Voor de harddenkende Rotterdammer

Onze spion - week 44
Onze spion – week 44

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Ditmaal was het de week waarin een klokkenluider werd ontslagen, de sfeer binnen D66 om te snijden was en politiek er letterlijk met de paplepel werd ingegoten.

Klokkenluider ontslagen

De klokkenluider die de misstanden in de Rotterdamse moskee-internaten aankaartte, kreeg afgelopen woensdag zijn ontslagbrief op de deurmat. Hij zit nu zonder recht op een uitkering thuis. De ambtenaar wordt ernstig plichtsverzuim verweten, omdat hij vertrouwelijke informatie lekte (onder andere door het maken van geluidsopnamen) over de brandveiligheid van internaten en het gebrek aan toezicht.
Het ontslag kwam niet geheel onverwacht, maar bezorgde toch een hoop reuring op het stadhuis. Oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam, SP en ChristenUnie-SGP willen zo snel mogelijk een debat met verantwoordelijk wethouder Richard Moti. Als het aan deze partijen ligt wordt het ontslag per direct teruggedraaid. Volgens Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zijn dankzij de ambtenaar dingen aan het licht gekomen die totaal niet deugden. Misschien waren we er anders wel nooit achter gekomen? Leo de Kleijn (SP) is bang dat door het ontslag een angstcultuur onstaat binnen de gemeente Rotterdam, waardoor kritische ambtenaren wel twee keer nadenken voordat ze misstanden aankaarten. Volgens Setkin Sies (ChristenUnie-SGP) had de moskee-internaat affaire juist een moment moeten zijn om de integriteit binnen de organisatie onder de loep te nemen: hoe komt het bijvoorbeeld dat deze ambtenaar geen andere uitweg zag?
De klokkenluider werd ontslagen nadat hij twee weken geleden een schikkingsvoorstel van de gemeente afwees: twee jaar WW-uitkering maar wel verplicht zijn mond over de internaten houden. De ambtenaar kon dit niet over zijn hart krijgen en gaat in hoger beroep.
De ophef komt voor de kersverse PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus op een ongelukkig moment. Een aantal weken geleden overwoog hij namelijk nog om zich in het geheel niet voor het lijsttrekkerschap te kandideren, omdat hij als verantwoordelijk wethouder te veel beschadigd zou zijn door de affaire met de moskee-internaten. En net nu hij twee dagen lijsttrekker is werd de ambtenaar ontslagen. Het is voor de PvdA’er niet te hopen dat het dossier hem gaat achtervolgen.

Gespannen sfeer bij D66

Vanmorgen pakte Mark Hoogstad van het Rotterdams Dagblad groots uit met de uitgelekte kandidatenlijst van D66. Een omstreden lijst, want naast lijstrekker Salima Belhaj is geen enkele fractiegenoot op een verkiesbare plaats gezet. Enthousiast ondernemer Jos Verveen en financieel specialist Jan Schonk bungelen ergens onderaan de lijst, tot grote verbazing van veel leden.
Dat de lijst zou uitlekken was overigens geen verrassing: de sfeer binnen de fractie zou al langer om te snijden zijn. Om een stilstand te voorkomen en om schoon schip te maken wordt Belhaj op de kandidatenlijst nu omringt door gelijkgestemden.
Op social media nemen collega-raadsleden het op voor Schonk en Verveen, volgens vele zeer kundige politici:

Zeer jong talent

Wie denkt dat politiek iets is voor grijze gepensioneerde mannen heeft waarschijnlijk nog nooit een bezoek gebracht aan het Rotterdamse stadhuis. Op dit moment doet het CDA een verwoede poging om de boel te verjongen. Begin deze maand werd de 24-jarige Ruben Mink aangewezen als plaatsvervanger van vertrekkend raadslid Wubbo Tempel. Hij werd daarmee het jongste raadslid van Rotterdam. En afgelopen week voegde collega CDA’er Nelleke Weltevrede een extra dimensie toe aan ‘verjonging in de politiek’. Oordeelt u zelf:

