Economie13 december 2013

De Beste Stuurlui: Een overvloed aan hotels

De Beste Stuurlui hebben hun ogen doorgaans niet in hun binnenzak. Ook hen is het opgevallen dat er het afgelopen jaar in Rotterdam wel heel veel hotels en hostels bij zijn gekomen. Een mooie ontwikkeling, maar er moet natuurlijk wel klandizie voor zijn. Bart van der Zande vraagt zich ernstig af of dit het geval is.

DBS december
DBS december Beeld: Rens van den Berge

Veredelde varkensboeren of populaire toeristenstad?

Als de vraag naar varkens stijgt denkt boer Peter: ‘dit gaat lekker, ik ga de allergrootste megastal aller tijden bouwen!’. Het nadeel is dat iedere boer door heeft dat het lekker gaat. Tegen de tijd dat Peter, hangend op zijn hark, trots naar zijn megastal staat te kijken, blijkt heel Europa aan het opschalen te zijn geslagen. Met een groot overschot, lage prijzen en omvallende boerenbedrijven tot gevolg.

Een aantal jaar geleden liepen de stedelijke varianten van boer Peter door Rotterdam. De tweede stad van Nederland, en dan hebben ze slechts twee hostels en een handjevol hotels. Ze zagen hun eigen megastallen al verrijzen. Wat een unieke kans, hier gaan we mee aan de slag! Massaal kwamen er nieuwe hostels en hotels van de tekentafel rollen. Van design tot easy, van how tot hostel.

Inmiddels beginnen ze allemaal hun deuren te openen. Waar Rotterdam het lang heeft moeten doen met twee, soms drie hostels wordt dit aantal nu verdubbeld met het al reeds geopende Ani & Haakien en de nog te openen hostels op de Oude Binnenweg en de Witte de With. Verdubbelen dus.

Ook qua hotels is het offensief gestart. Aan de Westblaak is het Easyhotel geopend, rij je een stukje door dan kom je bij de Oude Haven het nieuwe CitizenM tegen. Daar liggen inmiddels 151 kamers op verse toeristen te wachten. Aan het Weena zit ineens een Holiday Inn Express, en uitkijkend over de Nieuwe Maas heeft Inntel hun aantal kamers sterk uitgebreid.

Alsof dat nog niet genoeg is voegt De Rotterdam NHow toe – met liefst 278 kamers. En dat is nog niet alles, de enorme groei aan toerisme op de Wilhelminapier rechtvaardigt meer kamers – want ook in Pakhuis Meesteren wordt een prachtig hotel gerealiseerd.

De vraag die rest ligt voor de hand. Zijn we ons aan het indekken voor een ware tyfoon aan toeristen? Struikelen we straks over in city maps weggedoken Chinezen? Of zou je, als je goed kijkt, naast al die nieuwe hotels een Peter kunnen zien. Die met zijn handen in zijn zakken en de moed in zijn schoenen naar zijn eigen megastal staat te kijken? Wie het weet mag het zeggen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:ani & haakien, city marketing, de Rotterdam, easy hotel, holliday inn, hostels, hotels, Inntel, nhow en toerisme

Sectie: Economie

kaart: kop van zuid, rotterdam

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *