Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui hebben hun ogen doorgaans niet in hun binnenzak. Ook hen is het opgevallen dat er het afgelopen jaar in Rotterdam wel heel veel hotels en hostels bij zijn gekomen. Een mooie ontwikkeling, maar er moet natuurlijk wel klandizie voor zijn. Bart van der Zande vraagt zich ernstig af of dit het geval is.

DBS december
DBS december

Veredelde varkensboeren of populaire toeristenstad?

Als de vraag naar varkens stijgt denkt boer Peter: ‘dit gaat lekker, ik ga de allergrootste megastal aller tijden bouwen!’. Het nadeel is dat iedere boer door heeft dat het lekker gaat. Tegen de tijd dat Peter, hangend op zijn hark, trots naar zijn megastal staat te kijken, blijkt heel Europa aan het opschalen te zijn geslagen. Met een groot overschot, lage prijzen en omvallende boerenbedrijven tot gevolg.
Een aantal jaar geleden liepen de stedelijke varianten van boer Peter door Rotterdam. De tweede stad van Nederland, en dan hebben ze slechts twee hostels en een handjevol hotels. Ze zagen hun eigen megastallen al verrijzen. Wat een unieke kans, hier gaan we mee aan de slag! Massaal kwamen er nieuwe hostels en hotels van de tekentafel rollen. Van design tot easy, van how tot hostel.
Inmiddels beginnen ze allemaal hun deuren te openen. Waar Rotterdam het lang heeft moeten doen met twee, soms drie hostels wordt dit aantal nu verdubbeld met het al reeds geopende Ani & Haakien en de nog te openen hostels op de Oude Binnenweg en de Witte de With. Verdubbelen dus.
Ook qua hotels is het offensief gestart. Aan de Westblaak is het Easyhotel geopend, rij je een stukje door dan kom je bij de Oude Haven het nieuwe CitizenM tegen. Daar liggen inmiddels 151 kamers op verse toeristen te wachten. Aan het Weena zit ineens een Holiday Inn Express, en uitkijkend over de Nieuwe Maas heeft Inntel hun aantal kamers sterk uitgebreid.
Alsof dat nog niet genoeg is voegt De Rotterdam NHow toe – met liefst 278 kamers. En dat is nog niet alles, de enorme groei aan toerisme op de Wilhelminapier rechtvaardigt meer kamers – want ook in Pakhuis Meesteren wordt een prachtig hotel gerealiseerd.
De vraag die rest ligt voor de hand. Zijn we ons aan het indekken voor een ware tyfoon aan toeristen? Struikelen we straks over in city maps weggedoken Chinezen? Of zou je, als je goed kijkt, naast al die nieuwe hotels een Peter kunnen zien. Die met zijn handen in zijn zakken en de moed in zijn schoenen naar zijn eigen megastal staat te kijken? Wie het weet mag het zeggen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Bart van der Zande

Bart van der Zande

Bart van der Zande (1988) onderneemt en organiseert graag. Helemaal als het grote liefde Rotterdam voorwaarts stuwt. Daarom: mr.Watson, Vers Beton, Vroes en Rotterdamse Nieuwe.

Profiel-pagina
Lees 31 reacties
 1. Profielbeeld van rhp
  rhp

  ‘We had previously found this hotel by ‘accident’ following an unexpected overland trip from Berlin during the Volcanic eruption and returned in August under different circumstances.

  The hotel is in the centre of Hook and very well run by Jeanette and her partner whom are both welcoming, helpful and very friendly. The Hotel and rooms are in a ‘boutique’ style and we found them comfortable and quite spacious.’ uit Lincoln, UK.

  Er is echt, werkelijk, ongelogen, niets zinnigs te zeggen over wie je hotel aandoet. Af en toe als ik -worstelende met mijn dramatische sociale leven- wel eens mijn haar losgooi, ga ik naar een hotel om de dienstdoende Clio Estate-rijder een beetje te vermaken. Meestal, als het dus niet van die happy clappy types zijn als bovenstaand, zijn het die.

  Iemand die iets met verf deed -sorensen zal hoopvol blikken IG Farben? (geintje)- Iemand die iets met de autodealers nabij het altijd knusse metaalhof moest. Iemand die helemaal uit noorwegen kwam voor een machine, ik weet geeneens meer wat wat leren die lui op die ROC s hier oh ja, een vliegtuigmotor, da wast.

