Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurvrouwe van deze week is Katinka Buters. Zij vreest dat de Rotterdamse Museumnacht onthoofd wordt nu het Boijmans en de Kunsthal niet mee willen doen. Wie staat er op?

De Beste Stuurlui - december 2013
De Beste Stuurlui

Twee van de belangrijkste musea van Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en de Kunsthal, zullen dit jaar niet mee te doen aan de Museumnacht. De kosten voor beveiliging groeien de musea namelijk boven het hoofd. Een stormloop van 13.600 bezoekers kostte het Boijmans vorig jaar € 35.000, inclusief beveiliging. De Kunsthal was een kleine € 20.000 kwijt aan beveiliging en organisatiekosten. 
Hier staan geen enkele opbrengsten tegenover, die zijn namelijk allemaal voor de Stichting Museumnacht. Deelnemers kunnen een aanvraag doen voor beveiligingskosten, maar hier is een maximum van € 2.500 aan verbonden. Bij lange na niet kostendekkend dus. De Kunsthal heeft daarnaast met de heropening op 1 februari wellicht ook wel wat anders aan het hoofd, zeker wat betreft de beveiliging (doe die deur dicht).
Ieder jaar trekken duizenden mensen door de Rotterdamse musea en langs de speciale evenementen. Een nachtje uitgaan in de kunst, en niet te vergeten: het café. De Witte de Withstraat is deze nacht bijvoorbeeld een geweldige mengeling van kunst en cultureel bier. Door het happeningachtige karakter van de Museumnacht is beeldende kunst een avond lang niet langer het elitaire moeilijke kindje, dat alleen maar belastingcenten kost. De Rotterdamse Museumnacht trok vorig jaar 15.000 bezoekers, geen kattenpis.
Het museumbezoek is de afgelopen jaren fors toegenomen. Zou dit mede te danken zijn aan de Museumnacht? Wellicht komen in de slipstream van het evenement mensen naar het museum die anders nooit een voet over de drempel zouden zetten. Dit is ook de reden waarom de Stichting Museumnacht Rotterdam stelt dat musea mee zouden moeten doen: vanwege de laagdrempeligheid, de naamsbekendheid en een goed imago. Maar volgens het Boijmans doet de stichting helemaal geen onderzoek naar de resultaten van de nacht op langere termijn.
De vraag is nu of de Museumnacht wel overeind blijft als deze twee grote spelers afhaken. Het publiek zou het in grote getale kunnen laten afweten. Wie gaat er staan voor de Museumnacht? Hoe belangrijk vinden we dit evenement voor onze stad, voor de Rotterdammers? Kunnen er niet elders fondsen aangeboord worden om de nacht toch mogelijk te maken? Op Rotterdam.nl schrijft de gemeente: “We willen optimale voorwaarden scheppen voor de productie van kunst en cultuur, de toegankelijkheid ervan en voor het delen van informatie, kennis en middelen.” Wie staat er op? Gemeente? Kunstzaken? Sponsors? Roept u maar!
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Vincent Cardinaal.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Katinka Buters

Katinka Buters

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van Paul Smits
  Paul Smits

  Een vergelijkbare (haven)stad als Antwerpen heeft ook een Museumnacht, waar nog meer mensen op afkomen (30.000 de laatste keer) dan in Rotterdam. Je kunt dan onder meer het prachtige Museum aan de Stroom bezoeken. Absoluut een aanrader deze nacht, weet ik uit eigen ervaring.
  Kennelijk wordt bij onze Zuiderburen minder belang gehecht aan de kosten. Zijn die niet hoog of is de verrekening anders? De musea zijn in ieder geval tevreden. Want met de openstelling van musea in de avond en ’s nachts wordt een ander publiek bereikt.

 2. Profielbeeld van Sharida Noormohamed
  Sharida Noormohamed

  Sharida Noormohamed van de PvdA Rotterdam
  Ik heb dit onderwerp geagendeerd voor de Actualiteitenraad! Na een gesprek met een museumdirecteur heb ik hier schriftelijke vragen over gesteld, zodat de Rotterdamse burgers en de raad inzage krijgen in de besteding van deze subsidie.

 3. Profielbeeld van kevin
  kevin

  Dat is fraai. De stichting Museumnacht Rotterdam en Kunsthal/Boijmans hebben (financiële) mot en de gemeente zou het op mogen lossen?

  Reactie stichting museumnacht in Trouw

  “De kracht van ons programma zit niet in de grootte van de deelnemende musea. We hebben een mooi programma met een bijzonder thema. Natuurlijk is het jammer dat deze twee musea niet deelnemen, maar we hebben begrip voor hun situatie.”

 4. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Overigens €35.000 aan kosten? Dat is bijna 6.000 per uur! Wat hebben ze dan in ’s hemelsnaam gedaan in dat museum? Daar kan je 60 advocaten voor in de beveiliging zetten

 5. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Maar waar blijft die 15.000x€15 dan? Is dat weer zo’n stichting met een directeur die 2 ton verdient? Dan ben ik het ineens helemaal eens met de musea die niet mee willen doen.

  1. Profielbeeld van Rotterdamse Museumnacht
   Rotterdamse Museumnacht

   In het artikel staat dat alle opbrengsten allemaal voor de Stichting Museumnacht zijn. Een kleine correctie hierop: alle opbrengsten worden aangewend ten behoeve van de Museumnacht zélf en publieksservices als vervoer, programmering en voorlichting. Bestuursleden krijgen geen vergoeding of salaris, de organisatie wordt gedaan door een team dat bestaat uit freelancers. Musea kunnen een aanvraag voor een bijdrage doen voor de programmering, maar het is voor een kleine non-profitorganisatie niet mogelijk om te ondersteunen in exploitatiekosten van deelnemers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500