Voor de harddenkende Rotterdammer

Jaffa Shoarma, sinds 1979 de onbetwiste shoarmasjeik van de Witte de With en omstreken, opent een nieuwe zaak: Jaffa Eten en Drinken. Pal naast de bestaande, maar absoluut geen tweede Jaffa, aldus gastheer Erol Çetinkaya. Iris gaat met hem in gesprek over döner deluxe en het begin van een shoarmaimperium. De kapsalon voorbij. Met foto’s van Annabel Storm.


Shoarma van Jaffa. Wie is er niet nuchter mee geworden na een nachtje doorhalen? De allerliefste shoarma, voor tipsy types in de nacht in een toko waar niet eens alcohol wordt geschonken en voor een rotsvaste clientèle overdag.
Erol Çetinkaya staat aan het roer van Jaffa’s nieuw te openen zusterzaak: Jaffa Eten en Drinken. “Géén ‘Jaffa 2’ dus,” maakt Erol met onvervalst Rotterdams accent direct duidelijk. Na 35 jaar Jaffa op de Witte de With was het tijd om uit te breiden. De zoons van de eigenaren Günbulut willen de zaak overnemen, maar het zijn teveel jongens om in één tent te stoppen. Dus zijn ze op zoek gegaan naar nieuwe locaties. “Het liefst dichtbij de bestaande Jaffa, want de eigenaren houden graag een oogje in het zeil. Met name op de klantvriendelijkheid van het personeel,” aldus Erol.
Wie bij Jaffa komt, zal begrijpen wat Erol daarmee bedoelt. Hoe beschonken de dronkenman ook is, hem wordt altijd vriendelijk een plaats aan een brandschone tafel geboden, alvorens hij zich van de trap naar de vide mag laten lazeren. Dit geldt uiteraard ook voor menig dronkenvrouw, mits zij voor haar pita kaas niet per abuis de naastgelegen Cocosnoot in stapt. Een beginnersfout. ‘t Scheelt slechts een paar meter, maar het is een wereld van verschil.

Trots

“Al zeg ik klanten dat het nog een half uur duurt voordat ze kunnen bestellen, dan nog wachten ze op een tafel bij ons. Ondertussen is het leeg bij de buren. Vraag me niet hoe het kan, al heb ik natuurlijk zo mijn ideeën,” vertelt Erol met enige trots. Nee, er is geen vendetta tussen deze twee zaken, verzekert hij me, maar het is een publiek geheim dat er wrijving is ontstaan toen Jaffa tot twee keer toe de Cocosnoot heeft willen kopen en de Cocosnoot-eigenaren zich op het laatste moment uit de deal terugtrokken, of de prijs opdreven voor de goedlopende buurzaak. “Ook zij hebben denk ik hun trots,” verklaart Erol.
Zo leek er even een einde te komen aan het idee van een Jaffa naast Jaffa, totdat de shoarmaboeren hoorden dat het pand op nummer 40 leeg zou komen te staan. Lekker dichtbij, maar twee Jaffa’s naast elkaar, is dat niet teveel van het goede? “Ik weet niet of je hier op zaterdagnacht wel eens geweest bent?” vraagt Erol naar de bekende weg. “Om 02.00 uur is de tent vol, om 2.30 uur staan ze tussen de tafels in te eten en om 03.00 uur staan mensen buiten in de rij om te mogen bestellen. Zelfs al vullen we de tweede zaak met klanten die er in de bestaande niet inpassen, dan zitten we goed.” Noch aan zelfvertrouwen, noch aan ondernemerszin gebrek.

