in de diverse havenlijstjes, evident. Maar is een stad die inmiddels kilometers is verwijderd van een ‘World Port’ wel automatisch een ‘World City’? En in hoeverre doet het imago van havenstad eer aan wat de stad op dit moment aantrekkelijk maakt?
Tekst: Bart van der Zande

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Bob de la Bob
  Bob de la Bob

  Geboren en getogen in Rotterdam, maar om heel eerlijk te zijn vind ik het geen stad. Veel mensen zeggen dat Rotterdam de enige echte stad is in Nederland, en dat terwijl het incestueus klein is! Het enige wat ook maar enigzins in de buurt komt van een stad hier is Amsterdam en zelfs dat is niet echt groot.

  Maar misschien is het ook een gebrek aan een echte sfeer hier. In het artikel over Berlijn dat hier gepost is komt dat mooi naar voren. Berlijn is een intellectueel bolwerk, Rotterdam een arbeidersstad. Alhoewel er van alles en nog wat gebeurt hier, blijft de sfeer nog heel bekrompen, desondanks haar multiculturele samenleving, lijkt Rotterdam helemaal geen internationale stad te zijn. Het is voornamelijk heel Nederlands, alles wat daar niet in past moet maar naar de periferie (Zuid, West, of misschien zelfs uit de stad). Het is niet de grote dynamische plek waar verschilllende ideeen, culturen, etc bij elkaar komen (de ‘positieve interpretatie van een stad’), maar een plek dat als onveilig en immoreel wordt gezien (‘negatieve perceptie van de stad’): een strijdtoneel voor het behoud van ‘de Nederlandse identiteit’, whatever dat dan mag zijn.

  Je kunt het een beetje in de gemeenteraadsverkiezingen zien, het is kiezen tussen de PvdA die haar gentrificatieplannen wilt doorzetten door van alles af te breken en te vervangen voor leegstaande koopwoningen (zie Crooswijk) of Leefbaar Rotterdam die ‘meneer PVV-light’ (om de man zelf te citeren) als lijsttrekker hebben. Beiden niet echt aanmoedigend voor het idee ‘wereldstad’…

 2. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Goed punt. Rotterdam zou eigenlijk de haven van Amsterdam moeten hebben, dat zou meer recht doen aan de verhoudingen.

  En inderdaad deel 2, Rotterdam doet veel dingen momenteel juist klein en lokaal, en de haven is juist groot en mondiaal.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.