  Maar, uh, dus die zakelijke reiziger, die zit nu vaak inhet vd Valk bij nieuwerkerk of zo’n Ibis bij het metaalhof en dat is tamelijk ver van het centrum met een nogal gemiddeld aanbod en de gezelligheidsfactor tragisch.
  Een beetje vriendelijke hotelier met een Lolita die af en toe in d’r bikinitje zichzelf buiten wil opbaren

  .. volgens mij is het makkelijker je daarin in te vechten dan, anno nu, ik noem maar iets, een b2b in the cloud data-mining concept dat helemaal anders is, maar eigenlijk vooral hetzelfde.

  ook al lijkt een nieuw hotel een beetje .. makkelijk

 2. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Voor de liefhebbers hier een factsheet met cijfers waar mooi de gestage groei van het aantal hotelgasten en het aantal overnachtingen is te zien over de afgelopen jaren. Loopt tot en met 2012 nieuwe cijfers volgen als het goed is ergens in het eerste kwartaal van 2014.

 3. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Het gaat niet goed met de hotelsector in Rotterdam

  en als ik de laatste alinea mag geloven hebben hoeven we geen ‘overlast’ te hebben van de nieuwe reiziger. Deze komt immers de hotelkamer niet af.

  Deze week opende citizenM op Blaak zijn deuren, een hotel dat gebouwd is op de drie principes van de nieuwe reiziger, volgens de investeerder Rattan Chadha: een goed bed, een lekkere douche en volop televisiezenders. Aan deze middenklassehotels ontbrak het eerder in Rotterdam.

  1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
   Tim de Bruijn

   Onrust onder bestaande hotels is logisch. Zeker gezien het feit dat de periode ervoor erg rustig was als het om nieuwe concurrentie gaat. De vraag uit dit artikel is dan ook zeker een terechte vraag. Want natuurlijk is het afwachten hoe het gaat aflopen. Maar dat is geen reden om dan maar hotels niet toe te staan lijkt mij. Dat moet je vooral aan de markt overlaten.

   En het zet Rotterdam wel op de kaart. Met 1 of 2 hostels slaan jongeren je stad gewoon over, want wat kan er nou in een stad met 2 hostels te doen zijn? Nu zijn dat er straks 7 en ook wat betaalbare hotels erbij. Dan wordt het een ander verhaal.

 4. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Oh en voor de mensen die bang zijn voor ‘Amsterdamse toestanden’ met toeristen. We zitten nu op 80 hotels in Rotterdam tegenover 778 in Amsterdam. Amsterdam is echt another league. Al zou het toerisme verdrievoudigen dan nog is het onvergelijkbaar.

  Voor massatoerisme hoeven we voorlopig niet bang te zijn.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Ah, dat zijn interessante cijfers! Het vraagt inderdaad wel om gru-we-lijk veel toeristen op straat voordat Rotterdam qua toerisme ook maar op iets van Amsterdam gaat lijken. Deze cijfers bevestigen dat idee, dus dat stelt gerust :)

   1. Profielbeeld van Ard Buijsen
    Ard Buijsen

    verbazingwekkend eigenlijk dat je die cijfers nodig blijkt te hebben om te kunnen bedenken dat Rotterdam wat dat betreft nooit Amsterdam (of Delft) zal worden.

   2. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Wauw, Ard! Ik reageer positief op Tim omdat ik het interessant vind om die cijfers te weten, en toch weet je er iets negatiefs van te maken! En dat op zondagochtend!

   3. Profielbeeld van Diego
    Diego

    Zonder de werkelijke cijfers blijft het slechts bij een vermoeden natuurlijk. Helaas zegt het aantal hotels ook natuurlijk niet alles het gaat immers om de bedden/kamers. Maar de 80 vs bijna 800 zegt wel genoeg denk ik.

 5. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  De schrijver vergeet zelfs nog een paar hotels zoals het Ibis aan de Wijnhaven. En er zit nog meer aan te komen.

  Ard omschrijft al goed het belang van congressen. Maar zelfs de congressen zijn maar een deel van de zakelijke markt waar de meeste hotels het van moeten hebben. Zeker de **** en ***** hotels zitten met name op de zakelijke markt.

  Daarnaast hebben veel ketens een vaste klantenkring. Hotels als Easy, Holliday Inn, CitizenM en Ibis maken zelf onder hun eigen klanten reclame voor een weekend Rotterdam. Dit zal hoe dan ook extra toeristen naar de stad lokken wat alleen maar goed is voor onze restaurants, musea, attracties en zelfs voor de Bar in het Schieblock.

  Bij grote congressen en bij grote evenemenen zoals het IFFR en North Sea Jazz zitten alle hotels vol en wijken mensen uit naar andere steden. Voor toeristen die in juli op de fiets in Rotterdam aankomen en een hotel zoeken is dat best dramatisch. Tot aan Delft of Zoetermeer is dan alles vol voor North Sea Jazz! Op zulke momenten zijn die hotels dus meer dan welkom.