Eten én drinken

Toch heeft het lang geduurd voordat de zaak in het pand op nummer 40, dat Jaffa onderhuurt van de vastgoedafdeling van Heineken, open ging. Eind vorig jaar werd een geplande opening al opgeschort, steeds met een paar maanden, totdat ook Erol het bijna niet meer zag gebeuren. “Dat we van Heineken huren houdt in dat we ook tapbier schenken. Maar om dat te mogen doen moet de tap wel een centrale plek in de zaak hebben en zichtbaar zijn vanaf de straat.” Jaffa heeft het pand dus moeten verbouwen totdat het bierbelang van Heineken Horeca Services veilig gesteld was.
Maar de zeldzame 24 uurs eet- en drinkvergunning die het pand heeft, geeft Jaffa ook de kans om lang gekoesterde dromen waar te maken. “Dit wordt geen gewone grillroom,” belooft Erol. “Er staan ook ossenhaas, spareribs en gamba’s op de kaart. En kaas en bittergarnituur omdat het bier van Heineken daar goed bij verkoopt. Maar geen kapsalons, die kan je hiernaast bestellen.” En dat terwijl de kapsalons daar maar liefst vijftig procent van de omzet uitmaken. “In de nieuwe zaak betaal je voor een broodje shoarma iets meer. Maar het verschil is dan ook dat je hier niet zit te eten terwijl er achter je iemand knoflooksaus in je nek staat te druppelen.”

Shoarmaimperium

Een week voor de geplande opening oogt de zaak uitzonderlijk strak. Zwartleren banken en een brandschone open grill achterin. Erol staat achter de glimmende tap midden in de zaak. Alleen de bekende naam in de gele gevelbelettering wekt de indruk dat je toch in ‘Jaffa 2’ staat. En dat kan bij de vaste klant wel eens de vraag doen rijzen of hun geijkte falafelleverancier mogelijk in een identiteitscrisis verkeert. Vanaf nu huizen in Jaffa twee persoonlijkheden; een shoarmaboer en een grillroom op sjiek. “Ik heb nog veel meer ideeën,” zegt Erol op geheimzinnige toon. Jaffa 3? “Haha. Ik kan er niet veel over zeggen. Er zijn mensen in deze straat die zich hebben uitgesproken tegen nóg een shoarmazaak. Maar misschien wordt het dat ook wel niet.” Geen shoarmaimperium op de Witte de With dus. “Maar misschien wel een Jaffa-imperium. Ik denk aan een nieuw concept, iets dat ik in deze straat nog mis en binnen drie jaar wil realiseren.”
Eerst gaan we Jaffa 2 maar eens uitproberen. Pardon, Jaffa Eten en Drinken. Hebben die vaste klanten niet te vrezen voor hun kapsalons? Erol verzucht: “Onder de toonbank hier bewaar ik een stapel van tien kapsalonborden. Speciale borden ja, extra dik zodat ze de warmte goed vast houden als ze onder de grill vandaan komen. Voor hele, hele speciale vaste klanten die hier al meer dan 15 jaar komen, maken we hier wel een kapsalon. Dat zijn mensen die willen gewoon kunnen zeggen dat ze in deze zaak een kapsalon hebben gegeten.” Lachend: “Ja, zo ver gaat het.”
Op donderdag 19 december opent Jaffa Eten en Drinken haar deuren.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Iris van der Spoel

Iris van der Spoel

Iris van der Spoel (1985) is een forens in hart en nieren. Zelden deelden haar werk-, studie- en woonplaats dezelfde naam. Dat maakt haar licht gedesoriënteerd én zwaar afhankelijk van de NS. In de trein schrijft Iris het liefst. Rotterdam Centraal is haar favoriete station.

Profiel-pagina
Annabel-Storm-portret

Annabel Storm

Annabel weet als geen ander: fotograferen is liegen. Alleen al het bepalen van kaders staat gelijk aan het ontkennen of versimpelen van de realiteit. Het is vanwege de verheerlijkende aard van fotografie dat ze het opzichtig bewerken van beelden niet schuwt. Zo maakt ze over elke geklikte foto nog talloze keuzes om bij de kern te komen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich bezig houdt met fictieve documentaire-fotografie.

Profiel-pagina
Lees 29 reacties
 1. Profielbeeld van Cagatay P.
  Cagatay P.

  lekker eten bij jaffa na een dikke nlx joint bij de coffeeshop

 2. Profielbeeld van Eigenaar Jaffa
  Eigenaar Jaffa

  Wie ben jij yordi? Wie ben jij om zo over onze persoonlijkheid te kunnen oordelen vriend. Als je iets kwijt wil doe dat in ons gezicht ipv je achter je smartphone te schuilen.

 3. Profielbeeld van Yordi
  Yordi

  jaffa is een kut tent sorry voor mijn taalgebruik.
  die eigenaren zijn heel erg gevaarlijk. ze weten hoe ze met mensen moeten omgaan. ze zijn goed in die politiek dingen. en waarom mensen naar hun toegaan is omdat ze bij hun willen slijmen. omdat de eigenaren het hebben gemaakt. en van de 10 reacties die er zijn geplaatst hebben ze er zelf 8 geschreven. omdat de eigenaren het hebben gemaakt hebben ze heel erg veel kapsones.

 4. Profielbeeld van Peter
  Peter

  Ik ben er inmiddels paar keer geweest in Jaffa Eten en Drinken. Wat een interieur, wat een service. Vooral door het personeel voelt het net aan of het je tweede huis is. Het eten is lekker en volop verschillende warme drankjes. Het terras dat tegen de zomer aan gaat komen beloofd wat.

 5. Profielbeeld van Kees
  Kees

  Ik ben al vaste klant daar! Supermooie zaak en supergoed service van al het personeel!! De grilspecialiten zijn heerlijk, een aanrader! Eens iets anders dan hun standaard overheerlijke kapsalon!

 6. Profielbeeld van Bob Koenderman
  Bob Koenderman

  De kwaliteit was goed! En de prijs ook. Oftewel te pris/kwaliteitverhouding was super! Ik kom hier vaker!!

 7. Profielbeeld van Ray
  Ray

  Jaffa heeft de beste kapsalon! , geen wonder dat ze de gouden kapsalon van 2012 hebben gewonnen ! En het is ook zeker dat ze de prijs van dit jaar winnen !

 8. Profielbeeld van John
  John

  Buiten goed eten maken ze ook lekkere cappuccino. Ik heb begrepen dat er een keur aan koffies komen dus laat die zomer maar komen om lekker op het terras buiten van een heerlijk bakkie te genieten, ik kan niet wachten!

 9. Profielbeeld van Nach
  Nach

  Dit is de leukste grillroom waar ik ooit ben geweest. Mooie inrichting, fantastische service en heerlijke kapsalon.

  Wij hebben hier gisteravond superfijn gegeten. En de manier waarop er met klanten wordt gecommuniceerd is erg verfrissend.

   1. Profielbeeld van Florian Schroiff
    Florian Schroiff

    Inge, je reactie krijgt van mij vijf sterren. De manier waarop je de woorden getyped hebt was echt prachtig. Mijn gezin en ik hebben erg van je reactie genoten. Ik zal zeker weer eens een reactie van je gaan lezen.

   2. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Ik was gisteren bij die nieuwe starbucks op CS, en daar werd een vrouw compleet para omdat ze haar favoriete linksdraaiende latte niet meer hadden. Ze zei geniale dingen als ‘dit is nou niet echt reclame voor de starbucks’, ‘wie verkoopt mij nou nee?’ en ‘ik zit even helemaal stuk, ik weet echt niet wat ik nu moet kiezen’.

    In plaats van Vers Voedsel opteer ik daarom voor Vers Azijn, dé plek waar je op z’n Rotterdams kunt zeiken op dat first-world-problems-leed dat je aangedaan wordt in het culinaire circuit. Ik denk dat het een hit wordt!

 10. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Super zaak, super kapsalon, super gastheer….zeker vaker komen hier…echt een aanrader!!

 11. Profielbeeld van Frank
  Frank

  De betileling shoarmazaak doet wel afbreuk aan deze zaak. Oke je kan er shoarma krijgen maar er staat nog meer op de kaart als je even de moeite neemt om te kijken. Lekker strakke inrichting, goed eten en er is geen moeite teveel voor Erol, de manager, voor je wensen.
  Top!

 12. Profielbeeld van Marieke
  Marieke

  Prachtig nieuw restaurant, prettige sfeer, goed/vriendelijk personeel, good food en vanaf nu een VIP-treatment als ik binnenkom.. Can’t wait!

 13. Profielbeeld van Kim
  Kim

  Wat een mooie tent! Leuk om te zien dat hun kwaliteit is beloond met een schitterende ‘2e Jaffa’! Een onmisbare zaak in de Witte de With.

 14. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Jaffa mag een begrip zijn in Rotterdam, feit is dat het een smerige tent is met niet te vreten shoarma voor mensen die echt nog nooit naar hun smaakpapillen hebben geluisterd

 15. Profielbeeld van Iris van der Spoel
  Iris van der Spoel

  Ik zou het een eetcafé noemen, dat doen ze zelf ook. En m.i. zitten ze meer in het segment van de Satebar en Vietnamees Vivu, dus dat betekent inderdaad concurrentie voor hen.

  Dankjewel Karin!

  1. Profielbeeld van Tom
   Tom

   Als je alsnog Kapsalon gaat serveren aan vaste klanten, zal Vivu zich geschoffeerd voelen als je ze met hun vergelijkt.
   Kapsalon mag dan wellicht lekker zijn als vette hap zoals een bami hap (probeer dit niet te voeren aan een Aziaat, want dan zal ie boos worden), de term hoogstaand culinair mag het niet dragen. De perfect uitgebalanceerde gerechten van Vivu is echt een hele andere league.

   1. Profielbeeld van Ben
    Ben

    Ik ben er geweest heerlijk eten en nee geen kapsalons in jaffa 2! Uitsluitend luxe met wijn en een mooi menu!

 16. Profielbeeld van Karin Koolen
  Karin Koolen

  Jaffa is natuurlijk niet zomaar een shoarmaboer; het is een begrip in Rotterdam. Mensen uit alle hoeken en lagen van de samenleving weten de weg naar Jaffa te vinden, al 35 jaar lang: vriendelijke, heerlijke én oer-Rotterdamse pita’s dus. ;-)
  Jaffa de zoveelste shoarmaboer noemen doet de zaak tekort, vind ik dan.

  Overigens wordt Jaffa Eten en Drinken geen shoarmatent. Als ik het zo lees, lijkt het meer een restaurant te zijn, zelfs de sfeer van een cocktailbar met leren fauteuils en banken, een bar/tap in het midden.

  Ik ben vooral ook benieuwd hoe zaken als Bazar en Nazar hier naar kijken. Van een ‘shoarmaboer’ heb je niet veel te vrezen, maar nu Jaffa een restaurant opent in dezelfde straat/zeer nabij, kunnen ze wel als concurrent gezien worden.

  Ben reuzebenieuwd! Superleuk geschreven, Iris!

 17. Profielbeeld van kees
  kees

  Alle respect voor deze heren want ze werken gewoon hard voor hun geld, maar het blijft natuurlijk gewoon een shoarmazaak (nr. 5). Niks mis mee, maar wel zonde van de diversiteit van de straat.

  1. Profielbeeld van Aldi
   Aldi

   Dit is geen gewone shoarmazaak hoor, maar een eetcafe met luxe etenswaren, het is de moeite waard om een kijkje te nemen en het is zeker een verfrissing voor de straat!

 18. Profielbeeld van Tom
  Tom

  Zonde, is namelijk nog een mooi oud authentiek pand waar een shoarmaboer in komt te zitten, zelfde met het tramhuisje. Daar hebben ze ook extreem lelijke reclame op het pand geplaatst. Maar ja Rotterdam is trots op zijn nachtkeuken, waaruit de kapsalon is ontstaan. De nieuwe binnenweg weert de belhuizen, shoarmazaken en coffeeshops, verplaatsing van het ‘probleem’?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1