Voor de harddenkende Rotterdammer

In De estafettepoliticus voelt de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand. Iedere vrijdag selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd. Deze week geeft PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus de antwoorden, volgende week mag u Nida-lijsttrekker Nourdin El Ouali uw vragen stellen.

De Estafettepoliticus - Hamit Karakus
De Estafettepoliticus – Hamit Karakus

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is traditioneel laag. Hoe verklaart u dat? – Anoniem
“In Rotterdam is de opkomst altijd laag. Bij alle verkiezingen. Dit past ook wel bij de Rotterdamse mentaliteit van eerst zien dan geloven en niet praten maar doen. Voor een Rotterdamse stem moet je hard werken. De PvdA doet dat door problemen van Rotterdammers aan te pakken en op te lossen.”
Ik vind het zo verdacht stil bij de PvdA. Het lijkt wel alsof jullie aan absolute mediastilte doen (afgezien van crisiscommunicatie zoals over de situatie in Feijenoord), zodat jullie concurrenten hun eigen graf kunnen graven. Waar blijven al die proefballonnen van onze rode vrienden? Of hopen jullie er stiekem op dat als jullie je vaste achterban niet schofferen met gekke plannen, je de verkiezingen alsnog wint?  – Inge Janse
“Wij voeren campagne op straat. Wij gaan naar Rotterdammers toe. We bellen aan en luisteren naar hun zorgen. Niet alleen nu, maar het hele jaar door. Hun zorgen zijn onze zorgen. In het stadhuis werken we aan een betere toekomst voor alle Rotterdammers.
PvdA zit al 8 jaar in het college en het gaat slecht. Waarom zouden mensen er (weer) op stemmen? – Beter010
“Rotterdam is nooit af. Alle Rotterdammers moeten verder bouwen aan de toekomst. Meer jongeren maken hun school af. Er zijn honderd nieuwe internationale bedrijven in de stad. Dat levert werk op voor Rotterdammers. Ook is het fantastische  nieuwe centraal station bijna af.
Rotterdammers zelf zijn tevredener over hun buurt dan 4 jaar geleden. De vooruitgang gaat mij ook te langzaam. Dus ik beloof je 1 ding: ook de komende vier jaar blijf ik ongeduldig werken aan de toekomst van de stad.”
Ziet u de opgerichte moslimpartij als een concurrent? Of ziet u deze als een waardevolle aanvulling op de bestaande partijen? – Vincent Cardinaal
“Nee en Nee. Elke verkiezingen doen er nieuwe partijen mee. Deze verkiezingen zijn er een handvol. Partijen die we niet nodig hebben zijn partijen die er alleen maar zijn voor de jongeren, ouderen, moslims of dieren. Wij zijn er voor iedereen. De PvdA bestaat uit alle Rotterdammers en staat voor alle Rotterdammers. Voor jong, oud, man, vrouw, allochtoon, autochtoon, homo, hetero.”
Hoe gaat Rotterdam de uitstroom van hoogopgeleide bewoners met hoge(re) inkomens stoppen, zodat deze niet geneigd zijn om naar Berkel, Barendrecht of Oostvoorne te verhuizen? – Tom
“De afgelopen 4 jaar hebben we onze stinkende best gedaan om de uitstroom van hoog opgeleide Rotterdammers te stoppen. De oplossing zit hem deels in een divers woningaanbod in buurten waar een supermarkt om de hoek zit, een school op loopafstand, goed openbaar vervoer, voldoende parkeerplaatsen en culturele voorzieningen.
Daarom hebben we 8000 huizen opgeknapt en 2650 huizen voor gezinnen gebouwd. Er zijn we nu kindvriendelijke buurten bijgekomen met extra brede stoepen om op te kunnen spelen. Ook de Calypso, en De Rotterdam bieden aanbod voor deze groep. Dat is nog niet genoeg,  dus blijft het binden van hoogopgeleide Rotterdammers belangrijk. Dat kan door kluswoningen, leegstand benutten en meer huizen met een tuin in plaats van appartementen.”
Vindt de PvdA het goed, dat de kwijtschelding van afvalstoffenheffing bij de totale kosten worden meegenomen? – Jan Ebbinge
“We delen de rekening eerlijk. Dat betekent dat als je minder verdient, je ook minder betaalt. Dat is eerlijk delen, de basis van de PvdA. De discussie die jij aanhaalt heeft de afgelopen jaren gespeeld in de gemeenteraad, waarbij de inzet van sommige partijen was om de kwijtschelding helemaal af te schaffen. Dat is voor de PvdA een onbegaanbare weg en hebben we daarom altijd tegengehouden. Het zou een kleine lastenverlaging voor iedereen betekenen ten koste van een forse lastenverzwaring van de allerarmsten in Rotterdam. Dat vinden wij niet sociaal en daar kiezen we dan ook niet voor.
Je kiest niet voor armoede, het overkomt je. Een vriendinnetje van mijn dochter kan bijvoorbeeld niet meer sporten omdat haar moeder werkloos is geraakt. Daar is geen geld meer voor. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Wat we dan als stad moeten doen is niet wegkijken, maar oplossingen zoeken. Door de belasting wat te verlagen kan iedereen mee blijven doen.”
Hoe kan u zich vereenzelvigen met het kaltstellen van de moskee-internaat klokkenluider en het o zo nobele, maar schijnbaar wassen neus-standpunt van zijn eigen PvdA? – Tjeerd Langstraat
“Klokkenluiders moeten hun verhaal kunnen doen bij een onafhankelijke instantie. Naar aanleiding van het signaal van deze klokkenluider is er onderzoek geweest naar de brandveiligheid in een moskee-internaat. Onafhankelijke deskundigen hebben geoordeeld dat het signaal ongegrond was. Ook Leefbaar Rotterdam is het daar mee eens.
Als het gaat over nut en noodzaak van internaten zou ik mijn kinderen overigens nooit naar zo’n internaat sturen. Mijn kinderen slapen bij mij thuis. Dat is goed voor mijn band met mijn kinderen, goed voor de diversiteit aan contacten die mijn kinderen aangaan en goed voor hun toekomst.”
Waarom is er geen lijstverbinding PvdA-GL-SP (evt -D66)? – Ron van Zeeland
“Wij delen als PvdA met GroenLinks ons ideaal van een sociaal en vooruitstrevend Rotterdam. Wij zijn beide optimistisch over de toekomst van Rotterdam. Met GroenLinks hebben we inmiddels dan ook een lijstverbinding gesloten.”