  Verder zullen de nieuwe hotels er voor zorgen dat bestaande hotels hun bedrijfsvoering zullen moeten heroverwegen. Hotel Central is uitgeroepen tot slechtste hotel van Nederland. Dat die nog bestaan komt alleen door het gebrek aan concurrentie. Die nieuwe hotels zijn alleen maar gezond en als er hotels omvallen dan zullen het die hotels zijn die niet genoeg kwaliteit leveren.

 6. Profielbeeld van Bart van der Zande
  Bart van der Zande

  De vraag die ik heb proberen te stellen in dit artikel is niet zozeer of er een tekort was aan hotels. Anders gezegd of er een vraag was in Rotterdam om, toeristen, congres bezoekers en/of havengangers te faciliteren. Die vraag was er absoluut en daar is nu op ingespeeld. De varkenscyclus beschrijft juist dat veel partijen tegelijk de vraag zien, waardoor er in één keer een overschot ontstaat. De beslissing om een hotel uit te breiden of te bouwen wordt gemaakt op het moment dat er een groot tekort is in Rotterdam. Echter maakt iedereen tegelijk die afweging en nu in de oplever tijd blijkt iedereen hetzelfde plan te hebben gehad.

  Dus ja, het probleem is opgelost met een explosieve groei van hotelkamers. De vraag is wat mij betreft, en de tijd zal dat leren, of het aanbod nu iedereen tegelijk in het gat lijkt te springen de bestaande vraag niet overstijgt.

  Wat mij betreft is het overigens interessant om te zien wat er nu gaat gebeuren. Want al deze nieuwe initiatieven gaan op zijn minst een beetje investeren in het aantrekken van bezoekers naar hun hotel of hostel en dus naar Rotterdam. Dan wordt het misschien een “self-fulfilling prophecy”. Laten we dat hopen!

 7. Profielbeeld van Biff Eagleburger
  Biff Eagleburger

  Collega’s en gasten van overzee gaan nu vaak op hotel in Delft of zelfs Den Haag, omdat er in Rotterdam niet genoeg kamers vrij zijn op korte termijn. Dat is buiten de toeristen en congresgangers een hele grote groep; Elke dag zijn er over Rotterdam en buurgemeentes verspreid, honderden mensen die de regio voor één tot vijf dagen zakelijk bezoeken en die zullen toch ergens moeten slapen.
  Wat de auteur ook uit zijn betoog laat, is de keuze van de hotelonderneming om in Rotterdam een nieuw hotel te openen. Dat doen ze niet omdat ze een vaag vermoeden hebben dat er hier wel eens een centje te verdienen valt, daar gaat een grondige analyse aan vooraf, want reken maar dat een miljoeneninvestering geld MOET opleveren.

 8. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Vergeten jullie ook niet dat de haven veel mensen deze kant op trekt? Daarnaast gaan jullie ook compleet voorbij aan het feit dat veel hotels in anders leegstaande panden zijn gevestigd. Vroeger mochten die (door moeizame bestemmingsplannen) niet worden omgebouwd naar hotels, dat is nu versimpeld. Daardoor kunnen de hotelkamers eindelijk op een eenvoudigere manier worden gerealiseerd. Daarnaast is het financieel en ook fiscaal handiger om een pand min of meer rendabel te gebruiken als hotel, dan het zeker niet rendabel leeg te laten staan. Als het hotel na een jaar of vijf a tien niet meer werkt, kan het pand gewoon weer teruggeconverteerd worden naar een kantoorruimte.

  Kortom, deze stuurman zou wat meer door zijn verrekijker moeten kijken dan door zijn kortzichtkijker

 9. Profielbeeld van Hans Citroen
  Hans Citroen

  De reactie van Ard Buijsen is geruststellend. Congressen zijn verrijkend, maar de VVV-droom van toeristenhordes deel ik niet. Was laatst in Amsterdam. Best een mooie stad, maar wat een ramp, die testosteron-invasie op de Wallen en al dat internationale gerommel rondom de musea. En in het verlengde daarvan al die toeristenshops met die verschrikkelijke rommel en dat vreselijke eten. Gelukkig is Rotterdam te robuust en te ontoegankelijk. Houwen zo!!!

  1. Profielbeeld van Joey
   Joey

   Wat een gezeik, in Rotterdam komen de hoerenlopers sowieso niet (die pakken de trein naar Den Haag of Amsterdam), en wat is er mis met wat meer zaken gericht op toeristen? Zou mooi zijn als de buurt rondom het Museumplein wat gezelliger werd.

  2. Profielbeeld van Ties Joosten
   Ties Joosten

   Natuurlijk is toerisme goed voor een stad, maar ik ben het met hans eens dat het in Amsterdam apocalyptische vormen heeft aangenomen. Wat heet: het centrum van Amsterdam behoort niet eens meer toe aan de Amsterdammer, loop er een willekeurige kroeg in en je staat in een toeristentoko waar de heinekens per pint getapt worden.

   Natuurlijk loopt Rotterdam geen enkel risico op een dergelijke situatie. Maar het kan geen kwaad af en toe te benoemen hoe fijn het is in een stad te wonen waar het centrum gewoon van ‘ons’ is.

  3. Profielbeeld van Mike
   Mike

   Wat een zuurheid proef ik hier. Ik was laatst in Amsterdam en ik heb weer een prachtige tijd gehad. Ja, het is druk, maar ik hou daarvan. Als wij ook maar een fractie van de drukte en levendigheid van Amsterdam zouden kunnen importeren zou ik er gelijk voor tekenen.

   1. Profielbeeld van Diego
    Diego

    Niks geen zuurheid gewoon een logische hang naar behoud van eigen karakter. Zoals het Ties het mooi verwoordt, geen Heineken uit een pint.

   2. Profielbeeld van Ties Joosten
    Ties Joosten

    Ik woonde jaren op de Warmoesstraat in Amsterdam. Toptijd hoor, maar van ieder weekend 150 kotsende Engelse bachelors in Borat-string wordt je inderdaad wat zuur :)

  4. Profielbeeld van Ard Buijsen
   Ard Buijsen

   Meer toerisme in Rotterdam kan je eigenlijk alleen maar toejuichen alleen al om het feit dat het geld in het laadje van de middenstand brengt. Teveel toerisme (Delft Amsterdam) zit ik ook niet op te wachten maar als het kiezen zou zijn tussen Delft/Amsterdam of wat het nu is dan zou ik het wel weten. Maar een ieder wees gerust, het zal geen Amsterdam worden.

   Maar volgens mij ging de discussie eigenlijk over wel of niet teveel hotelkamers nieuw in de stad. Ik zou graag van Bart van der Zande horen hoe hij er tegenaan kijkt in de wetenschap dat niet toerisme de drijfveer voor hotels is maar congressen…

 10. Profielbeeld van Bart W
  Bart W

  Pakhuismeesteren wordt een hotel! Prachtig, dat gebouw is echt uitgegroeid tot de barometer van de vastgoedmode. Toen er te weinig winkels waren zou het een lifestyle-shoppingcentre worden, nu er te weinig hotelkamers zijn wordt het een lifestyle-hotel. Maar wellicht doe ik daar een paar lifestyle-trends van voor 2006 mee te kort. Ondertussen is het stiekem uitgegroeid tot een groen gebouw: de bomen schieten inmiddels hoog op uit de scheuren in het beton. What’s next?

 11. Profielbeeld van Ard Buijsen
  Ard Buijsen

  Is geen gemeentelijk ambitie is een gegeven. Rotterdam is de 2e grootste congresstad maar heeft dat bereikt met kleinere congressen en congressen die 1 dag duren. Grote multinationals kunnen hier echter geen congressen houden omdat de logies-capaciteit niet toereikend is. Dit ondanks het feit dat ze wel willen komen. Een hotel als NHOW heeft volgens mij al twee grote congressen geboekt waardoor het hotel tijdens die congressen helemaal vol zit.

 12. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Klinkt heel erg als een gemeentelijke ambitie Ard en niet als een zakelijk houdbare redenering. Maar ach, je ken die hotels gewoon maar hebben toch?

  1. Profielbeeld van Martijn
   Martijn

   Dat van die gemeentelijke ambitie zou best eens kunnen, want De Doelen gaat natuurlijk ook helemaal verbouwd worden.

 13. Profielbeeld van Ard Buijsen
  Ard Buijsen

  De schrijver van het stuk gaat er van uit dat deze hotels hun business vooral doen met toeristen. Dat is slechts een fractie van een veel belangrijkere markt, die van congresgangers. Rotterdam is de 2e congresstad van Nederland maar kan niet meedingen naar echt grote congressen. Congress waar 5000 mensen op af komen. Domweg omdat de hotelcapaciteit niet toereikend is. Nu zijn er met alle nieuwe hotels meen ik 2500 bedden. Door dit aantal drastisch te verhogen zullen grotere internationale congressen met enkele 1000-en deelnemers makkelijker onderdak vinden in Rotterdam.

  Dit is natuurlijk echt een kip en ei kwestie. Maar ik ben er van overtuigd dat als je je infrastructuur niet volledig op orde hebt zullen er nooit massa’s auto over kunnen rijden. Daarom is de ontwikkeling van hotels een belangrijke voor deze stad. En dat we dan ook nog meer toeristen kunnen huisvesten in mooi meegenomen maar die leveren veel minder op…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte