Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Beste Stuurman Nabil Bantal was vorige week bij het concert van De Jeugd van Tegenwoordig in de Maassilo. Prima optreden, alleen verbaasde hij zich nogal over het oogluikend toestaan van roken in de zaal. Een slechte, ongewenste ontwikkeling volgens hem.

DBS december
DBS december

De Jeugd van Tegenwoordig

Precies een week geleden was ik in de Maassilo bij de Jeugd van Tegenwoordig. Goed concert, waarbij het publiek helemaal mee werd genomen. Dat is een kunst op zich. Ik heb dan ook erg genoten van Faberyayo, Vieze Fur en Willie Wartaal. Wat verder opviel was dat het publiek van overal en nergens kwam, en niet alleen van Zuid, én de leeftijd van de meeste bezoekers. Het was daadwerkelijk ‘de jeugd van tegenwoordig’ die kwam kijken naar de, eh, Jeugd van Tegenwoordig.
Terwijl de groep begon los te komen, zag ik om mij heen een fenomeen wat ik lange tijd niet had gezien; roken in de concertzaal. Er werden zelfs sigaretten verkocht! De beveiligers stonden erbij en keken er naar. Toen ik de vertegenwoordigers van de Maassilo deze week benaderde en vroeg hoe dit mogelijk was, werd me medegedeeld dat het handhaven erg lastig is in de praktijk. Als er 1800 mensen zijn waarvan meer dan helft rookt, en er maar vier beveiligers zijn, dan is het zelfs onmogelijk. Dat is misschien wel zo, maar de verantwoordelijkheid ligt natuurlijk wel bij de uitbaters van de Maassilo. Zij moeten er op toezien dat de wetgeving zoals die in Nederland is, wordt nageleefd.
Voornoemde was precies wat het ministerie van Volksgezondheid mij mededeelde toen ik er navraag deed over deze kwestie. Het is niet toegestaan om op werkplekken en openbare plaatsen te roken. Dus ook niet in een concertzaal. Nu is het de taak van de Voedsel en Warenautoriteit om hierop toe te zien, maar de man- én de slagkracht om dit goed te doen ontbreekt. Wellicht dat 2014 verandering zal brengen, want dan is de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving van de wet en regelgeving betreffende het rookverbod.
Roken is een dodelijke verslaving, waar dagelijks mensen mee worstelen. Als huisarts ben ik er dagelijks mee bezig. De meeste van mijn patiënten die roken, doen dat omdat ze niet kunnen stoppen. We zouden dit dan ook niet moeten faciliteren. Zeker niet in een ruimte vol jonge mensen. De wetgeving is er, nu de handhaving nog.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Nabil Bantal

Nabil Bantal

Nabil Bantal (1979) verhuisde in 2001 naar Rotterdam om daar geneeskunde te studeren. Hij werkt als huisarts en leert Rotterdam elke dag beter kennen door de verhalen van patiënten. Zijn interesses liggen, niet zo verwonderlijk, op het gebied van gezondheidszorg, communicatie en culturele diversiteit.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Michel
  Michel

  beste Nabil,

  je hebt natuurlijk helemaal gelijk in deze kwestie. maar ik denk dat iedereen die ooit bij de Maassilo heeft gewerkt, of het gebouw eens wat beter heeft bekeken, wel meer conclusies kan trekken over het wel/niet handhaven van bepaalde regels voor de horeca. denk maar eens aan het nastreven van de Warenwet, de hygiëne van bijvoorbeeld bar/koelcel en niet te vergeten het handhaven van maximale decibellen.

  overigens is de Maassilo absoluut geen uitzondering. het is een nogal triest feit dat veel kleine horeca-ondernemers zich wel aan dit soort regels dienen te houden terwijl de grote spelers in de markt zich hier schijnbaar niks van hoeven aan te trekken. ik kan je tig voorbeelden geven: van werkdagen van 15 uur zonder pauze, werknemers de restjes eten van de klanten voorschotelen, fooi achterhouden, loon weken te laat of helemaal niet betalen, etc… ik zal geen namen noemen maar geloof me dat dit bij een hoop van de gevestigde horeca-ondernemers in Rotterdam aan de orde van de dag is

 2. Profielbeeld van Patrick
  Patrick

  Stoppen met roken heeft niets met ‘kunnen’ te maken. Vrijwel ieder mens beschikt over de capaciteit om te stoppen met roken. Het is dan ook vooral een kwestie van willen stoppen met roken. Maar zolang mensen het ‘niet kunnen stoppen’ gebruiken als excuus om niet te hoeven stoppen, zal hun gedrag niet veranderen. Een huisarts zou er goed aan doen om patiënten te wijzen op het feit dat het hier echt om hun eigen keuze gaat. Mensen beschadigen zichzelf (en anderen) door de aanname dat ze niet kunnen stoppen met roken.