Volgende week: Nourdin El Ouali

Enkele weken geleden gaf hij zijn zetel terug aan GroenLinks en besloot zich in te zetten voor de nieuwe Rotterdamse moslimpartij Nida: Nourdin El Ouali. Nida is volgens hem een islamitische emancipatiebeweging die opkomt voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle Rotterdammers. Zijn doel is om op 19 maart het stadhuis goed wakker te schudden.
Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Mark de Boer

Mark de Boer

Mark de Boer bestudeert de dynamiek van het openbaar bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is in het dagelijks leven voorlichter/campagneleider van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam. Na zijn vergelijkbare ervaring bij de Tweede Kamer weet hij dat er op het Rotterdamse stadhuis soms een beetje vreemd aan toe gaat.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina
Lees 32 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  O ja, ik zou het bijna vergeten.
  Mocht E. Q. mijn vraag bevestigend beantwoorden, dan is mijn volgende vraag natuurlijk of hij de inhoud van de Koran te verenigen vindt met onze wetten (het vastgelegde waarden – en normensysteem)?

  1. Profielbeeld van Mark de Boer
   Mark de Boer

   Die vragen zal ik samenvoegen en voorleggen aan de heer El Ouali, vrijdagmiddag de antwoorden hier op Vers Beton.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Sorry, maar ik houd het netjes.

  Als historicus, die ook een bevoegheid godsdienst voor p.c. V.O. heeft, heb ik altijd grote interesse in religie gehad.
  Toen mijn Islamitische leerlingen met in mijn ogen vreemde uitspraken kwamen ben ik me in hun bronnen gaan verdiepen. Dom en populistisch natuurlijk, maar de enige manier als docent om me in te leven.
  Vanaf de Middeleeuwen is ons land het centrum van religieus onderzoek en kritiek op bestaande religieuze instellingen geweest. (W.Gansfoort, Thomas a Kempis, Erasmus, Arminius etc.etc.)
  Ons land is ontstaan uit kritiek op de toen almachtige Rooms Katholieke kerk, die zich mede door die kritiek hervormde (Contra-Reformatie)
  Waarom kan en mag ik in mijn eigen land geen kritiek hebben op een religie, die m.i. (ik kan mijn kritiek onderbouwen) een waarden- en normensysteem hanteert, dat in strijd is met de in ons land geldende waarden en normen?
  Een systeem waarmee we dagelijks in het nieuws mee worden
  geconfronteerd.
  Ik denk dat de Islam, met een eigen rechtsysteem, ook een politieke ideologie is.
  Logisch toch dat ik dan iemand die zich op de Koran beroept vraag of hij wel weet wat er in staat?

 3. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Heren, heren! Houden we het wel gezellig? Er mag veel, zeker als het over politiek gaat, maar probeer het niet te hard af te laten glijden.

