Nieuwsbeeld17 december 2013

NieuwsBeeld: Volkert van der G. op proefverlof

Beeld: Anniek Tijmes

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: NieuwsBeeld in de schaduw van het proefverlof van Volkert van der G.

In 2003 wordt Volkert van der G. veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Vanaf dat moment moet Nederland leren wennen aan het idee dat Van der G. vroeger of later gewoon weer een vrij man zal zijn.

Het wordt vroeger, niet later. Volkert mag waarschijnlijk al na 11 jaar met vervroegd verlof. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) besluit bovendien dat Van der G. daarvóór al op proefverlof mag. Tot ontsteltenis van onder andere Leefbaar Rotterdam.

De RSJ redeneert dat als Van der G. in mei toch op vrije voeten komt, het maar beter is om daar zo snel mogelijk op voor te bereiden. Hém daarop voor te bereiden, maar misschien vooral: óns erop voor te bereiden. Zijn wij er wel klaar voor een man die een rechtmatige straf heeft uitgezeten weer op te nemen in ons midden?

Dat de vrijlating van Van der G. tot beroering leidt en de intuïties tart is geen teken dat de rechtsstaat er slecht aan toe is. Het duidt er eerder op dat de rechtstaat op scherp staat en dus springlevend is.

Tekst: Melissa van Amerongen

Reageer of deel op Social Media

Tags:Pim Fortuyn, proefverlof en Volkert van der G.

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *