Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui bespreken het wel en wee van de Rotterdamse actualiteit vanaf de wal. Deze week: de nieuwe fietsenstalling van Rotterdam Centraal. Het is een kunststukje geworden, maar schiet zijn doel daardoor een beetje voorbij, stelt Inge Janse. Hij verlangt naar een normaal fietsenhok.

De Beste Stuurlui - december 2013
De Beste Stuurlui – december 2013

Mooi ding, een fietsenhok. Je zoent er je eerste meisje, je drinkt er je eerste biertje, je ontvangt er je eerste aframmeling, en je vloekt bij tijd en wijl het hele godenrijk bij elkaar vanwege een lekke band of kapot achterlicht. Iedereen zijn eigen portie sentiment bij het fietsenhok.
Maar niet in Rotterdam! In de stad waar we het ontbreken van een gezellige stadskern nog altijd overcompenseren met een wedloop van architectuur, betekent ook een nieuw fietsenhok bij het treinstation dat de stad he-le-maal los mag gaan. Want waar je in Utrecht en Amsterdam gewoon een groot rek naast het station hebt staan met daarin een absolute anarchie van brikken, daar moet het in Rotterdam helemaal anders.
Fietsers dalen in Rotterdam namelijk af naar hun eigen familiegraf, laag onder de grond. En dus staan we sinds twee weken en masse met de fiets in de hand op een lopende band richting het middelpunt van de aarde. Eenmaal aangekomen in de tombe moeten we vijftien kilo staal proberen op te bergen in een onmogelijke stapelbedconstructie. Onderin moet je een slangenmens zijn om bij je slot te komen, bovenin moet je iets onmogelijks doen met een uitschuifconstructie. Welke misantroop verzint dit?
En het kost tijd! Veel tijd! Lopende band af, lopen naar een vrije plek, fiets al vloekend en tierend in een beugel katapulteren, teruglopen, zes kilometer om vanwege bouwwerkzaamheden, en uiteindelijk dus zestien treinen later aankomen op een perron naar keuze.
Waarom, lief Rotterdam, doe je ons dit aan? Heel de stad is één grote kakofonie van bouwputten, wegopbrekingen, heiwagens, dubbelgeparkeerde auto’s, reclameborden, wegwijzers en wat dies meer zij. Waarom doen we bij het station dan net opeens alsof de stad proper en rein is, en een fietsenhok het uitzicht verpest? Waarom moet de zelfverklaard nuchterste stad van Nederland opeens aan bouwkundige luchtfietserij gaan doen? Red ons van het graf, en geef ons een praktisch gelegen, niet-lullen-maar-poetsen-fietsenhok!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 32 reacties
 1. Profielbeeld van Sander
  Sander

  Is iemand ook al opgevallen dat de stalling een hoog “IOS 7” gevoel heeft met die pastel-achtige kleurtjes?

 2. Profielbeeld van Michael Ras
  Michael Ras

  Zet hem anders lekker op een motorplek in de Kruispleingarage. Gegarandeerd plek. Voor het overige: hou eens op met dat gejank. Als voetganger word je overal rond CS al voor je donder gereden door fietsen. Zeker aan de achterkant waar mijn voetpad voor jouw fietsenrek is gesneuveld aan de singelkant. Dankbaarheid tonen als overgewaardeerde fietser zou je sieren. Zoals de hoofdmeester op de basisschool al zei:” als je dichtbij woont, kom je gewoon lopend, het fietsenhok is vol!”

  OK en nu weer verder met echte zaken. Waarom zijn de plekken van de Kruispleingarage te kort voor mijn auto ;-)?

 3. Profielbeeld van Jesper van den Berg
  Jesper van den Berg

  Erg apart dat je een stuk schrijft zonder eerst even rustig de nieuwe stalling te bewonderen en er doorheen te lopen om vervolgens te ontdekken dat er keurig een aansluiting met het station is onder de grond (het is weliswaar ongelukkig dat je helemaal om de metropoortjes heen moet lopen).