  Dit artikel gaat over 2 zaken:

  1: feedback op de antwoorden van Karakus
  2: vragen aan El Ouali

  Vrijdag antwoordt El Ouali op alle vragen, en dan zijn bovenstaande 1 en 2 bij dat artikel weer mogelijk.

  Bedankt!

 4. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Let op Mike!
  Ik heb jaren les gegeven aan kinderen met “kleine begrijpertjes” dus het lukt me bij jou ook wel.
  Ik kan niet zien waar ik vragen kan stellen.
  Dus ik wil een vraag stellen maar ik weet niet hoe! (digibeet en verwent met hulp)
  Ik wil de volgende slechts één vraag stellen n.l. Heeft u de Koran gezezen?
  Let je nog op? De volgende! Nogmaals : De volgende.
  Dat Mike, dat slaat niet op de besprokene, maar op – je gelooft het niet – de volgende!
  Gaan we naar de inleiding dan zien we dat de vragen die gesteld zijn voor Karakus zijn en dat er vragen gesteld kunnen worden voor De Volgende, n.l. N. E. Q.
  Valt niet mee hè, dat lezen.

  1. Profielbeeld van Mike
   Mike

   Geachte heer Sorensen,

   Lees uw eigen reacties maar eens door. Eerst begint u over de Koran en later over een verkiezingsprogramma. Dit wordt verklaard door een wazig verhaal over digibeet zijn en over “volgende”. Kunt u het mij toch niet kwalijk nemen dat ik het niet begrijp.

   Maar ik lees verderop dat uw doctoraal Geschiedenis betreft. Zal daar in het het vervolg rekening mee houden. Geeft niets maar u denkt gewoon wat langzamer.

 5. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Leuk die goed onderbouwde en goed beargumenteerde reacties.
  Het enige dat ik vraag is of de partijleider zijn verkiezingsprogramma gelezen heeft?
  Ik wel: Vandaar!

  1. Profielbeeld van Aziz
   Aziz

   Sorensen, wij reageren gewoon op jou stomme en populistische vragen. Al jaren horen wij jou blaffen over islam en moslims en tot heden heb je er echt nog niks van opgestoken. Om jou vraag te beantwoorden, Elk moslim die de islam praktiseert leest dagelijks de koran, vijf keer per dag bij elk gebed. Dus ook Ouali en Karakus indien zij praktiserend zijn.

   Ik begin mijn dag ermee (ochtendgebed) en ik eindig mijn dag ermee (avondgebed). En weet je waarom ik jaren geleden ermee ben begonnen?. Gewoon om de simpele reden dat elk hoofdstuk in de koran begint met ‘In de naam van Allah de barmhartige de genadevolle’.

   ‘De barmhartige de genadevolle’ twee woorden die alles in zich hebben. Barmhartig en genadig zijn jegens alle levende wezens op aarde en jegens je eigen ziel. Je ziel bevrijden van haat en nijd. Dat is wat ik jou adviseer Sorensen bevrijd je ziel van haat en nijd.

 6. Profielbeeld van Aziz
  Aziz

  Vraag 1 aan Nida/Ouali. Waarom hebben jullie je niet aangesloten bij PvdE. Khoulani heeft het in Den Haag afgelopen jaren uitstekend gedaan. Jullie hadden van zijn ervaringen en netwerk kunnen profiteren. En in de toekomst richting een landelijke partij.

  Vraag 2: Bij veel jonge moslims zoals ik heerst het wantrouwen. Vooral omdat jullie (Talbi PvdA en jij GroenLinks) een linkse achtergrond hebben. Zijn jullie gewoon opgericht om de frustraties en woede bij jonge moslims te kanaliseren. Of als pressiegroep te dienen voor bepaalde belangenorganisaties richting het PvdA.

 7. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Ja, ik heb de Bijbel gelezen (en de Koran)
  Daarom zeg ik ook niet dat het mijn leidraad c.q. verkiezingsprogramma is!

  1. Profielbeeld van Aziz
   Aziz

   Sorensen, nu moet jij ophouden over de koran en de bijbel. Wat jij en kornuiten (Pastors, Eerdmans en van Sluis) de afgelopen jaren voor Rotterdam betekend hebben is je zakken vullen in Den Haag en mensen hier heen halen die geen enkele binding met de stad hebben. Eerdmans en Van Sluis. Zie hier een samenvatting.

   Fortuynisme is dood, Pim zou zich in z’n graf omdraaien. Echte Fortuynisten zijn allang opgestapt bij Leefbaar, kijk maar naar de recente raadsleden die opgestapt zijn. Allemaal nepotisme en verlangen naar het pluche.

   1. Profielbeeld van Mike
    Mike

    Denk dat Aziz gelijk heeft. Sørensen heeft de erfenis van Pim verkwanseld met zijn nepotisme en een mooie partij zo ten gronde gericht !

    Hoeveel inkomen hebben de families Sörensen en pastors de laatste jaren niet uit de publieke zaak getrokken ? Allebei na mislukte maatschappelijke carrières en het gaat maar door.

 8. Profielbeeld van thijs
  thijs

  @Rick. Je kwam met VING rapport. Nu verwijs je opeens naar iets anders. Ik concludeer dus dat ik gelijk heb. Er staat niets in het onafhankelijk onderzoek van BING wat jouw tekst rechtvaardigt. Schrijf dat dan ook niet op.

 9. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Stel je voor, Nida haalt opeens 45 zetels in de gemeenteraad. Hoe ziet het Rotterdam van 2018 er dan uit?

 10. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Ik kan niet zien waar ik vragen kan stellen.
  ik wil de volgende slechts één vraag stellen n.l. Heeft u de Koran gezezen?

  1. Profielbeeld van Mike
   Mike

   Heeft de heer. Sørensen de bijbel wel eens gelezen ?
   En zo ja staat hij als christen dan achter Leviticus 20:13 en vindt hij dat homo’ ’s gedood dienen te worden ?

 11. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Vraag voor Nourdin El Ouali. Of nee, uitdaging. Overtuig deze protestants-calvinistisch-christelijke jongeman ervan om op Nida te stemmen. Alle argumenten en tactieken zijn toegestaan, inclusief pogingen tot bekering en omkoping.

 12. Profielbeeld van Thijs
  Thijs

  De antwoorden hadden wel iets uitgebreider gekund…

  Overigens, @Rick, Als ik in het BING rapport control + f doe op Karakus of Wethouder komt er nergens een zin naar voren die jouw verhaal zou moeten bevestigen. Beetje raar om dit dan zo op te schrijven. En dan is raar nogal zacht uitgedrukt.

   1. Profielbeeld van Mike
    Mike

    Ach bij de PvdA zorgen de Turken voor baantjes voor elkaar,
    Bij LR de familie Sørensen, Pastors en van der Sluijs.

    What,’s the difference ?

    Mike

 13. Profielbeeld van Maarten Struijvenberg
  Maarten Struijvenberg

  Boven het artikel staat dat Karakus antwoorden geeft, maar dat doet hij niet als de vraag kennelijk te lastig is.

  Vraag: Moet kwijtschelding bij de totale kosten van afvalstoffenheffing worden meegenomen? Geen antwoord: Wij vinden het goed dat er kwijtschelding bestaat.

  Vraag: Waarom is er geen lijstverbinding PvdA-GL-SP (evt. D66)? Geen antwoord: Wij hebben een lijstverbinding met GL.

  En dat LR het signaal van de klokkenluider ongegrond zou vinden, is absoluut niet waar. Heel jammer dat Karakus dat opschrijft.

  1. Profielbeeld van Robin
   Robin

   Viel mij ook al op. Maar dat verbaast ook niet, als je het antwoord op vraag 2 leest: “Wij doen enkel beloftes aan de deur, niet in de krant”.

 14. Profielbeeld van Ben
  Ben

  Hoofdstuk 1, paragraaf 1, regel 1 uit het ‘Boek der Interessante Interviews’:

  “Interview NOOIT politici en sportmensen”

 15. Profielbeeld van Rick
  Rick

  Rotterdams college mist één op de drie targets. Houd dat maar even in je achterhoofd als je in het stemhokje staat. Het is genoeg geweest voor de Partij van de Afbraak. Ga maar 4 jaar in de oppositie.

  1. Profielbeeld van Rick
   Rick

   Zo is het bijvoorbeeld niet gelukt om de doelen op het gebied van schooluitval, geluidshinder, sportparticipatie en de uitstroom van bijstand naar werk te behalen. Daarnaast blijkt het college er nauwelijks in geslaagd de doelstellingen, waarvan de tussentijdse realisatie in 2011 en 2012 achterliep, dusdanig te verbeteren dat ze alsnog zouden kunnen worden gerealiseerd. Dat betreft onder andere de doelstellingen met betrekking tot betere onderwijsresultaten en het terugdringen van de uitstroom van gezinnen en hoger opgeleiden uit de stad.

   Bron: binnenlandsbestuur.nl

 16. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Vindt de PvdA het goed, dat de kwijtschelding van afvalstoffenheffing bij de totale kosten worden meegenomen? – Jan Ebbinge

  deze vraag staat er 2 keer in.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1