  1. Profielbeeld van Karin
   Karin

   @Patrick Gratis tip: ga eens wat lezen over roken en verslavingen in het algemeen.

   1. Profielbeeld van Joey
    Joey

    Doe jij het dan ook? Met roken kan je relatief makkelijk stoppen, in vergelijking met bijvoorbeeld alcohol, heroïne, meth…

 3. Profielbeeld van Nabil
  Nabil

  Beste Karin

  En, wetgeving en handhaving niet naleven omtrent het rookgedrag, zeker als andere mensen er last van hebben is nog slechter. Roken is een verslaving waar andere mensen die niet deel nemen aan de verslaving, wel direct worden getroffen in hun gezondheid.

 4. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Tja. Ach. Roken is slecht. Drank is slecht. En dat op technofeesten duizenden jongeren stuiteren op xtc ook.

  Next.

  1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
   Tim de Bruijn

   Beetje domme reactie. Het roken van de 1 is ook slecht voor de ander. Dat iemand naast mij staat te comazuipen is niet ongezond voor mij. Zijn sigaret wel.

   1. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Ik ben ook een beetje dom, Tim en beslist een stuk dommer dan jij. Toch niet zo dom dat ik reageerde op de letterlijke woorden van Nabil: “Roken is een dodelijke verslaving, waar dagelijks mensen mee worstelen. Als huisarts ben ik er dagelijks mee bezig. De meeste van mijn patiënten die roken, doen dat omdat ze niet kunnen stoppen. We zouden dit dan ook niet moeten faciliteren. Zeker niet in een ruimte vol jonge mensen”. Lees jij hier iets over meeroken?

    Buiten dat, maar dat is wellicht ook een domme gedachte, wilde ik met mijn reactie tot uitdrukking brengen dat de ‘roken is slecht’ dicussie -en het daarvan afgeleide handhaven- een baard heeft van hier tot Tokyo. Ik verwacht dat dus niet bij het ‘hard denkende’ Vers Beton.

    Dag Tim, fijne dag! (wanneer komt er weer eens een echt intelligent artikel over de zegeningen van de Rotterdamse hoog- en nieuwbouw? )

   2. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    Ja, ik lees daar iets over meeroken: “zeker niet in een ruimte vol jonge mensen.” Dat gaat duidelijk over meeroken.

    En die baard is jammer als je het vervelend vindt. Zolang mensen niet naar een concert of cafe kunnen zonder de rook van een ander opgedrongen te krijgen zal die discussie nog lang voortduren. En terecht.

   3. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Oh ja, nu ik herinner me het weer. Obsessief het laatste woord willen hebben. Oké, mag. Bye.

 5. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Verbaasde ik mij ook over. Overigens wordt er bijna overal weer vrolijk gerookt. Blijkbaar is het iets waar toch niks aan te doen is (aso’s hebben de halve wereld). Dat dit door de onmogelijke handhaving komt is is bullshit natuurlijk. Het lijkt mij een mentaliteitskwestie. Als jij de eerste de beste die een peuk opsteek er uit gooit, dan gaat dat als een lopend vuurtje door de discotheek.

  Daarnaast vond ik het publiek juist zeer divers, er liepen kinderen rond en mensen die de jaren 60 nog hebben meegemaakt. Leuk om te zien :)

  oh ja, Bas Bron mag niet ontbreken in je lijstje van de Jeugd

  1. Profielbeeld van Nabil
   Nabil

   Viel me inderdaad ook op dat er grote variatie in leeftijden was, des te erger vond ik er dat er zoveel werd gerookt. Juist omdat er kinderen rondliepen. Je hebt helemaal gelijk, sorry Bas Bron

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.