  Ook ik vind deze nieuwe stalling een verademing. Ziet er prima uit. Ja het is even wennen en er kunnen nog wat zaken verbeterd worden, maar het is niets vergeleken met andere zaken in de stad.

 4. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Bedankt voor alle reacties! Erg goed om te lezen. En aangezien het merendeel het pertinent met me oneens is, doet de fietsenstalling blijkbaar iets goed.

  Vanavond ben ik voor het eerst via het metrostation de stalling ingelopen. Wat een verademing. Dat alleen al maakt de column alles waard :)

  Wat specifieke reacties:

  -Steven: ja. En die zijn er gelukkig ook.

  -Mark (& Mariska ;): nee, ik ben een extreem plichtsgetrouw persoon. Echt. En als deze column de grootste onzin is die je in de Metro vindt, dan doet deze krant het redactioneel erg goed.

  -Sheila & Mariska: waarom zou ik (of wie dan ook) gaan rondfietsen in een fietsenhok om te kijken of er nog een extra uitgang is? Waarom staat dit nergens aangegeven? Nogmaals: zonder deze column was ik hier vermoedelijk nooit achtergekomen.

  -fap: als je mij op basis van deze column nooit meer serieus kan nemen, dan zegt dat meer over jou dan over mij. Maar niemand verplicht je ergens toe, wees niet bang!

  -Diego: bedankt. Ik dacht al dat ik gek werd.

  1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
   Tim de Bruijn

   Had er nog helemaal niet bij stil gestaan dat veel mensen blijkbaar niet doorhebben dat er een ondergrondse verbinding is. Vind het een erg rare gedachte ook dat die verbinding er niet zou zijn. Maar dat verklaart wel waarom het vooraan zo vol staat met fietsen en richting die ondergrondse verbinding niet.

   Dat je er anders nooit was achter gekomen geloof ik niet. Op een gegeven moment ga je je toch afvragen waarom sommige mensen zover naar achteren fietsen of waarom mensen na het wegzetten van hun fiets verder de stalling in lopen ipv terug. :)

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Op Twitter leest Rotterdam Centraal vrolijk mee, dus ik heb goede moed dat de signalering op korte termijn verbeterd wordt. Eind goed, al goed :)

    En ja, ik vond het gedrag van veel mensen al heel verwarrend, maar we leven ook in verwarrende tijden, en zeker om 7 uur ’s ochtends ben ik niet op mijn meest Sherlock Holmest.

 5. Profielbeeld van Piet
  Piet

  Ik vind de fietsenstalling juist prachtig en goed werken. Ik vind dat Rotterdam het juist heel goed voor elkaar heeft. Ik snap echt helemaal niks van dat negatieve verhaal. Op deze manier kun je alles wel omzetten in negativiteit. Ik vind persoonlijk dat Rotterdam een mooie stad is, die nog steeds mooier en mooier word.

 6. Profielbeeld van Mariska
  Mariska

  Vorige week even de nieuwe stalling aan de voorkant getest (sta normaal in de fietsflat aan de achterkant)
  Ben het met je eens dat het nog niet helemaal klopt, maar meer om persoonlijke redenen. Een transportfiets met dikke banden, rek voorop en een maxicosi constructie achterop (ik moet werken én de baby naar de creche brengen omdat ik vanwege het milieu niet met de auto kan) past op geen enkele manier in de stalling. Banden passen namelijk niet goed in de sleuven, ik moet dus tussen twee sleuven in staan. Achter steekt het heel ver uit omdat door het rek voorop de fiets ook meer ruimte nodig heeft (en dat baby ding is natuurlijk mega groot) Boven krijg ik de fiets er met geen mogelijkheid in, te zwaar en weer de banden te breed. Maar beneden stallen betekend ook dat er niemand boven mij kan ( maxicosi contsructie is te hoog zodat je dat niet meer naar beneden kan trekken) Vraag gesteld; waar dan? Antwoord van CS was vooraan is er een grote fietsenplek. Maar daar stonden allemaal gewone fietsen. Jij zeker Inge?

 7. Profielbeeld van Kris
  Kris

  Wel eens gehoord van “haastige spoed is zelfden goed”………

  Het is maar een advies.

 8. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Ben ik de enige die het dan geheel eens is met Inge? Als je, stoplichtennegerend, op je tandvlees naar het station fietst, om net die ene intercity te halen. Dan wil je je stationsfiets (want daar zijn die dingen voor gemaakt) gewoon tegen een paal aanflikkeren met een kinderslotje erop. Om vervolgens zonder te kunnen recupereren, in een tijd door naar het juiste perron te sprinten. Niks geen vertragende rollerband. Rot op met je uitrekbare-fiets-sleuf. Het liefst rijdt je door tot op het juiste perron en stal je je fiets daar, er is toch ruimte zat!

  Hele tourbussen vol Japanners (of mag je dat sinds Gordon niet meer zeggen) rijden speciaal langs de fietsenstallingen om zich te vergapen aan de berg perfect bruikbaar schroot. Stoppen ze het allemaal weg onder de grond. Eeuwig zonde natuurlijk.

  Ik denk dat ik een particuliere stalling ga beginnen waar iedereen zijn fiets lekker neer kan plempen. Dan vraag ik een kleine bijdrage van de toeristen om de boel te kunnen financieren.

  1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
   Tim de Bruijn

   Op je vraag: het lijkt er wel op ja.

   Als je stoplichtennegerend op je tandvlees naar het station fiets, om net die ene intercity te halen, dan ben je dus te laat van huis weggegaan of vergeten dat er in dit land een kwartier later weer een intercity gaat.

   Dat jij je barrel graag tegen een paal aan flikkert en verder schijt hebt aan de rest (als jij je trein maar haalt toch?), dat kan en mag natuurlijk. Maar de gemeente heeft vervolgens schijt aan jouw stationsfiets, jouw gemakzucht en luiheid en knipt hem terecht weg. De volgende keer bedenk je je wel een tweede keer.

   Om een lang verhaal kort te maken, je reactie ademt een hoog ikke ikke ikke en de rest kan stikken gehalte.

   1. Profielbeeld van Diego
    Diego

    het zou van luiheid en gemakzucht spreken wanneer ik de volgende intercity zou pakken :).. Overigens gaat tussen Den Haag centraal en Rotterdam maar 2 intercity’s per uur. Ok ok toegegeven er gaan 8 alternatieven per uur die er slechts 5 minuten langer over doen. Maar het gaat om het idee. Als je 10 minuten moet fietsen dan vind ik 1 minuut vertraging door een lastige stalling best veel.

    Overigens sta ik vandaag toevallig aan de achterzijde van centraal boven iemand anders geparkeerd, in een fietssleuf. De soep wordt zelden zo heet gegeten natuurlijk

    Wat wel zeer gaaf aan de nieuwe stalling is dat ze nu wel goed kunnen monitoren of er weesfietsen staan. Ik geloof dat deze na 4 weken worden verwijderd? Hierdoor zou de stalling een stuk leger moeten worden, hetgeen wellicht weer tijdswinst oplevert.

  2. Profielbeeld van fap
   fap

   Vroeger je bedje uitkomen…..! Bovendien zou ik het hoogst vervelend vinden wanneer ik mijn mooie fiets waar ik zuinig op ben tegen een boom of paal zou hebben geflikkerd en bij terugkeer hem niet meer zou terugvinden of zonder wielen o.i.d.

 9. Profielbeeld van Frits Fiets
  Frits Fiets

  Goed idee, een stalling voor ruim 5000 fietsen naast het station. En dan natuurlijk maar één laag. Waar wil je dat fietsenhokje hebben? Moeten de bussen verkassen naar de Beukelsdijk? En dan gelijk de Beukelsdijk afsluiten zeker? Of het fietsenhok … Waar wil je eigenlijk een hokje voor 1000-den fietsen zetten?
  Kortom, wees blij met deze overdekte gratis stalling, met een rechtstreekse doorgang naar de Metro en de rest van het CS. Oei, zo ver was je nog niet gekomen.

  De romantiek en de spanning in en bij het fietsenhok bij school moet je laten waar het is. In ieder geval niet op een plaats waar duizenden reizigers langs lopen, of wel?

  1. Profielbeeld van Joey
   Joey

   We houden in Rotterdam toch zo erg van hoogbouw? In Amsterdam heb je al drie verdiepingen aan fietsenstalling, daar kunnen wij er makkelijk 10 van maken.

 10. Profielbeeld van fap
  fap

  Een heel eikelig stukkie van iemand die je nooit meer serieus kan nemen. Geweldige fietsengarage!

  1. Profielbeeld van Sheila de Lange
   Sheila de Lange

   Achterin de stalling is een uitgang naar het metrostation. Van daaruit pak je de roltrap en sta je direct in de stationshal!
   Misschien voortaan eerst beter op onderzoek uit gaan, voordat je zo’n negatief stuk plaatst ;-)

  2. Profielbeeld van Mariska
   Mariska

   Ja Inge, had meer van jouw onderzoekskwaliteiten verwacht! Even doorfietsen naar laantje 5, 4 of 3 en dan loop je zo via metrohal naar stationshal. zit zelfs een Coffe company op de looproute dan

   1. Profielbeeld van Anneke Kortleve
    Anneke Kortleve

    Ha, te gek! Ik wist dit dus ook niet. Er zijn niet alleen onderzoeksjournalisten die hun fiets plaatsen, een bordje is wellicht geen overbodige luxe. ‘Je kan ook zo’ met een pijltje is al voldoen.

 11. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Prachtig toch? Voor wie het ADRD nog niet negatief en slecht geïnformeerd genoeg was, is er nu Vers Beton! ;)

  @ Inge
  -Google even op fietsenstalling Utrecht. Daarbij vergeleken is onze stalling nu alweer achterhaald.
  -Het zou fijn zijn als mensen niet met hun fiets op de rolband gaan staan maar gewoon naar beneden lopen. Beneden fiets je uiteraard gewoon naar je plekje.
  -Die uitschuifconstructie werkt prima. Heb er zelfs al jonge dames gebruik van zien maken dus dan moet het jou ook lukken, toch?! Het is misschien even wennen maar na een paar keer gaat het net zo snel als vroeger, in die goede oude tijd.
  -Het is al gemeld. Maar waarom loop je helemaal terug? Je kunt gewoon vanuit de stalling zo rechtstreeks naar de treinen lopen. Is minder ver dan vanaf de oude stallingen.

 12. Profielbeeld van Maurice
  Maurice

  Fietsparkeren in de nieuwe stalling is een keuze. Aan de achterkant/Blijdorpzijde staat een stalling zonder poespas klaar voor jou en een ieder die wel zijn of haar trein wil halen. Daar is altijd plek. Afijn, wellicht na dit bericht niet meer.

  De nieuwe stalling is een one night stand. Eenmalig neem je de gok, zodat je weet hoe het is. Daarna ben je voor altijd genezen, omdat het allemaal te veel tijd kost.

  1. Profielbeeld van Diego
   Diego

   Bedoel je de stalling waar je met het trapje omhoog moet? Want de stallingen zijn op straatniveau zijn voor 110% vol. En boven op de trap heb je ook weer van die fietssleuven. Die eerlijk toegegeven best goed functioneren, alleen kosten ze wel meer tijd. En dat kan je net je trein kosten.

 13. Profielbeeld van Mark
  Mark

  Zo meneer Janse dat is een goed onderbouwde en gefundeerde column!

  Ik stal elke dag in deze prachtige nieuwe voorziening waar fietsers lang op hebben moeten wachten. Jij bent zeker zo’n persoon die zijn barrel tegen mijn fiets aan kwakt waardoor mijn fiets wordt beschadigd, omdat je het blijkbaar te moeilijk vindt om je te gedragen.

  Ergste is nog dat Metro Nieuws deze onzin gewoon een plek geeft.

  1. Profielbeeld van Tara Lewis
   Tara Lewis

   Zo Mark,

   Dat is een goed onderbouwde en gefundeerde reactie!
   Ik lach me een hoedje.

   Keep up the good work!

 14. Profielbeeld van Juan Meijer
  Juan Meijer

  Ik ben ook wel fan.
  Het beste is wel je fiets in laan 5 te zetten, kun je gelijk onderdoor naar het spoor. Helaas kun je het cadeau Rotterdam centraal niet in één keer uitpakken, maar wordt het ons in delen gegeven. Andere oplossing is een vouwfiets, of op tijd van huis gaan ;-)

 15. Profielbeeld van Kris
  Kris

  Ik vind de nieuwe fietsenstalling prima werken. Lekker ruim opgezet, je fiets wegzetten is misschien iets lastiger (maar niet onmogelijk zoals je zo ongeveer beschrijft) en je bent via de ondergrondse doorgang ook snel in het station vind ik.

  Wat ik nog mis zijn wat mogelijkheden om je fiets ook bovengronds neer te zetten voor een snel bezoek aan Engels, DE Cafe etc. Hiervoor wil ik niet helemaal de ondergrondse fietsenstalling in gaan.

 16. Profielbeeld van Steven Spork
  Steven Spork

  Jezus, wat kan jij zeiken zeg… verwacht je hier nu echt serieuze reacties op?

 17. Profielbeeld van Stefan Klingens
  Stefan Klingens

  Wat een gezwets. Het moet in Rotterdam helemaal niet anders, het wordt in Rotterdam hetzelfde als in andere grote steden: een ruime, overdekte en droge fietsenstalling, al dan niet ondergronds. Kijk eens in Groningen, kijk eens naar de plannen in Utrecht en ik denk dat Amsterdam ook niet achter zal blijven.

  Liever had ik die rolband ook niet gehad (waarom niet gewoon een hellingbaan?) en ik ben benieuwd naar de aansluiting van de fietsenstalling op maaiveld, maar het is nu toch wel erg prettig om een ruime, overzichtelijke en droge stalling te hebben waarin je gelijk door kunt lopen (en niet teruglopen!) naar de stationshal!

 18. Profielbeeld van Anneke
  Anneke

  Ik ben wel fan. Heb je wel eens je fiets geplaatst in 020? Ben je minstens twintig minuten verder, doordat alleen achterin die fietsflat een plekje is. Als de bouwwerkzaamheden af zijn (ooit. ooit.) hoef je ook niet meer om te lopen. Maar vooral veilig, ik denk niet dat veel dieven het aandurven daar te gaan jatten.

  Is het je overigens al opgevallen dat de bewaakte fietsenstalling achter een glazen wandje van 1.20 meter is gesitueerd? Leuk voor de interactie tussen het plebs (de onbewaakte stallers) en de bewaakte stalling. Minor detail: de OV-fietsen staan daar ook. Een dief springt zo over dat hekje. Dus de OV-fietsverhuurder is genoodzaakt alle OV-fietsen op slot te zetten en de fietshuurders een zoekopdracht te geven: met een sleutel op zoek naar de juiste fiets met matchende code. Ik ben benieuwd wat voor architectonterende oplossing wordt bedacht daarvoor. Ik hoop stiekem een beetje op glasscherven, om het toch een beetje Rotterdams te maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1