Rotterdamse politici v/d week

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Mark de Boer

Mark de Boer

Mark de Boer bestudeert de dynamiek van het openbaar bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is in het dagelijks leven voorlichter/campagneleider van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam. Na zijn vergelijkbare ervaring bij de Tweede Kamer weet hij dat er op het Rotterdamse stadhuis soms een beetje vreemd aan toe gaat.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Oh ja, nu ik toch bezig ben:

  Nadat Het Nieuwe Stadion niet doorging, stond Belhaj voor de camera’s te glimmen hoe ‘eigenzinnig’ D66 wel niet was. Vond ik eigenlijk ook uit de mond van één van de meest kleurloze bestuurders van Rotterdam. Met de kennis van nu weten we echter dat vooral Jan Schonk (aanjager van het terugdringen van het aantal gemeenteambtenaren met 20 procent) en Jos Verveen de eigenzinnigen waren. Zijn ze nou helemaal gek, beloond moeten ze worden! En je moet er toch niet aan denken om straks de tweets van Jos te missen? Ik ben van die man gaan houden, ondanks het Stadsinitiatief.

  Kan er niet een twitteractie ofzo komen als ‘Help Jan en Jos de winter door’? Dan staan ze zo weer bovenaan. Vraag maar aan wethouder van Huffelen die haar plannetje om ZZP’ers te belasten met een extra afvalstoffenheffing binnen 1 dag zag gedwarsboomd door oproer op de social media.

 2. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Het was me het weekje wel. Over het D66-politbureau schreef ook Bogue een verslag om van te smullen. http://bogue.nl/salima-bel-jong-un-d66-aan-de-maas/

  Karakus leek een kat met 9 levens, maar zoals het er nu uitziet gaat hij zijn 10e en dus laatste leven in. De (landelijke) media zitten er bovenop en hoe dom ben je als je bijvoorbeeld eerst met die klokkenluider wilt schikken en hem daarna ontslaat. En dan een deel van de motivatie: “de ambtenaar heeft een gevoel van onveiligheid gecreëerd”. Nee, nou wordt-ie mooi, die meisjes op dat zolderkamertje waren lekker veilig!
  Een cursus arbeidsrecht was aldus geen overbodige luxe geweest voor de wethouder en zijn maatje Moti. Vermoedelijk hebben ze, met de partij kenmerkende arrogantie, de adviezen van de juristen op de Coolsingel in de wind geslagen; een 1e jaars rechtenstudent weet al dat dit garant staat voor een fatale afloop van de zaak.
  De klokkenluider is door stupiditeit op stupiditeit uitgegroeid tot de Rotterdamse Robin Hood. En kan dus alleen maar winnen. Advocaten zullen ongetwijfeld om hem hebben gevochten.

  Voor ons burgers is het treurig nieuws: keer op keer zijn wij getuige van kleingeestige, bange mensjes van de firma list, graai, plak en bedrog, terwijl juist bestuurders van onbesproken gedrag horen te zijn. Waar kun je immers anders nog op vertrouwen?

  Tot slot: alleen de oppositie spreekt zich verontwaardigd uit over de gang van zaken. Voorspelbaar, maar toch. De PvdA is dus niet de enige die zich van zijn allerlelijkste kant laat zien. Ook de coalitiepartijen spelen een uitermate verwerpelijke rol. Simpel gezegd komt het erop neer dat VVD, CDA (gristenen, mensen!) en D66 zelfs de meest grove nalatigheden, die waar mensenlevens in het geding waren én waarover aantoonbaar is gelogen ( het gaat hier niet om een nieuw stadion), opnieuw van minder belang vinden dan ‘rust’ in de coalitie. Opnieuw, omdat Karakus al vanaf vorig jaar door hen uit de wind wordt gehouden.

  Ik wil, behalve in de rechter, heel graag geloven in karma.
  Secundair: waar moet ik straks in godsnaam nog op stemmen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1